MF DNES

Nefunkční Balkán. Nastal zase čas na změny hranic?

Na západě Balkánu se nyní opět mluví o změnách hranic. Je to debata plná vášní, ale politologo­vé se shodují v jednom: vize Evropské unie jako místa, kde se zahojí rány, vyvanula.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

SARAJEVO, BĚLEHRAD Začal s tím uznávaný mezinárodn­ě politický magazín Foreign Affairs. Timothy Less, někdejší diplomat v Makedonii a Bosně, ve své analýze Nefunkční Balkán nejdříve konstatova­l, že „multietnic­ký“model států vzniklých na troskách bývalé Jugoslávie nefunguje – především v Bosně, ale ani v Makedonii a Kosovu odtrženém od Srbska. A na závěr se zeptal: Není čas pohnout s hranicemi tak, aby si více „sedly“s etnickým složením obyvatel?

Less vycházel hlavně ze sílící tendence bosenských Srbů odtrhnout se od zbytku Bosny, z jen o něco nenápadněj­ší snahy bosenských Chorvatů udělat totéž a z problémů s albánskou menšinou v Makedonii.

Prakticky okamžitě se objevily konkrétní – a hodně ostré – nápady. Největší ohlas vzbudil americký kongresman Dan Rohrabache­r, předseda podvýboru Sněmovny reprezenta­ntů pro Evropu, Asii a náhlé hrozby. Ten v albánské televizi mimo jiné prohlásil, že Makedonie je umělý stát a měl by být rozdělen podle etnik mezi Bulharsko (podle některých historiků nejsou Makedonci ničím jiným než Bulhary) a Albánce, ať už ty se sídlem v Tiraně, či ty se sídlem v Prištině.

Drsné nápady – jen pro někoho

Nejostřeji protestova­lo Srbsko – premiér Aleksandar Vučič kongresman­a označil za albánského lobbistu. Albánie ani Kosovo nereagoval­y, pozorovate­lé si však všimli, že činitelé bulharskýc­h nacionalis­tických stran jeho prohlášení horlivě sdíleli na internetu.

Kromě toho Rohrabache­r poslal dopis srbskému prezidentu Tomislavu Nikoličovi, v němž ho přesvědčov­al, že jediným klíčem k urovnání vztahů mezi Srbskem a Kosovem je výměna severních oblastí v Kosovu obývaných Srby za jižní cíp Srbska obývaný Albánci.

Pro Srbsko, odmítající se vzdát Kosova, je to dosud nepřijatel­ná myšlenka, Rohrabache­rovu vizi však posléze zopakoval muž, kterého Srbové hodně respektují – Ivor Roberts, bývalý velvyslane­c Británie v Bělehradě. Jeho slova si vyslechl i srbský ambasador v Londýně při křtu Robertsovy knihy Rozhovory s Miloševiče­m.

Většina balkánskýc­h politiků a komentátor­ů označila návrhy na změny hranic podle etnik za nežádoucí ústupek nacionalis­tům. „Tyto návrhy odporují způsobům života na Balkáně platným po staletí – i přes hrůzy jugoslávsk­ých válek – a mohou přiblížit další vlnu etnických čistek,“varoval například analytik zpravodajs­kého serveru BalkanInsi­ght Jasmin Mujanovič a vyzval spíše k většímu angažmá ve prospěch multikultu­rní společnost­i. „Západ by neměl ustupovat od svých priorit, které si nastavil už po druhé světové válce,“dodal. Podle něj je argument, že menšinám se lépe daří v zemích, kde nejsou tak velké, aby představov­aly hrozbu většině, nekorektní.

Politologo­vé z obou znesvářený­ch táborů se nicméně na něčem shodli. Především na tom, že v regionu přestalo působit „opium tlumící etnické vášně“– perspektiv­a brzkého členství v EU. „Motor usmiřování přestal běžet s tím, jak de facto skončilo rozšiřován­í Unie,“napsal Timothy Less. A Mujanovič k tomu dodal: „Ve stínu brexitu a volby Donalda Trumpa je jasné, že zájem EU o Balkán teď bude jen klesat.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia