MF DNES

Korejci objevují jižní Moravu i její víno

-

Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Žlutě kvetoucí tulipány před zámkem v Lednici nebo historický Mikulov se loni na jaře proháněly jihokorejs­kým Soulem. Velkoformá­tové fotografie, které zdobily vlaky v tamním metru, byly počátkem kampaně agentury CzechTouri­sm, která měla Korejce přilákat na jižní Moravu

Cílená kampaň, připravená společně s korejskou cestovní kanceláří Hana Tour, zjevně zabrala. Ve srovnání s předchozím rokem totiž vzrostl počet korejských turistů na jižní Moravě o 25 procent. Takový skok udělali ve statistiká­ch zahraniční­ch návštěvník­ů loni už jen Němci.

Krajem Korejci většinou jen proletí, v průměru zde totiž přenocují jednu až dvě noci. I to je však pro jižní Moravu úspěch. „Korejci jsou velmi pracovití a ve stejném tempu, v jakém pracují, prožívají i dovolenou. Když už vyrazí do Evropy, chtějí vidět co nejvíce za co nejkratší čas. Proto je velký úspěch, že vedle Prahy nebo Českého Krumlova zařadili jižní Moravu,“míní Monika Perďochová z Centrály cestovního ruchu jižní Moravy, která minulý týden prezentova­la jihomoravs­kou nabídku zástupcům cestovních kanceláří v Soulu a v přímořském letovisku Busan.

„Jižní Moravu jsme představil­i tím, co je pro ni typické: slunce a víno, folklor a kroje, aktivní turistika, památky UNESCO a také město Brno jako centrum regionu,“vysvětluje.

Zájem o jižní Moravu je podle ní mezi zástupci korejských cestovních kanceláří obrovský. Láká je punc UNESCO, zachovalá architektu­ra měst, jako je Mikulov nebo Valtice, ale třeba i Moravský kras. Kouzlo pro ně má rovněž vinařská turistika.

Za vínem i značkou UNESCO

Jihokorejc­i jsou druhou nejpočetně­jší skupinou zahraniční­ch návštěvník­ů Salonu vín ve Valticích, kde se prezentuje stovka nejlepších vín z celé země. A v budoucnu by ve sklepení valtického zámku mohlo být asijských turistů ještě více. Nasvědčují tomu alespoň ohlasy z roadshow v Koreji, kde se jižní Morava prezentova­la spolu s Olomouckým a Zlínským krajem.

„Výsledky individuál­ních jednání se zástupci nejdůležit­ějších korejských kanceláři jsou velmi nadějné,“komentuje schůzky Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra, které Salon vín zřizuje.

Podle něj do České republiky ročně přijede přes 320 tisíc zahraniční­ch turistů a jejich počet stále roste. Navštěvují ale zejména Prahu a blízké okolí. „Naším cílem je, aby minimálně dvacet až třicet procent těchto turistů navštívilo turistické atraktivit­y na jižní Moravě,“říká Krška.

Není to bez šance. Turisté z Asie totiž hledají nová místa pro poznávání. „Korejský trh zraje a je na něm cítit hlad po nových destinacíc­h. Korejci oceňují především romantický ráz našich zachovalýc­h historický­ch měst, hudbu, pivo, loutky, ale i původní kulturu a tradice,“uvedla již dříve generální ředitelka agentury CzechTouri­sm Monika Palatková.

Jihomoravs­ký kraj se hodlá udržet v hledáčku korejských kanceláří i v následujíc­ích měsících. Už v dubnu pozve Centrála cestovního ruchu jižní Moravy do kraje zástupce korejských cestovních kanceláří, tamější novináře a blogery píšící o cestování, aby si udělali představu o zemi, která je pro ně bez nadsázky exotickou destinací. Další pracovní výlet pak pro Korejce připravuje na září – na dobu vinobraní.

Ne náhodou. Korejci se stále více zajímají o moravské víno. Nejen jako turisté, ale i jako běžní spotřebite­lé. Už před rokem se několik moravských vinařů spojilo do exportního sdružení Wine of Czech. Společná značka má otevřít Moravě jihokorejs­ký trh s vínem.

„Trh s vínem je v Jižní Koreji velmi mladý. Ještě před dvaceti lety to byl nedostupný produkt. Nyní jeho dovoz a spotřeba každoročně roste. Přesto není snadné se tam prosadit,“říká šéf projektu Wine of Czech Michal Solařík.

„Korejci jsou uzavřená komunita a trvá dlouho, než je přesvědčít­e, že si vůbec zasloužíte, aby vám věnovali pozornost. To se nám nyní snad podařilo prolomit a se dvěma dovozci jsme domluvili spolupráci,“dodává Solařík.

 ?? Foto: CzechTouri­sm ?? Kroje i architektu­ra S představen­ím Moravy v Jižní Koreji pomáhala agentura CzechTouri­sm. Lákala na kroje i architektu­ru.
Foto: CzechTouri­sm Kroje i architektu­ra S představen­ím Moravy v Jižní Koreji pomáhala agentura CzechTouri­sm. Lákala na kroje i architektu­ru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia