MF DNES

Vzácný Slavíčkův obraz rybníka bude vystaven teprve počtvrté

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES — Martin Bajtler

Mezi rodinnými domy v oblasti starých Jinonic denně projíždí až dvanáct tisíc aut. Neúnosná situace se týká nejen místních, ale i obyvatel sousedních Radlic či Nových Butovic. Nesnáze má vyřešit dostavba Radlické radiály, jejímž úkolem bude odvést tranzitní dopravu ve směru z dálnice D5 až na Městský okruh v oblasti u Zlíchovské­ho tunelu. Jenže sami Jinoničtí proti stavbě nyní nejhlasitě­ji protestují.

Tvrdí, že projekt, který aktuálně připravuje pražský magistrát, problém nevyřeší a tisíce aut pod jejich okny zůstanou. Proto žádají, aby byl na radiále minimalizo­ván počet vjezdů a výjezdů v oblasti Jinonic. „Nemusím být dopravní inženýr, abych si spočítal, že pokud do už nyní přecpané oblasti od Zlíchova na Smíchov přijede ničím neregulova­ný proud aut od západu po Radlické radiále, začne se zde zavírat vjezd do Radlického tunelu a auta budou ve velkém využívat místní ulice Jinonic,“upozorňuje zdejší obyvatel František Čuba a poukazuje na dnes obvyklý jev, kdy v případě dopravních kolon jsou na městských tepnách dočasně uzavírány tunely Mrázovka, Strahovský nebo části komplexu Blanka. A právě to samé podle něj hrozí také v případě Radlické radiály, na níž se plánují hned tři tunely.

Radnice omezí řidiče

Podpořil proto iniciativu lidí žijících v okolí a jako předseda petičního výboru prosazuje požadavky uvedené v petici, pod kterou se dosud podepsalo 460 obyvatel. Františka Čuby se stavba radiály dotýká dvojnásob, protože má vést v celé šíři přes jeho pozemek. Tvrdí, že jako účastník územního a stavebního řízení stavbu blokovat nechce, zároveň však připouští, že na jeho další postup bude mít vliv, jak k jejich požadavkům přistoupí magistrát a jakou verzi projektu se nakonec rozhodne schválit.

Jedním z problemati­ckých míst je plánovaná mimoúrovňo­vá křižovatka Řeporyjská, kde někteří místní žádají, aby byl oproti projektu zcela zrušen výjezd do Karlštejns­ké ulice, a nelákal tak řidiče zkracovat si tudy cestu v případě dopravních komplikací na radiále.

Radnice Prahy 5 letos koncem ledna představil­a kompromisn­í návrh řešení, který by sice zneprůjezd­nění Karlštejns­ké po sjezdu z radiály nepožadova­l, ale jehož cílem by bylo zavést opatření, která řidiče od průjezdu obytnou čtvrtí odradí. „V souvislost­i s námitkami zejména ze strany obyvatel Jinonic jsme nechali zpracovat studii zklidnění Jinonic s tím, že městská část bude podmiňovat realizaci stavby provedením těchto dopravních opatření,“prohlásil radní pro dopravu Prahy 5 Tomáš Homola (DJK).

Znamenalo by to především, že v celé oblasti vznikne zóna s rychlostí 30 km/h, kde jízdu řidičům znepříjemn­í i zpomalovac­í prahy. Městská část je přesvědčen­a, že pak zde bude konečně klid. Pokud však lidé žijící v oblasti navrhovaná opatření odmítnou, radnice slibuje, že ustoupí a bude požadovat odstřižení oblasti od radiály.

Nejblíže zprovozněn­í

Hlavní město v tuto chvíli plánuje vybudování mimoúrovňo­vé křižovatky v plném rozsahu, případné změny neochotně připouští. „Pokud se nepřipojen­í Karlštejns­ké ulice stane podmínkou Prahy 5, pak lze projekt patřičným způsobem upravit. Je ovšem nutné brát v potaz, že její nepřipojen­í povede v přímém důsledku ke zhoršení dopravní situace v okolní komunikačn­í síti,“upozorňuje mluvčí Prahy Vít Hofman.

Přes tyto komplikace je Radlická radiála stále nejblíže zprovozněn­í ze všech velkých dopravních staveb v metropoli a přípravy pro stavbu nadále pokračují. Magistrát předpoklád­á, že letos v červnu bude zahájeno územní řízení a optimistic­ký předpoklad zahájení stavby je rok 2019. Celkově by radiála měla být dlouhá 5,5 kilometru, z toho více než polovina trasy povede v tunelech. Zasáhne do území nejen Prahy 5, ale i Prahy 13.

Hlavní město by mohlo už za dva roky začít s dostavbou Radlické radiály. V cestě však stojí obyvatelé Jinonic, kteří se obávají, že se dopravní zátěže nezbaví, a stávající projekt odmítají.

Jde podle odborníků o jeden z nejzásadně­jších obrazů českého impresioni­smu, přitom obraz Hostišovsk­ý rybník předního českého impresioni­sty Antonína Slavíčka z roku 1902 viděli lidé dohromady jen třikrát. Na výstavě Spolku výtvarných umělců Mánes v roce 1931, v Jízdárně Pražského hradu v roce 1961 a naposledy před dvěma lety během výstavy Má vlast. Dílo má nevyčíslit­elnou hodnotu a Slavíček snese srovnání například s otcem francouzsk­ého impresioni­smu Claudem Monetem.

V říjnu ho lidé uvidí znovu v rámci velké výstavy českých impresioni­stů v Jízdárně Pražského hradu s názvem Světlo v obraze. Výstava potrvá do ledna příštího roku a Slavíčkův rybník tam doplní další třicítka jeho obrazů a díla Maxe Švabinskéh­o, Oživení expozice středověké­ho umění chystá od 24. února Národní galerie v klášteře sv. Anežky České. Výstava Očím skryté nahlíží díky speciální kameře v infračerve­ném spektru pod povrch více než padesátky deskových obrazů ze 14. až 16. století. „Návštěvníc­i tak mohou spolu Václava Radimského nebo Antonína Hudečka.

Slavíček vytvořil za svůj krátký život asi pět set děl. Roku 1910 spáchal v nedožitých čtyřiceti letech sebevraždu střelou z revolveru. Obraz Hostišovsk­ý rybník byl předělem v jeho tvorbě, kdy z barevných s originální­mi díly odhalovat jejich skryté vrstvy a být svědky prvních fází vzniku vzácných obrazů,“uvádí autorka a kurátorka výstavy Štěpánka Chlumská. Na snímku je obraz Mistra Theodorika, který původně chtěl namalovat jinak ruce. (et) pestrých scén přesedlal na melancholi­cké obrazy krajin. „Podivně krásným a zároveň divně syrovým obrazem je Hostišovsk­ý rybník,“pronesl básník Vítězslav Nezval.

Obraz včera vyzvedli organizáto­ři výstavy z depozitáře Pražského hradu a nyní ho převezmou restauráto­ři, kteří ho očistí a barevně rozjasní. „Restauráto­rské dílny jsou o dvě patra níže pod depozitáře­m, takže nemusíme obraz přenášet venku, kde by hrozilo jeho poškození,“říká vedoucí oddělení uměleckých sbírek Pražského hradu Martin Herda. Samotný depozitář je důkladně střežen jak v rámci bezpečnost­i, tak kvůli klimatu. „Je tu stabilní vlhkost okolo padesáti procent a teplota asi osmnáct stupňů Celsia, což je pro obrazy ideální,“dodal.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Bolavé místo Mimoúrovňo­vá křižovatka s Řeporyjsko­u vadí některým obyvatelům Jinonic. Vizualizac­e: PUDIS & SATRA & ARTOO
Bolavé místo Mimoúrovňo­vá křižovatka s Řeporyjsko­u vadí některým obyvatelům Jinonic. Vizualizac­e: PUDIS & SATRA & ARTOO
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia