MF DNES

Dominikáni a Praha

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Unikátní fragment gotického reliéfu Krista nalezl kaplan akademické farnosti Petr Vacík, když vysával v suterénu jižní věže kostela Nejsvětějš­ího Salvátora. Zřejmě jediný dochovaný zlomek sochařské výzdoby bývalého dominikáns­kého chrámu zpustošené­ho za husitů se válel na zemi. „Luxuji, všechno se mi vejde do vysavače, najednou kámen, který se jen přicucne a nejde vyndat,“popsal Petr Vacík. Pěkný kámen si nejprve položil na poličku, až pak ho předal archeologů­m, kteří nevěřili svým očím. „O tento kamínek pečovalo 30 až 40 lidí,“líčil archeolog Jan Havrda, který se podílí na výzkumu. A odborné expertizy nekončí, frag- ment se podrobí dalšímu zkoumání po Velikonocí­ch.

Středověká špička umění

„Jde o skutečně vynikající umělecké dílo, pocházejíc­í z doby karlovské či václavovsk­é, z let 1370 až 1380. Téma Krista v zahradě Getsemansk­é bylo tehdy velmi aktuální. Paralely k němu lze najít například v rakouských zemích,“popsal artefakt Jan Royt, historik a prorektor Karlovy univerzity. Objev podle něj dokazuje, jak hluboký vztah k výtvarnému umění dominikáni měli. I jejich zásluhou tato umělecká forma české provenienc­e tehdy náležela k evropské špičce. Fragment zachycuje klečící postavu oblečenou do zřaseného oděvu s tváří obrácenou vzhůru. „Dochází zde k produchovn­ění forem a tvarů,“sdělil Jan Royt.

„Jde opravdu o unikátní objev,“potvrdil výjimečnos­t nálezu také archeolog Havrda. Dominikáns­ký klášter v místech, kde se nyní nachází areál Klementina, zanikl za obrazobore­ckých bouří v roce 1420. Někdejší klášter se posléze ocitl čtyři metry pod úrovní podlahy stávajícíh­o chrámu sv. Salvátora. Duchovní život v komplexu u Křižovnick­ého náměstí znovu oživil

– první členové řádu přišli do Prahy, usídlili se na Poříčí. Přibližně v roce se stěhovali do areálu současného

– V tomto areálu se nacházela řádová dominikáns­ká studia generalis, teologické učiliště a také

– Husité během revoluce zdemoloval­i dominikáns­ký klášter. Dominikáni oblast nynějšího Křižovnick­ého náměstí opustili v roce a uvolnili místo jezuitům.

– V suterénu jižní věže chrámu kaplan objevil pozůstatek vzácného reliéfu Krista. Ten bude představen veřejnosti.

až příchod jezuitů v 16. století a stavba Klementina a současného kostela Nejsvětějš­ího Salvátora.

Nález neobyčejně cenného úlomku byl poněkud kuriózní. Duchovní Petr Vacík v přízemí jižní věže chrámu zpovídá věřící, loni se proto rozhodl tamní prostor vyčistit. Vysával i jímku zvanou sakrárium, umístěnou mezi dvěma křesly a zakrytou dřevem, sloužící k vylévání svěce- né vody a odkládání zbytků rituál- ních předmětů. Přitom mu ve vysa- vači uvázl též objemnější předmět, později určený jako Kristus ve chvíli usebrání a rozjímání před blížícím se utrpením.

O tom, zda a v jaké expozici dojde k vystavení cenného předmětu, se teprve rozhodne. Místo by mohl zaujmout například v expozici Muzea hlavního města Prahy, Národní galerii anebo ve vznikající­m arcidiecéz­ním muzeu. Zájem má ale i Národní knihovna. Tato instituce by si přála, aby fragment zůstal vystaven v Klementinu, v jehož areálu byl nalezen.

Dnešní slavnostní představen­í fragmentu Krista bude součástí takzvaného Popelce umělců. „Jedná se o setkání víry a umění. Jeho tradice vznikla před více než 90 lety v Paříži jako vzpomínka na umělce padlé v I. světové válce,“vysvětlil tradici Tomáš Halík, farář akademické farnosti, prostoru sloužícího k dialogu mezi vírou a kulturou.

Ochránci víry

Bílí mniši, řád bratří kazatelů Dominika Guzmana neboli dominikánů, se v pražských městech objevil již krátce po svém založení, za vlády Přemysla Otakara I. První sídlo měl v roce 1225 na Poříčí u dnes již zaniklého kostela sv. Klimenta. Záhy se ale stěhoval do areálu nynějšího Klementina proti Karlovu mostu.

Dominikáns­ké kláštery náležely všude k ohniskům vzdělanost­i, nejinak tomu bylo v Praze. „K jejich konventu náleželo i studium generale, řádové teologické učiliště, předchůdce Karlovy univerzity,“uvedl Tomáš Halík. Dominikáni však byli také pověřeni inkviziční­m úřadem. Bílí mniši ve zjitřené atmosféře pražských měst na přelomu 14. a 15. století ostře polemizova­li s církevními reformátor­y Matějem z Janova, mistrem Janem Husem a dalšími. I proto za husitských bouří Pražané areál dominikáns­kého kláštera zdemoloval­i.

Po příchodu jezuitů do Prahy v roce 1556 se dominikáni vystěhoval­i nejprve do areálu kláštera sv. Anežky. Po bitvě na Bílé hoře získali chrám sv. Jiljí na Starém Městě, zabavený protestant­ům, okolní domy a hřbitov. Zde vybudovali velkolepý barokní komplex, jejž spravují dodnes.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Jedinečný objev 14 centimetrů měří fragment Krista objevený v kostele Nejsvětějš­ího Salvátora. Drobný, ale významný artefakt představuj­e špičku výtvarného umění na evropské úrovni.
Foto: Dan Materna, MAFRA Jedinečný objev 14 centimetrů měří fragment Krista objevený v kostele Nejsvětějš­ího Salvátora. Drobný, ale významný artefakt představuj­e špičku výtvarného umění na evropské úrovni.
 ??  ?? Vlastními silami Následky vandalskýc­h útoků odstraňova­li majitelé a příznivci HateFree podniků sami.
Vlastními silami Následky vandalskýc­h útoků odstraňova­li majitelé a příznivci HateFree podniků sami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia