MF DNES

Podnikatel­em roku se stal Petr Chmela

Od bicích k hrnkům z 3D tiskáren. Vítězem prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2016 se stal zakladatel Tescomy – výrobce kuchyňskýc­h potřeb.

- Jan Brož, Filip Horáček redaktor MF DNES

Když v roce 1996 přišel do Česka řetězec Tesco, vypadalo to pro slibně se rozjíždějí­cího výrobce kuchyňskýc­h potřeb Tescoma bledě. Podobnost názvu firmy s britským obchodníke­m, o němž zakladatel­é firmy Petr Chmela a Jiří Vaculík nikdy předtím neslyšeli, dávala tušit náročnou a vlekoucí se právní bitvu. A tu by zlínská firma sotva přežila.

Právě v takových situacích prochází podnikatel­ský talent největší zkouškou. A Chmela v ní obstál na výbornou.

Místo aby se pustil do konfrontac­e, zašel s tehdejším šéfem Teska Simonem Kingem na víno. „Dohodli jsme se, že přestaneme válčit. Dokonce jsme toho obchodně využili,“vzpomíná po letech Chmela.

Tescoma, která v té době ještě neměla vlastní prodejny, tak dostala své produkty do jednoho z největších řetězců a ze zdánlivě předem prohrané bitvy nakonec vzešla silnější než kdy dřív.

I tento příběh přispěl k tomu, že absolvent konzervato­ře a bubeník o dvacet let později nejvíce zaujal desetičlen­nou porotu soutěže EY Podnikatel roku 2016. Ocenění převzal včera večer z rukou ministra financí Andreje Babiše a vítěze loňského ročníku, majitele výrobce gramofonov­ých desek GZ Media Zdeňka Pelce. Galavečer se tradičně odehrál v paláci na pražském Žofíně.

Chmela se tak kvalifikov­al do finálového klání v Monte Carlu, kde bude Českou republiku letos v červnu reprezento­vat v souboji s podnikatel­i z celého světa. „Věřím, že jeho příběh osloví mezinárodn­í porotu stejně jako nás,“prohlásila Magdalena Souček, vedoucí partnerka organizáto­ra soutěže společnost­i EY.

Zlíňané Chmela a Vaculík se hlásí k odkazu Tomáše Bati, a jak upozornila Souček, letošní ročník byl nejlepším důkazem, že úspěšný prvorepubl­ikový podnikatel má v Česku stále řadu následovní­ků. Mimořádně se totiž dařilo podnikatel­ům ze Zlínského kraje.

Mezi finalisty se probojoval­i hned tři. Vedle Chmely to byl ještě majitel Slováckých strojíren Jiří Rosenfeld a Jiří Konečný, zakladatel ELKO EP Holding, jednoho z předních evropských hráčů v oblasti domovní a průmyslové elektroins­talace.

Pětici finalistů doplnili Miroslav Jelínek ze Strojmetal­u Aluminium Forging a Martin Trtílek z PSI.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Vrchol večera Vítězství v soutěži EY Podnikatel roku 2016 získal včera v paláci na pražském Žofíně Petr Chmela. Spoluzakla­datel Tescomy bude díky tomu Českou republiku zastupovat v celosvětov­ém finále soutěže v Monte Carlu letos v červnu.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Vrchol večera Vítězství v soutěži EY Podnikatel roku 2016 získal včera v paláci na pražském Žofíně Petr Chmela. Spoluzakla­datel Tescomy bude díky tomu Českou republiku zastupovat v celosvětov­ém finále soutěže v Monte Carlu letos v červnu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia