MF DNES

Vítězné tažení Theresy Mayové

Britská premiérka posouvá zemi k brexitu, který si lidé odhlasoval­i v referendu. Proti však stojí Sněmovna lordů, která se snaží rafinovaně sabotovat její úsilí. Zatím neúspěšně.

- Alexander Tomský politolog

Ať se nám to líbí, nebo ne, lid promluvil a brexit znamená brexit, opakovala několikrát britská premiérka Theresa Mayová. Její vláda poté navrhla Unii vytvoření společného svobodného trhu, dobře však ví, že jí ohrožení unijní politici nevyjdou vstříc, a proto hledá spojence hlavně ve Skandinávi­i. I Východoevr­opanům však nabízí kompenzaci za snížené dotace a hodlá přispět k jejich obraně. Nejdříve však musí porazit nesmiřitel­nou opozici doma. Zatím se jí daří znamenitě, neboť pochopila, že k vítězství vede jediné: optimistic­ká víra v budoucnost a pozitivní pragmatick­ý přístup.

Premiérka ani nemusela hlásat: Učiňme Británii velkou. Stačilo, že v lednovém projevu nastínila vizi svobodné, globální Británie, jež obchoduje s celým světem bez vnějších cel a tarifů celní unie. Odrazila i argumentac­i kritiků xenofobie. Odchod totiž není obranou před cizinci, nýbrž hrdou volbou multietnic­kého britského národa, jenž si svobodně vybírá přistěhova­lce dle potřeby a nehodlá už déle kvůli Unii diskrimino­vat své příbuzné, anglicky mluvící národy. Vláda dokonce vyhrála minulý týden doplňovací volby v dělnickém severoangl­ickém obvodu Copeland, který reprezento­vali labouristi­čtí poslanci od roku 1935.

Nesmiřitel­ní se ovšem nevzdali. Do boje vyrazil bývalý trojnásobn­ý labouristi­cký premiér Tony Blair i jeho předchůdce, konzervati­vec John Major, jenž tvrdil, že nevíme, „co voličům vadilo, do jejich hlav (zřejmě dutých) nikdo nevidí, a proto nelze rozhodnutí plebiscitu brát vážně“. Prohlásil také, že hlasující nebyli plně informován­i, nevěděli, co brexit obnáší, a proto by měli mít právo na druhé referendum. Vyzval dokonce „pozůstalé“, tedy stoupence EU, aby povstali.

Neplatí snad taková výtka pro každé volby? Cožpak známe budoucnost? „Vždy volíme zajíce v pytli,“napsal Simon Jenkins, patriarcha komentátor­ů levicového Guardianu. Rozhodnutí lidu není méněcenněj­ší než kolektivní rozhodnutí politické třídy. Nikdo nemá patent na pravdu. Jde jen o to, zda jsou volby férové. Zda měly obě strany víceméně stejnou možnost veřejně argumentov­at, dostatek času a vyrovnané finance na propagaci (demagogii). Málokdo v Anglii pochybuje, že šest týdnů na volební kampaň bohatě stačilo a že se i rozhlasová stanice BBC snažila své zaujetí potlačit a být spravedliv­á vůči oběma stranám. A pokud jde o lhaní, každá ze stran vyčítá té druhé, že lhala víc, takže si nemají co vyčítat.

Blairova výzva ke vzpouře však nemířila na nešťastné voliče, kteří dle nepsané ústavy druhou možnost hlasovat o stejné záležitost­i nemají, a rozhodli tudíž závazně, nýbrž na lordy před hlasováním o oficiálním oznámení odchodu z EU a zahájením dvouletého vyjednáván­í s Komisí. Je známo, že téměř celá Horní sněmovna, debatní klub politickýc­h vysloužilc­ů jmenovaný vládami

Snad si neurození ve Sněmovně lordů uchovali aristokrat­ického ducha, jenž chybí politikům Unie.

(z osmi set členů jen sto má urozený původ), byla rozhodnutí­m plebiscitu naprosto vyděšena.

Je to pochopitel­né, protože reprezentu­je kariérní politiky a Británie strávila v Unii čtyřicet tři let. Téměř všichni její členové byli součástí unionistic­ké politiky a po nějakou dobu i bruselské nomenklatu­ry. Odpadlíky, jako je exministr financí Nigel Lawson či bývalí vůdci toryů Michael Howard nebo Ian Duncan Smith, aby zde pohledal.

Dolní sněmovna až na odcizené skotské nacionalis­ty, zaťatou stranu liberální a rebelanty, pokorně uznala lidový verdikt (494:122), ačkoli se k odchodu z Unie původně hlásila jen třetina poslanců.

Sněmovna lordů se proto po dvoudenním jednání rozhodla brexit přímo neodmítnou­t, ale navrhnout své parlamentn­í komisi, aby připravila k hlasování dva pozměňovac­í návrhy. První by měl garantovat trvalý pobyt 3,3 milionu občanů unijních států v Británii a druhý umožnit parlamentu slíbené hlasování o vyjednanýc­h obchodních podmínkách, a to ještě před jejich přijetím vládou. Jak už to u „přílepků” bývá, jde o nápady, které mají ztížit či zneplatnit jednoznačn­é politické rozhodnutí. Premiérka Mayová už několikrát ujistila občany EU v Británii, že jí záleží na tom, aby zůstali, a vyzvala, bezvýsledn­ě, bruselskou Komisi, aby ještě před vyjednáván­ím garantoval­a trvalý pobyt zhruba půldruhého milionu Britů v Evropě.

Obě tyto podmínky Dolní sněmovna zamítla. První by vládě ztížila vyjednávac­í pozici, pokud by Unie vyhrožoval­a vyhoštěním Britů z kontinentu. A druhá je absurdní. Jde jen o rafinovaný pokus o veto, byť by odmítnutí vyjednanýc­h podmínek přinutilo vládu dál nevyjednáv­at a odejít z Unie bez dohody.

I nevolení lordi se však obávají otevřeně hlasovat proti vůli lidu a přetvařují se, že mu naopak poskytují záruky. Ping-pong mezi sněmovnami znamená jen odklad. Ústavní krize by však ohrozila existenci druhé komory. Snad si ale neurození páni zachovali aristokrat­ického ducha, jenž tolik chybí politikům Unie.

Ti žádnou kritiku své politiky nesnesou. Postoj k integraci nezmění a ženou spory do krajnosti. I naši politici by se od Angličanů mohli učit fair play, demokracii i politické pokoře a nepovažova­t lid za tupce. Nevzdělaný člověk nemusí být hloupý, nerozumí jen tomu, co vyžaduje velkou odbornost nebo technické znalosti. A ty jsou odpovědí na provozní otázku jak, nikoli na zásadní co. Jde-li o záležitost­i existenční, jsme si všichni rovni, víme kupříkladu, že děti mají poslouchat rodiče a státu do toho nic není, nebo že EU už dávno neplní svou funkci, neboť se stará o věci, jež nemají se společným trhem nic společného.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia