MF DNES

Malý a velký Zeman

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Miloš Zeman je zase o krok před svými soupeři. Zatímco Jiří Pospíšil nebo Jiří Drahoš ještě pořád zvažují, zda budou kandidovat na Hrad, Petr Kolář je skoro rozhodnutý, akorát ho nikdo nezná, a Michal Horáček kampaň vede tak dlouho, že už to začíná být trochu ohraná písnička, současný prezident ke svým výpravným výjezdům do krajů přidal další hit. Na televizi Barrandov bude pravidelný pořad Týden s prezidente­m. Zeman redaktorům rád dává najevo, jak jsou proti němu malí, ale když se uvolí manželka šéfa jeho kanceláře Vratislava Mynáře Alex, rád udělá výjimku. Je to pro něj ideální prostor, kde si může příjemně poklábosit o každodenní­m dění a starostech, aby ze sebe udělal zase o něco víc jednoho z nás, lidového prezidenta. A zafunguje to mnohem lépe než amatérské snahy jeho kanceláře pokusit se nás přesvědčit, jak je prezident ve formě, když tu cvičí na rotopedu a tu lyžuje tak, že to svět neviděl.

Zeman, který před lety v knize Jak jsem se mýlil v politice, mentoroval, že jen hlupák se obklopí lidmi, kteří mu jen přikyvují, má na Hradě přesně takový tým. Nedávná porada s ním, zda kandidovat, která skončila asi šest nebo sedm nula, překvapivě, pro možnost kandidovat, maléry pana kancléře s prověrkou nebo vystupován­í mluvčího, který se vžil do role viceprezid­enta a karikatury sebe sama, to jen dokládají.

Ne snad, že by v tom Zeman byl sám. Čichem na svoje spolupraco­vníky nevyniká ani muž, jemuž někteří přezdívají malý Zeman – ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. On to možná nemyslí špatně a ty věty jsou vytržené z kontextu, ale když se někdo dopustí spojení živnostníc­i rovná se paraziti a lidi dovolující si použít v cizině – tedy třeba v Malé Fatře u příbuzných nebo v kempu v Chorvatsku – telefon, že jsou elity, tak co asi může čekat. Naposledy „vytřel všem zrak“, když mu v Otázkách Václava Moravce odmítli jako hosta jeho poradce Lubomíra Bokštefla. Mládek se nedal a Bokštefla okamžitě povýšil na svého náměstka. A ten jen pár dní poté ukázal, že není menší střelec než sám ministr – chcete služby jako v Polsku? Tak to si zajeďte do Polska, vzkázal čtenáři na portálu Aktuálně. Odpovědět tak v době, kdy se všichni vaši kolegové z vlády snaží ukázat, jak to myslí s tlakem na operátory vážně, chce slušnou dávku „mámnasálám­ismu“.

Mládek nato neodvolal dotyčného pána, ale ředitele komunikace Romana Proroka, za to, že tomu, co to má na salámu, neposkytl mediální školení. To by jistě z náměstka učinilo lepšího člověka. „Malý Zeman“je tak v podobné pozici jako velký. Když přijde lapálie, musí se spolehnout hlavně na sebe. Zatímco Zeman si to však uhraje a lidé mu prominou nějakou tu virózu nebo ku..., s Mládkem se i jeden parazit táhne léta. A to je rozdíl mezi malým a velkým. Tak, už máte vsazeno, kdo bude dalším prezidente­m?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia