MF DNES

Do školy s traumatem a bez němčiny

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Mezi přibližně 1,2 milionu osob, které do Německa přišly v posledních dvou letech během migrační krize, je také 300 tisíc dětí a mladistvýc­h, kteří se od loňského roku zařazují do běžné školní docházky. Učitelé si ale stěžují na to, že na takový nápor nejsou připraveni a že nemají dostatečno­u podporu státu.

„V praxi se ukazuje, že druhý stupeň integrace, kterým je převedení těchto dětí z různých integrační­ch a jazykových kurzů do běžné školní docházky, naráží na masivní problémy a nedostatky,“říká předseda odborové organizace středoškol­ských učitelů Heinz-Peter Meidinger. Učitelé podle něj mohou tento „obrovský úkol“jen těžko zvládnout.

Noví žáci často neumějí německy a nemají základní studijní návyky. Stát sice pořádá například dvoudenní kurzy pro učitele na téma, jak pracovat s traumatizo­vanými dětmi, podle mnohých ale není jejich efekt výrazný.

„Vůbec jsem nevěděla, jak se zachovat, když například do třídy přišla desetiletá bezproblém­ová německá dívka a začala křičet: Nesnáším Alláha! Nebo když se syrská dívka stejného věku odmítá bavit s ostatními spolužáky, kteří se snaží, a neustále opakuje: Nikdo mě nemá rád,“popisuje pro časopis Spiegel své zkušenosti ze školy nedaleko Magdeburku pětatřicet­iletá učitelka Susanne, která nezveřejni­la své celé jméno.

Podle psychologa Franka Neunera je dvacet až třicet procent dětí migrantů a běženců traumatizo­vaných. V důsledku toho pak podle něj mají problémy se soustředěn­ím a mohou být ke svému okolí agresivní.

Stát sice zřídil nové třídy a najal více učitelů, podle Meidingera se tím ale problém zdaleka nevyřešil. Složitá je také situace ve velkých městech. V hustě obydlených oblastech se totiž děti migrantů hlásí do škol, které mezi většinovou populací nejsou tak oblíbené, a mají tedy volná místa. „Tím ale vzniká nebezpečí další sociální a etnické segregace vedoucí ke vzniku ghett,“dodává Meidinger.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia