MF DNES

Sparta jako Barcelona. Po výprasku je postup utopií

To byl nářez. Fotbalisté Sparty v úvodním zápase play-off Evropské ligy v Rostově nestíhali. Porážka 0:4 bere všechny naděje.

- David Čermák reportér MF DNES v Rostovu

Nejspíš byl přemotivov­aný, ale ani to není omluva pro to, co Tiémoko Konaté udělal. V létě zkratoval lidsky, včera na hřišti. Po půl roce se záložník z Pobřeží slonoviny vrátil do sestavy Sparty poté, co byl po stávce vyřazený z kádru.

A byl to hodně nevydařený – ale hlavně krátký comeback. Už ve 32. minutě dostal druhou žlutou a následně tedy i červenou kartu.

Konaté se divil, nechtěl odejít, ale v právu nebyl. Jeho šlapák na stojnou nohu Kalačeva byl nejenže nesmyslný, ale také extrémně nebezpečný. Co na tom, že první žlutá karta byla velmi přísná. Tohle byl zákrok rovnou na vyloučení. Konaté, který chtěl zabojovat o ztracenou důvěru, svůj tým hloupě oslabil. I tak ho jeden z koučů David Holoubek objal a poplácal po zádech.

„Vyloučení ovlivnilo celý zápas. Pokazilo se všechno, co se pokazit mohlo,“řekl Tomáš Požár, trenér Sparty. „Po vyloučení jsme nenašli sílu, jak se vrátit do hry.“

Sparta v tu dobu prohrávala 0:1 poté, co neubránila standardní situaci. A měla před sebou vidinu další hodiny v oslabení. Jenže stačilo pár minut, aby ztratila reálné naděje na postup do osmifinále. To je teď, po zoufalém výkonu, utopií.

38. minuta: výtečný Kalačev z pravé strany nacentrova­l na hlavu Poloze, který míč přes brankáře Koubka procedil do sítě.

40. minuta: Noboa využil chaos ve sparťanské­m pokutovém území a nešťastný odkop Sáčka. Z 15 metrů nic nevymýšlel a jeho „kladenské bodlo“spustilo potřetí gólovou euforii domácích.

Ze sparťanů tryskala frustrace, bezmoc a pohledy, které nechápaly, proč přišel takový kolaps. Jako by je ruský mráz paralyzova­l. Poté, co přečkali na příšerném trávníku úvodní tlak Rostova, začali se mírně tlačit dopředu. Ale víc než skákavou střelu Néstora nevymyslel­i.

Přitom jeli do Ruska poměrně sebevědomí po vydařené přípravě, v níž inkasovali pouze dva góly a hráli zajímavý fotbal. V živé paměti byla navíc jízda Evropskou ligou z minulé sezony, kdy sparťané došli až do čtvrtfinál­e, kde nestačili na silný Villarreal. Před ním smázli namyšlený Krasnodar a Lazio Řím.

V této sezoně navíc nečekaně ovládli skupinu před Beer Ševou, Southampto­nem a Interem Milán.

Jenže vstup do jarní části sezony, v níž Sparta kromě nutnosti zlikvidova­t ligový náskok Plzně pomýšlela i na úspěch v Evropské lize, se proměnil v hrůzu. Ve výsledkové fiasko. Jen slabou útěchou je, že přesně to samé postihlo v úterý i Barcelonu na hřišti Paris St. Germain.

Rusové s několika habány v sestavě hrozili hlavně ze vzduchu, čemuž sparťané pomáhali tím, že naivně vyráběli zbytečné standardní situace.

Ale aby nedošlo k mýlce: Rostov sice není evropský pojem, velmi silný tým však ano. Vždyť na podzim hrál Ligu mistrů! Doma prohrál pouze jeden z posledních 31 duelů – se španělským Atlétikem Madrid. Jinak na zastaralém stadionu Olimp 2 dostal v listopadu tři góly i slavný Bayern Mnichov a padl zde 2:3.

Jenže Sparta dopadla mnohem hůř. Střídající Azmún po krásné kombinaci dával na 4:0 a ruští novináři se otáčeli na české kolegy a škodolibě se jim posmívali. Věděli, že jejich „molodci“, jak fanoušci Rostova nad haldami sněhu tým neustále povzbuzova­li, si de facto zajistili postup. Těžko věřit, že by za týden v Praze prohráli o pět gólů...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia