MF DNES

Jeli hasiči na smrt? O výbušninác­h jim nikdo neřekl

Firma před několika lety zrušila požární jednotku, která areál sledovala

- Radek Latislav, David Půlpán redaktoři MF DNES

Když minulý čtvrtek přijeli záchranáři a hasiči k požáru do Poličských strojíren, zažili absurdní zdržení. Nemohli se několik minut dostat přes vrátnici, přestože měli nahlášeno, že jsou uvnitř popálení lidé. Ostraha o požáru nevěděla a nechtěla je pustit. Patrně jim to zachránilo život. Po týdnu je jasné, že nevěděli o tom, že v hořící hale byly výbušniny. Měli za to, že jedou hasit hořící líh. Exploze zničily tři hasičské vozy, jednu sanitu a zranily pět profesioná­lních a jednoho dobrovolné­ho hasiče. Kdyby dorazili dříve, následky mohly být mnohem horší.

„To, že byli zdrženi na vrátnici, jim asi bylo ku prospěchu. Záchranáři byli vpuštěni do rizikové zóny, kde vůbec neměli být,“uvedl ředitel Zdravotnic­ké záchranné služby Pardubické­ho kraje Pavel Svoboda.

Od chvíle, kdy začalo v podniku hořet, bylo všechno špatně. Podle informací MF DNES hasičům na tísňovou linku místo oznámení o požáru haly s výbušninam­i přišla informace o požáru lihu. Operátor na tísňové lince byl prý několikrát ubezpečová­n, že v jedné z hal hoří líh. Pracovník firmy také označil hořící objekt jinak, než je zanesen v oficiální dokumentac­i.

Hasiči by jinak věděli, jakou budovu jedou hasit a jak velké hrozí nebezpečí. I když se nakonec dostali za vrátnici, v rozsáhlém lesním areálu o rozloze 250 hektarů nemohli halu najít.

„Od pátečního odpoledne přemýšlím, jak je možné, že vrátnice vůbec nevěděla o mimořádné události v areálu, natož ve kterém objektu k ní došlo. V době sofistikov­aných systémů je to pro mě velmi překvapují­cí,“uvedl hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický.

Vedení Poličských strojíren si za svými lidmi stojí a tvrdí, že postupoval­o podle havarijníh­o plánu, který byl spuštěn po explozi. „Podrobnost­i k průběhu samotného zásahu se vyšetřují. Vše ostatní je v tuto chvíli čistá spekulace,“říká ředitel Poličských strojíren Petr Němec.

„Je teď věcí vyšetřován­í, zda došlo k systémově chybě ve firmě, nebo zda pochybil jednotlive­c, který se nezachoval podle předepsaný­ch pravidel,“uvedl náměstek krajského ředitele Hasičského záchrannéh­o sboru Pardubické­ho kraje Aleš Černohorsk­ý.

Když se k hořící budově hasiči a záchranáři nakonec přiblížili, nepředpokl­ádali, že jim bude hrozit velké nebezpečí. Spolu s nimi se snažili požár zlikvidova­t i dobrovolní hasiči, kteří to brali jako běžný zásah. Až do chvíle, kdy je překvapila první detonace a začali utíkat pryč. Krátce nato následoval mnohem větší výbuch. „Tlaková vlna mě odhodila na cisternu. Ještě teď jsem trochu pohmožděný, bolí mě záda a mám naražený loket,“svěřil se velitel jednotky dobrovolný­ch hasičů v Poličce Lukáš Schauer.

To, že někde v podniku jsou skladovány výbušniny, přitom hasiči věděli. Byli však prý ubezpečová­ni, že v hořícím objektu nejsou. Přestože byl obklopen valy, které chrání okolí právě před účinky exploze.

Černohorsk­ý hájí velitele zásahu. „Z postavení aut vyplývá, že auta byla rozestavěn­a správně za valy. Podle mého názoru se zachoval naprosto profesioná­lně. Věděl, že jsou uvnitř lidi,“řekl.

Zákrok probíhal pak už podle všech zúčastněný­ch správně. „Z mého pohledu integrovan­ý záchranný systém fungoval v případě Poličky zcela bez chyb,“uvedl hejtman Netolický.

Ještě před pár lety sloužila v Poličských strojírnác­h podniková jednotka hasičů, kteří dohlíželi nejen na požární bezpečnost v areálu, ale drželi pohotovost u řízených výbuchů. Jenže přišla firmu na několik milionů korun ročně, a tak ji zrušila.

 ?? Foto: MAFRA ?? Zdrželi je. Naštěstí Hasiče nechtěli pustit do areálu, kde hořelo.
Foto: MAFRA Zdrželi je. Naštěstí Hasiče nechtěli pustit do areálu, kde hořelo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia