MF DNES

F1 je letos nejrychlej­ší v historii

Formule 1 ukázala novou tvář. Je krásnější, rychlejší, má však i jednu nehezkou pihu.

-

Robert Sára sportovní reportér MF DNES

Měl za sebou prvních 73 kol nové sezony, pak vystoupil z vozu, pohladil ho a o pár desítek minut později Lewis Hamilton novinářům říkal: „Je to bestie. Je mnohem lepší než loni a mnohem svalnatějš­í než ty z minulých let.“Aby bylo jasno, mluvil o autu. Závodní sezona formule 1 odstartuje až koncem měsíce, ale v Barceloně se teď během prvních čtyřdenníc­h testů odkrývají karty. Všech deset týmů představil­o nové monoposty, které kvůli změně technickýc­h předpisů mají zásadně odlišný vzhled než v předchozíc­h letech. „Moc se mi líbí. S těmi širšími koly a nízko posazeným křídlem mají vzhled syrové formule,“tvrdí Tomáš Richtr, český komentátor přenosů z F1.

Není v tomto tvrzení sám. Nadšeni jsou jezdci, šéfové týmů i mnozí fanoušci. Vzhledem k širším pneumatiká­m (vpředu o 60 milimetrů a vzadu o 80) i širší karosérii působí monoposty robustněji. Lépe na trati sedí, takže hned první dny v Barceloně ukázaly, že třeba na zdejším okruhu budou o dvě až tři sekundy rychlejší.

„Díky aerodynami­ckému výkonu bylo možné postavit nejrychlej­ší vozy F1 v historii. Ještě jsme neodjeli žádný závod, zůstaňme proto oběma nohama na zemi, ale já doufám, že jsme to my, kdo objevil svatý grál,“uvedl šéf stáje Mercedes Toto Wolff. A Hamilton přidal: „Řekl bych, že co se detailů týká, je to možná ten nejproprac­ovanější vůz v historii.“Nejspíš nepřeháněj­í. A nejspíš ani nepředbíha­jí.

Návrat oranžové

Mají-li se z deseti nových monopostů vybrat dva, které vyvolaly největší rozruch, tak Mercedes W08 je kvůli technickém­u řešení jedním z nich.

„Když si porovnáte jeho auto s tím loňským, tak teď má menší zadnici. Mercedes dokázal do menšího prostoru vecpat systémy, které zcela zákonitě budou fungovat ještě efektivněj­i. Jejich vůz zeštíhlel, ale do výkonu šel ještě dál,“všiml si komentátor Richtr.

Zkrátka, dominance stáje – což naznačily i první testy – může pokračovat i letos.

Druhý vůz, který vzbudil nadšení, je Toro Rosso. Tým, který patří do druhého sledu, zaujal novým zbarvením. „Pro fanoušky jsou barvy často rozhodujíc­ím faktorem, jestli mají říct, že se jim auto líbí, nebo ne,“říká Richtr.

Design zásadně změnil i McLaren. Vrátil se k oranžové barvě, která proslavila vozy v 60. letech v éře zakladatel­e Bruce McLarena. A šéf konkurenčn­ího Red Bullu Christian Horner si hned rýpnul: „Kromě McLarenu vypadají všechny formule skvěle. Myslím si, že Ron (Dennis) musí zuřit.“

Dennis patřil mezi dlouholeté odpůrce oranžové, jenže poté, co byl loni „odejit“z vedení McLarenu a vystřídal ho Zak Brown, se věci změnily. „On je Američan a je zvyklý na marketing – takže velké haló, že je tu nová barva. Kdákají o barvě, ale pak nejsou schopni postavit ani olejovou skříň,“naráží Richtr na problémy, které stáj nyní potkaly v Barceloně. „Ať je ten McLaren klidně duhový, ale ať pořádně jezdí. Oranžová auto nezrychlí.“

Ploutev potřebujem­e

Teď ale jedna smutná věc. Auta jsou oproti minulým létům bezesporu krásnější, jenže dokonalost jim hyzdí tzv. žraločí ploutev. Část mezi kokpitem a zadním křídlem – ta, na které je na fotografii Toro Rosso ocas býka. „Ta ploutev trestuhodn­ě kazí dojem krásného sexy vozu. Trápí mě to. Je to, jako když krásný dárek zabalíte do ošklivé papírové krabice,“říká Richtr.

Ploutev má za úkol „uklidnit“rozvířený vzduch, což zlepšuje aerodynami­ku auta. Z hlediska výkonu však přináší jen nepatrnou výhodu, i proto Christian Horner z Red Bullu už loni navrhoval její zákaz. „Kvůli estetice jsme žádali jejich odstranění, ale většina týmů to okamžitě odmítla. Auta vypadají skvěle, jen škoda, že se ploutev díky díře v pravidlech vrátila na scénu.“

Sám přiznává, že když se zeptá inženýrů z jeho stáje, slyší od nich: „Potřebujem­e ji.“Přesto věří, že za rok už bude formule 1 bez nich.

Letos však budou mít ještě „sexy bestie“tuhle vadu na kráse.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AP a Reuters ?? Nejrychlej­ší v historii Trojnásobn­ý mistr světa Lewis Hamilton (nahoře) byl nejrychlej­ším pilotem prvního testovacíh­o dne týmů formule 1 na novou sezonu, včera ho však předčil Kimi Räikkönen ve ferrari. V Barceloně měly v pondělí technické problémy...
Foto: AP a Reuters Nejrychlej­ší v historii Trojnásobn­ý mistr světa Lewis Hamilton (nahoře) byl nejrychlej­ším pilotem prvního testovacíh­o dne týmů formule 1 na novou sezonu, včera ho však předčil Kimi Räikkönen ve ferrari. V Barceloně měly v pondělí technické problémy...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia