MF DNES

Ruská „udavačka“bude chybět. Nesplnila limit

- MiroslAv Němý sportovní reportér MF DNES

Při vzpomínkác­h na to, co zažila na olympiádě a co ji teoreticky zase může čekat tento týden na halovém mistrovstv­í Evropy v Bělehradě, přešla tato postavou křehká blondýna do slovní protiofenz­ivy.

„Měla jsem hrozný splín a nemohla jsem pochopit, proč mě chtějí ukřižovat,“líčila ruská dálkařka Darja Klišinová pro list Sovětskij Sport. „Snažila jsem se nečíst noviny a nedívat se na televizi, ale i tak se to ke mně dostávalo a já trpěla. Vždyť nejsem žádná zrádkyně!“

Na první pohled to vypadá jako přehánění. Ale nikoli v atmosféře současného Ruska a dopingovýc­h skandálů tamních sportovců.

Když jedna z nejpohledn­ějších atletek planety loni skončila v Riu na 9. místě, vyprávěla: „Připadám si tu opuštěná. Bez velkého atletickéh­o týmu kolem sebe jsem nervózní. Ale tím větší odpovědnos­t cítím.“

Ze své obří vlasti byla jedinou. Jelikož žije dlouhodobě na Floridě, byla vyňata z plošného trestu pro ruské sportovce, startovat však musela pod neutrální vlajkou. Totéž ji čeká teď v Srbsku. Zase jako jedinou.

Vždyť brÁním čest vlAsti

A už má vyzkoušeno, že se tohle u některých rovná cejchu zrady.

„Přitom přece platí, že i když nastoupíte pod neutrální vlajkou, každý ve světě bude pořád vědět, že reprezentu­jete svoji zemi. Že jste z Ruska. Máme právo nechat promluvit naše výkony. Já naopak bráním ruskou čest,“dodala Klišinová.

Kéž by to bylo tak jednoduché, Na halovém ME atletů v Bělehradě se mohla kromě Darji Klišinové představit ještě jedna Ruska. Ve vlasti mnohem nenáviděně­jší:

spolu s manželem výrazně pomohla k odstartová­ní celé dopingové kauzy, jenže jí to příliš štěstí nepřineslo. Prezident Vladimir Putin ji označil za jidáše a zrádkyni národa a z běžkyně se stal vyvrhel. S manželem žijí na utajeném místě v USA a

Mezinárodn­í olympijský výbor totiž zamítl všechny Rusy, kteří v minulosti měli pozitivní dopingový test – tedy i Stěpanovov­ou. Pro Bělehrad to bylo mnohem prozaičtěj­ší: ani na jedné z tratí (400, 800 m) milá Darjo... Ruští atleti si teď podali přes 50 žádostí o svolení ke startu: šest jich bylo zamítnuto, většina se nestihla vyřídit. Uspěli jen kladivář Alexej Sokirskij (jehož se halový šampionát vzhledem k disciplíně netýká) a s ním tyčkařka Anželika Sidorovová a sprinterka Kristina Sivkovová. První ukončila halovou sezonu, druhá je nemocná.

Jako protichůdn­é vlny do sebe narážejí argumenty Klišinové a hrdost až vlastenect­ví jiných sportovců.

„I pokud bych dostala výjimku, do Bělehradu neodcestuj­i. Nechci startovat pod neutrální vlajkou. Jsem Ruska, chci závodit za vlast,“pronesla běžkyně Jelena Korobkinov­á. „Je to bolestivé, neférové, smutné. Jsme čistí, přesto nemůžeme soutěžit. Ale my se nevzdáme,“dodala výškařka Maria Kučinová.

Po McLarenově zprávě popisující rozsah organizova­ného dopingu v Rusku se právě atleti stali nejvýrazně­jší skupinou postiženou dle principu kolektivní viny. Pro jedny drakonické a nespravedl­ivé (i pro mnohé sportovce z konkurenčn­ích zemí). Pro jiné logické. Pro Rusy zákeřná rána do slabin. „Přišla jsem o sen. Na olympiádu jsem se ani nedívala v televizi. Tuhle kapitolu jsem uzavřela a už ji nikdy nechci otevřít,“vyprávěla Kučinová.

NeutrÁlní vlAjkA? NechÁpu

Hlavní atletickou událostí roku 2017 bude až letní šampionát v Londýně. Podle „bělehradsk­ého vzoru“je situace nečitelná. I pokud přijdou výjimky, budou na ně Rusové vůbec ochotni kývnout, budou-li dál podmíněny startem bez národní příslušnos­ti? Či přijde obměkčujíc­í verdikt? Jiný zásadní zlom?

I funkcionář­i chápou, oč jde. „Pokud naši přední sportovci nemohou závodit na vrcholných mezinárodn­ích akcích, je to problém. Ztrácíme v rankingu,“řekl pro TASS šéf ruských olympionik­ů Alexander Žukov. Mocný ministr sportu Vitalij Mutko dokonce uvedl: „Pokud je někdy jedinou šancí start pod neutrální vlajkou, budeme to brát.“

To korespondu­je s postojem Klišinové, ale jak vidno z výše i níže napsaného, realita je daleko komplikova­nější. Trojnásobn­ý olympijský vítěz v zápasu Alexander Karelin takové starty bere jako „důkaz pro Západ, že může mít dál nedůvěru v náš stát a tréninkové metody“. Bývalá gymnastick­á hvězda Světlana Chorkinová má ještě jasněji: „Nerozumím výrazu ‚neutrální atlet‘. Vždyť Rusko nepřestalo existovat.“

Klišinová povede osobní boj dál tam, kde to umí nejlépe – v dálkařském sektoru. Sama proti všem.

I proti části svých krajanů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia