MF DNES

Jaro je tu. Březen má být mimořádně teplý

- — Ivana Karásková

Meteorolog­ické jaro, které začíná dnešním dnem, letos odpovídá svému datu docela přiléhavě. Zatímco loni napadlo 1. března i v Praze patnáct centimetrů sněhu, nyní meteorolog­ové předpovída­jí jeden z nejteplejš­ích březnů za poslední roky. Od dlouhodobé­ho průměru pro toto období 2,7 stupně se má vychýlit o více než tři stupně.

„První jarní měsíc bývá hodně proměnlivý, protože se v něm střídají dvě odlišné sezony. Odcházejíc­í zima doslova soupeří s blížícím se létem,“poznamenal Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Astronomic­ké jaro letos začíná 20. března. „Lidé mají ještě ze školních lavic v hlavě datum jarní rovnodenno­sti 21. března, ale dalšího se už nedožijeme. K tomu totiž dojde až v roce 2102,“dodal meteorolog.

Ještě pohyblivěj­ší jsou Velikonoce. Letos budou až 17. dubna, takže je velká naděje, že budou slunné a teplé.

Na třicet tisíc ptáků ze dvou chovů na Chebsku začnou ve čtvrtek likvidovat veterináři. Velkochovy společnost­i Zephyr tak budou největší obětí aktuální vlny ptačí chřipky v České republice. Ta si doposud vyžádala 58 tisíc utracených ptáků. V Chebu-Klesti a v Poustce chovají drůbežáři více než 18 tisíc dospělých kachen, brojlerů a krůt. Dalších kuřat a kachňat je dvanáct tisíc. V obou chovech uhynuly více než dva tisíce ptáků. Drůbež podle Státní veterinárn­í správy vykazovala typické příznaky nákazy. (koz)

Zima končí jindy nám a jindy zase astronomům či zemědělcům, vysvětluje meteorolog Petr Dvořák

Čápi nenosí jen děti, ale i jaro. Jeden z prvních letos přistál ve svém hnízdě na kostele v jihočeském Dubném v sobotu 18. února. Samička za ním přiletěla minulé úterý. Foto: Marek Podhora, MAFRA

Zejména starší ročníky mají jako začátek jara v hlavě pevně zafixované datum – 21. březen, kdy nastala rovnodenno­st. Jenže časy se mění. Pro meteorolog­y začíná jaro právě dnes a zemědělci či lidé, kteří se starají o přírodu, ještě ani nevědí, kdy to „jejich“jaro, kterému se někdy říká vegetační, dorazí. A nakonec ani astronomic­ké jaro posledních šest let nečeká na 21. březen.

„Meteorolog­ická roční období, na rozdíl od těch astronomic­kých, začínají 1. března, 1. června, 1. září a 1. prosince. Je to takto nastaveno, abychom měli jasně vymezené tříměsíční období pro zpracování klimatolog­ických dat,“říká meteorolog Petr Dvořák už zhruba třicet let.

Letošní meteorolog­ické jaro začíná docela předpisově, že? Předpovědě­li jste oteplení a to přišlo...

Odcházejíc­í zima s blížícím se létem spolu v tomto období doslova soupeří.

Lze ono soupeření vyjádřit konkrétním rozpětím teplot?

Teplotní rekord padl v Poděbradec­h posledního března roku 1968, kde naměřili 25,6 stupně. Naopak nejnižší teplotu zaznamenal­i na šumavské Jezerní slati 5. března roku 1987, a sice minus 38,1 stupně. Samozřejmě nemůžeme úplně srovnávat Poděbrady s mrazovými kotlinami, nicméně i v nížinách touto dobou občas zaznamenáv­áme dost nízké teploty. V jarních měsících se můžeme v jednom místě setkat s mrazovým dnem, kdy teplota nevystoupí nad bod mrazu, dnem letním, od dubna už dokonce tropickým, čili nad 30 stupňů.

Meteorolog­ické jaro tedy stanovili klimatolog­ové, ale občas se mluví také o vegetačním jaru. Jak se to vymezuje?

Rozvoj vegetace do značné míry závisí na počasí. Je to období, které začíná, vystoupí-li průměrné denní teploty nad 5 stupňů, a končí, když teploty přesáhnou 15 stupňů.

Naopak astronomic­ké jaro nemá s počasím vůbec co dělat.

Už jen 85 let sluníčko opět „naše“, zatímco předtím bylo půl roku „jejich“, tedy obyvatel jižní polokoule. Tam ve stejnou dobu nastává astronomic­ký podzim.

Hodně lidí má pro astronomic­ké jaro ještě ze školních lavic zafixované datum 21. března. Jak je možné, že poslední roky slunce překračuje rovník už dvacátého, takže začíná o den dříve?

Slunce jarním bodem na nebeské klenbě pokaždé trochu jindy.

Na jak dlouho můžeme na astronomic­ké jaro začínající 21. března zapomenout?

My prakticky navždy. V nejbližšíc­h letech bude astronomic­ké jaro začínat 20. března. V druhé polovině tohoto století se budeme čím dál častěji setkávat s jarní rovnodenno­stí 19. března. Naopak se už nedožijeme jejího příchodu opět 21. března, protože to se stane až zase v roce 2102.

Ošemetné je to s pohyblivým­i svátky jara, například letos jsou Velikonoce až 17. dubna. Tipnete si, jaké budou?

To je dneska ještě velmi předčasné, ale pozdější termín obecně dává větší naději na hezké a teplejší počasí. Platí, že Velikonoce připadají na neděli následujíc­í po prvním jarním úplňku a nastávají v poměrně velkém rozmezí mezi 23. březnem a 26. dubnem. Takže se Velikonoce co do počasí nedají mezi sebou vůbec srovnávat.

V březnu se průměrné teploty mají pohybovat hodně v nadprůměru, kolem šesti stupňů, zatímco dlouhodobý průměr je pouze 2,7 stupně.

Slyšela jsem, že jste si koupil dron. Znamená to, že teď meteorolog­ové začínají sledovat počasí i z nebe?

 ??  ??
 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Příchod astronomic­kého jara se opět vrátí na 21. březen, jak tomu bylo ještě před šesti lety. Ale stane se to až v roce 2102, říká meteorolog Petr Dvořák.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Příchod astronomic­kého jara se opět vrátí na 21. březen, jak tomu bylo ještě před šesti lety. Ale stane se to až v roce 2102, říká meteorolog Petr Dvořák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia