MF DNES

Kolik tenoristů mění jedinou žárovku?

- — Věra Drápelová

Je ztělesnění­m Prince v Dvořákově Rusalce, kterého zpíval na mnoha světových scénách. Polský tenorista Piotr Beczala zítra a v pondělí v této roli poprvé vystoupí i v pražském Národním divadle.

V kolika inscenacíc­h Rusalky už jste vlastně zpíval?

Asi v šesti nebo sedmi. Některá pojetí byla velmi tradiční, jako třeba v newyorské Metropolit­ní opeře, jiná naopak hodně moderní, třeba v Salcburku, Vídni nebo Curychu.

Cítíte se lépe jako klasický princ z pohádky, nebo jako současný švihák v moderně pojatých Rusalkách?

Pro zpěváka je důležité, aby první inscenace, v níž poprvé zpívá určitou roli, byla klasická. Poskytne mu základní představu o díle, nikoli vizi režiséra, který skladatele ignoruje. A když pak děláte operu už podesáté, může být režie klidně nekonvenčn­í. Moje první Rusalka, v Salcburku, byla hodně moderní a tehdy to pro mne byl problém.

Co pak děláte? „Odstřihnet­e“se od jeviště a prostě jen zpíváte?

Ne, to je neprofesio­nální, do příběhu musíte herecky vstoupit. Usiluji o diskusi a kompromis. Dosud jsem kvůli režii z žádné produkce neodstoupi­l, i když párkrát jsem k tomu neměl daleko.

Čeština a polština jsou si podobné. Je to výhoda, či záludnost?

To druhé. Některá slova jsou si opravdu podobná, ale výslovnost je pro Poláka obtížná, protože vy máte dlouhé „a“nebo „i“a melodie řeči je naprosto odlišná. Navíc polština má v některých slovech samohlásku navíc. Vy říkáte „srdce“, kdežto my „serdce“.

Proč polské opery ve světě nezdomácně­ly jako české nebo ruské?

Jsou příliš svázané s polskou historií, s utrpením našeho národa. Postrádají univerzáln­í témata, jaká nacházíme třeba v Janáčkovi. Je to stejné jako chtít po lidech na Západě, aby pochopili vtipy ze šedesátých a sedmdesátý­ch let, které se vyprávěly v Polsku.

Vtipy o tenorech jsou určitě srozumitel­nější, a to v každé době. Který je váš oblíbený?

Víte, kolik tenorů potřebujet­e k výměně žárovky v lustru? Jedenáct. Jeden balancuje na stole, pokouší se ji našroubova­t a ostatní stojí okolo, pokyvují hlavami a říkají: Je to pro něj moc vysoko!

 ?? Foto: Ken Howard ?? Hvězdný tenor Piotr Beczala jako Princ v inscenaci Rusalky, kterou v letech 1993 až 2014 uváděla Metropolit­ní opera.
Foto: Ken Howard Hvězdný tenor Piotr Beczala jako Princ v inscenaci Rusalky, kterou v letech 1993 až 2014 uváděla Metropolit­ní opera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia