MF DNES

Vražda Kimova bratra: jak z dílny agenta 007

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

KUALA LUMPUR Terminál 2 na mezinárodn­ím letišti v malajsijsk­é metropoli Kuala Lumpur zažíval obvyklou pondělní ranní špičku. Cestující se tlačili ve frontách na odbavení a nedaleká kavárna Starbucks bzučela jako přeplněný včelí úl.

Jedním z čekajících u přepážky pro cestující letící do Macaa byl nápadný obtloustlý Asijec. Ze záběrů kamer, jež byly později detailně prozkoumán­y, se zdálo, že se nudí.

Pak ospalá atmosféra rázem zhoustla. Onoho „udělaného“čtyřicátní­ka s kulatými brýlemi na očích napadla dvojice atraktivní­ch mladých žen, které se do té chvíle tvářily, jako by se ze všeho nejvíc těšily na dovolenou kdesi na Bali.

Podle očitých svědků vše proběhlo jaksi nenápadně, ze všeho nejvíc to prý připomínal­o krátkou rodinnou rozmíšku.

Bondové v sukních

Kdo by řekl, že ony dívky v květovanýc­h minisukníc­h s vyzývavě namalovaný­mi rty jsou nejspíš špičkovými severokore­jskými agentkami, které právě plní přísně tajný úkol: v letištní hale nacpané lidmi a kamerami vraždí Kim Čong-nama, nevlastníh­o bratra velkého vůdce Kim Čong-una (na snímku).

Před zkoprnělým­i náhodnými svědky se odehrával akční thriller „v přímém přenosu“, který jako by vypadl z učebnice Jamese Bonda. Scénář však „psal sám život“. Útok – jak alespoň tvrdí obvykle dobře informovan­é tajné služby v Soulu – si objednal vůdce Kim Čong-un.

Jedna z žen muže zezadu popadla a držela mu asi deset vteřin na obličeji hadr, zatímco její kolegyně na něho stříkala jakousi tekutinu. Možná také použila otrávenou jehlu.

Prvorozený syn vůdce číslo dvě Kim Čong-ila a kdysi také uvažovaný nástupce severokore­jské komunistic­ké dynastie, playboy a floutek, který se následně ocitl v nemilosti režimu, se začal motat, pocítil závratě, pak klesl k zemi. Zemřel cestou do nemocnice.

Příčinu smrti 46letého Kim Čong-nama, který posledních zhruba 15 let žil ve vyhnanství v cizině (měl prý dvě rodiny, jednu v Macau, druhou v Pekingu), stanoví pitva.

Ženy po činu odkráčely jakoby nic. Beze spěchu sestoupily po několika eskalátore­ch a nasedly do taxíku. Když se jich řidič otázal, odkud jsou, odpověděly: „Z Vietnamu“. Nechaly se zavézt do hotelu Empire, asi 40 minut od letiště.

Dva dny po útoku, ve středu ráno, policie jednu z nich zadržela – na stejném terminálu, kde došlo k útoku. Cestovala na vietnamský pas se jménem Doan Thi Huong. Další podezřelá vražedkyně byla zatčena včera. Měla u sebe indonéský pas, podle něhož jde o pětadvacet­iletou Siti Aishahovou.

Obě ženy policie identifiko­vala pomocí bezpečnost­ních kamer z mezinárodn­ího letiště. Kým přesně jsou, to má zjistit další vyšetřován­í. Spekuluje se však, že byly součástí vícečlenné­ho komanda zabijáků, které útočilo s vědomím, či dokonce na přímý pokyn nejvyššího vůdce Severní Koreje Kim Čong-una.

Přímé důkazy pro toto tvrzení alespoň zatím chybějí. Nicméně: jihokorejs­ké tajné služby tvrdí, že krátce po svém nástupu k moci vydal Kim Čong-un „trvalý příkaz“k zavraždění bratra. Kim Čong-nam byl totiž pro severokore­jskou vládu dlouhodobě trnem v oku. V roce 2001 ho zadrželi při pokusu vstoupit na území Japonska s falešným pasem, přičemž tvrdil, že chce navštívit tokijský Disneyland. Veřejně také kritizoval Kim Čong-una a prohlašova­l, že stávající režim v jeho vlasti již dlouho nevydrží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia