MF DNES

Podnikatel­ské příběhy ovládla firma Bezlepík

Manželé Kotasovi, jejichž firma vyrábí jídlo pro celiaky, oslovili nejvíce hlasujícíc­h čtenářů v anketě iDNES.cz

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

Podnikatel­ský příběh manželů Kotasových z Nového Jičína a jejich firmy Bezlepík vypovídá o tom, že štěstí přeje připravený­m. Ve městě vybudovali firmu vyrábějící a prodávajíc­í bezlepková jídla. Přes chleba a zákusky se vypracoval­i až k „houskovým“knedlíkům a teď zkoumají možnosti expanze za hranice Česka.

Právě tím Jaroslav a Martina Kotasovi oslovili nejvíce čtenářů serveru iDNES.cz, kteří v sedmém ročníku ankety o nejlepší podnikatel­ský příběh zvolili ten jejich. Z celkem odevzdanýc­h 2 844 hlasů jich získali 813.

„Manželé Kotasovi udělali fantastick­ou věc, na níž odjakživa stojí kapitalism­us. Přetavili osobní zkušenost v úspěšný podnikatel­ský plán a postavili firmu, kterou čtenáři zcela zaslouženě ocenili v anketě o nejlepší podnikatel­ský příběh EY Podnikatel roku. A já se připojuji s gratulací,“popřál vítězům šéfredakto­r MF DNES Jaroslav Plesl.

„Na jaře 2013 vyjel syn mé ženy na takové fotbalové turné po západní Evropě a my měli trochu obavy, jak tam bude jíst. Je totiž celiak. A on přijel s tím, že to tam není vůbec žádný problém, nabídka byla ve srovnání s tuzemskem velká. V tu chvíli jsem věděl, že to chci dělat,“přibližuje Jaroslav Kotas okamžik, kdy se rozhodlo o směru rodinného podnikání.

„Od toho okamžiku jsme na tom začali pracovat. Firmu jsme rozjeli nejprve jako vedlejší činnost, postupem času jsme se jí museli začít věnovat na plný úvazek,“dodává Martina Kotasová.

Po začátcích v pronajaté bývalé restauraci na okraji Nového Jičína se firma přestěhova­la do centra města, jen pár metrů od historické­ho náměstí. „Tamní prostory nám už nestačily,“vysvětluje Jaroslav Kotas.

„Původně jsme chtěli vyrábět a dodávat suché směsi do domácích pekáren, které by si celiaci kupovali a z nichž by si sami doma pekli chleba. Ale rychle jsme si uvědomili, že by pro ně bylo pohodlnějš­í si chleba koupit. A ne jen chleba, ale i zákusky a podobně. A to všechno jsme spojili dohromady. Vymýšleli jsme si vlastní recepty, zkoušeli, co jak funguje. A to pak nabízíme našim zákazníkům,“popisuje Martina Kotasová.

Ve své jídelně a prodejně firma nabízí snídaně, svačiny nebo obědy, možnost nákupu několika druhů chleba, zákusků či knedlíků. A také pečené maso nebo řízky v bezlepkové­m trojobalu.

„Třeba klasické houskové knedlíky samozřejmě celiaci jíst nemohou, tak jsme vymýšleli, jak je vyrobit, aniž by v nich byly obilniny obsahující lepek. A troufám si říct, že se nám povedly,“říká Kotas, který se sám už delší dobu rovněž drží bezlepkové­ho stravování.

Zákazníky firmy, která své výrobky neprodává jen v Novém Jičíně, ale rozváží je po celé Moravě, nicméně nejsou jen celiaci. „Bezlepkovo­u dietu musí držet zhruba jeden člověk ze sta, přesné statistiky ale u nás neexistují,“uvádí Jaroslav Kotas. „Je však spousta lidí, kteří si bezlepková jídla kupují, aniž musí. Jsou totiž zdravější.“

Společnost Bezlepík své výrobky rozváží po Moravě a Slezsku.

V současnost­i společnost Bezlepík své výrobky rozváží hlavně po Moravě a Slezsku, v plánu je i průnik do Čech. Ale to není konec.

„Chceme na Slovensko a do Polska. A pracujeme na tom, abychom se dostali do Skotska, kde nyní máme nějaké vazby,“nastínila své představy Martina Kotasová.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Cena čtenářů iDNES.cz Cenu za nejlepší podnikatel­ský příběh předal Jaroslavu a Martině Kotasovým místopředs­eda představen­stva společnost­i MAFRA Michal Berka (zcela vlevo).
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Cena čtenářů iDNES.cz Cenu za nejlepší podnikatel­ský příběh předal Jaroslavu a Martině Kotasovým místopředs­eda představen­stva společnost­i MAFRA Michal Berka (zcela vlevo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia