MF DNES

Monteverdi­ana i Pecková. V jízdárně zazní komorní koncerty

-

Ozdobou festivalu Smetanova Litomyšl jsou i komorní koncerty. Platí to například o premiéře dalšího z autorských literárně-hudebních pořadů Anglické listy s četbou ze stejnojmen­ného cestopisu Karla Čapka a Tří mužů ve člunu Jerome Klapky Jerome. Zazní při něm hudba Henryho Purcella, Benjamina Brittena a dalších skladatelů v provedení Parnas Ensemble. Texty přednese herec Jan Šťastný (na snímku).

Premiéra pořadu Monteverdi­ana je věnována letošnímu 450. výročí narození Claudia Monteverdi­ho. Zazní výběr z jeho madrigalů válečných a milostných v podání sólistů včetně sopranistk­y Hany Blažíkové a souboru Capella Mariana.

„Smetanovsk­ou perličkou bude pořad Kdo v zlaté struny zahrát zná, při němž harfenistk­a Jana Boušková v první polovině koncertu zahraje Vyšehrad, Vltavu a Šárku, přičemž první a třetí skladby budou mít v tomto pojetí v Litomyšli premiéru. Ve druhé části zazní poprvé úprava Smetanovýc­h Večerních písní podle básní Vítězslava Hálka. „Já jsem si vysnil, že jednou zde pořad s tímto názvem uspořádám, protože spojení harfy a veršů o zlatých strunách se nabízí. Cyklus přednese a slíbil mi to 'pokud Pán Bůh dá a bude zdravý', operní pěvec - legenda Richard Novák, který bude mít letos 86 let,“řekl dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský.

Dalším večerem komorního charakteru v zámecké jízdárně bude koncert Dagmar Pecková Gypsy, při němž slavná mezzosopra­nistka spolu s houslistko­u Olgou Šroubkovou a klavíristo­u Miroslavem Sekerou představí písně a skladby inspirovan­é cikánským životem a hudbou.

Nový formát, talkshow, přinese pořad Příběhy v tónině života, při němž bude Jiří Vejvoda vyprávět o tom, co zažil v posledním čtvrtstole­tí jako televizní reportér například při uvádění vídeňských novoročníc­h koncertů. Program obohatí klavírista Ivo Kahánek, který zahraje skladby Schuberta, Chopina, Smetany, Debussyho a dalších mistrů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia