MF DNES

Souseda věznili v Súdánu? To jsem netušil

-

Tentokrát to skutečně docela odpovídá patřičným sezonním změnám v přírodě. V březnu se průměrné teploty mají pohybovat hodně v nadprůměru, kolem šesti stupňů Celsia, zatímco dlouhodobý průměr pro tento měsíc je pouze 2,7 stupně. Ale například zrovna loni 1. března v Praze napadlo patnáct centimetrů sněhu a to nemluvím o vydatnější­m sněžení na horách. První jarní měsíc bývá zkrátka hodně proměnlivý, což je typické pro dobu, kdy se střídají dvě odlišné sezony.

Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

BUŠTĚHRAD Kdybyste měli hádat, kdo bydlí v oranžovém, jen před několika lety postaveném domku na satelitním okraji Buštěhradu, možná byste tipovali nějakého tamního úspěšného podnikatel­e. Udržovaná zahrada i dům, který se od ostatních liší hlavně devítimetr­ovou, ocelovými lany ukotvenou radioamaté­rskou anténou. Jenže nepatří žádnému podnikatel­i, ale hluboce věřícímu muži, který se odtud vydává na pomoc lidem v afrických zemích.

Třiapadesá­tiletý misionář Petr Jašek (na snímku) strávil uplynulých Je to tak, s počasím vůbec nesouvisí. Je to datum, kdy je Slunce přesně nad rovníkem a rovnoměrně osvětluje obě polokoule. V této poloze Slunce je den přibližně stejně dlouhý jako noc. Poté se den začíná prodlužova­t až do letního slunovratu. Já vždycky říkám, že od té chvíle až do podzimní rovnodenno­sti je patnáct měsíců ve vězení v Súdánu a ven ho dostala česká diplomacie. Dosáhla toho, že tamní prezident prominul Jaškovi dvacetilet­ý trest za údajnou protistátn­í činnost a špionáž. Spolupraco­vník amerického spolku na pomoc křesťanům zvaným Hlas mučedníků se nyní vrací zpět do Buštěhradu.

„Ani nevím, že tady bydlí. Viděl jsem jeho propuštění v televizi, ale nenapadlo mě, že je to soused,“říká překvapeně starší muž, který bydlí od Jaška na dohled a denně okolo jeho domu chodí se psem.

Jašek se vrátil do Česka v noci z neděle na pondělí. Krátce na letišti promluvil o svém věznění v pěti súdánských věznicích, bití a ponižování a děkoval Bohu za své vysvobozen­í. Někdy dokonce může nastat už 19. března – tak tomu bude v roce 2048 – případně 22. března. Je to tím, že náš kalendářní rok neodpovídá přesně jednomu oběhu Země kolem Slunce. Proto máme přestupné roky, a dokonce přestupná staletí, aby se to čas od času vyrovnalo. Rozpory mezi přesnou polohou naší planety na oběhové křivce a naším časem pak znamenají, že je průchod „Jeden z mých spoluvězňů dostal malárii a i přesto, že jsem měl moskytiéru až poslední dva týdny, tak já jsem ji nedostal. Budu ale muset projít lékařskými vyšetřením­i a chci týden strávit s rodinou,“řekl po příletu Jašek, který k lékařům zamířil hned v pondělí ráno. „Doma není, je na vyšetřeníc­h,“uvedla žena, která otevřela v jeho domě.

Jašek, který je podle všeho v dobrém psychickém stavu, ze všeho nejdříve volal nejbližším. Třeba Stanislavu Forejtovi z Jindřichov­a Hradce, předsedovi české pobočky Hlasu mučedníků, či pastorovi Církve bratrské v Kladně Danielu Kaletovi. „Slyšeli jsme se a počítáme, že v neděli přijde na bohoslužbu. Naše modlitebna je malá, proto si pronajmeme sál,“popisuje své plány Kaleta. Církev si pronajala na nedělní dopoledne sál kladenskéh­o Domu techniky. Spíš je to moje záliba. Rád natáčím přírodu a počasí, a tak se teď s novou hračkou těším na letecké záběry krajiny s krásnou scenérií oblačnosti, na dokumentac­i povodní nebo na proměny přírody během roku. Takové záběry jsou mimořádně působivé a my meteorolog­ové jsme si o této technice ještě před několika málo lety mohli nechat jen zdát.

Česká diplomacie se snažila Jaška dostat domů už od jeho zatčení v prosinci 2015. Súdán ale trval na tom, že musí být postaven před soud, a ten rozhodne. „Ministerst­vo zahraničí tak usilovalo alespoň o to, aby byl proces co nejrychlej­ší. Zlomem ve vyjednáván­í tak byl rozsudek,“uvedla jeho mluvčí Michaela Lagronová.

Stát „vyměnil“Jaška za slib, že obnoví vztahy se Súdánem. Uskuteční se proto česko-súdánské byznysové fórum, země budou spolupraco­vat na úrovni zpravodajs­kých služeb či archeologi­ckých průzkumů. „Súdán má informace o migrantech, je tranzitní zemí. My máme informace jako člen EU,“řekla Lagronová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia