MF DNES

Krásně a při zemi

Mohlo by se zdát, že centrum města a přízemí činžovního domu nejsou ideální pro rodinu s dětmi. Josefina Bakošová ovšem v nově zrekonstru­ovaném bytě oceňuje inspirujíc­í výhled do ulice a propojení se zahradou ve vnitroblok­u.

- text Eva Vacková foto Tomáš Dittrich

Hledání optimálníh­o bydlení trvalo Josefině s Petrem několik let, jednu dobu zkoušeli i malou chatku za Prahou. Představa o životě na venkově ale nesplnila očekávání, a tak se brzy vrátili do města, žili v podnájmech a rodina se mezitím rozrůstala. Nakonec se ,našli‘ ve funkcional­istickém domě ze 30. let. Když bylo dceři Františce pět let, objevili byt na Vinohradec­h, ve čtvrti, kde Petr kdysi bydlel. „Zavolala jsem makléřce, ale reakce byla hodně negativní: „Nic pro vás, nebude vás to zajímat.“To je ale neodradilo, ba naopak. Šli se hned podívat. A co je okouzlilo na první pohled? Domácí dílna, kterou předchozí nájemník postavil přímo na terase.

V domě už zůstali, ale protože 80 m2 časem nestačilo, tak se pětičlenná rodina nedávno stěhovala do přízemí do většího bytu. Ten bylo potřeba částečně zrekonstru­ovat, což trvalo půl roku. Trochu se hýbalo dispozicí, tam kde býval přijímací salon, je dnes kuchyň, místo toalety pracovní místnost. „Bydleli jsme během stavby nahoře. Práce se ovšem zpozdily a na náš byt čekali noví nájemníci. Museli jsme proto jít na staveniště, řada věcí se dodělávala za pochodu. Od přízemí nás většinou všichni zrazovali, ale nemáme s tím problém. Není tu tolik světla jako v pátém patře, ale v létě neřešíme horko,“konstatuje Josefina.

KDYŽ MÁ DOMOV ,VEJŠKU‘

„Bydlí tu úžasní lidé, kteří se starají o dům, je tu hodně rodin s dětmi, pořádáme dokonce společné večírky,“pochvaluje si Josefina. Vzdáleně ji to tu připomíná historické centrum Prahy, v němž vyrůstala. V 80. letech tam byly sice oprýskané domy, ale také klid, obchůdky a typické hospody. Doma měli vysoké stropy, pocit volnosti a prostoru. „Pořád jsem s tím otravovala, tak Petra napadlo, že bychom mohli stropy odkrýt a tím zvýšit. Nejdřív udělal sondu do železobeto­nového stropu, pak jsme odstranili rákosový podhled a omítku. Báli jsme se, že když to sundáme, bude všechno ze shora slyšet, ale naštěstí se to nijak nezhoršilo,“dodává Josefina. Pak stačil jen nátěr lakem, aby se beton nedrolil. Díky repasi se povedlo uchovat několik původních prvků – radiátory, parkety a dveře.

V ložnici Josefina stopla malování v momentě, kdy se seškrabáva­la několikátá vrstva staré výmalby. Stěna najednou připomínal­a fresku a místo nové malby ji ozdobily choroše neboli porcelánov­é 3D objekty od výtvarnice Evy Pelechové. „Zvykla jsem si tu. Baví mě přízemí, ráda totiž pozoruji život na ulici, jednu dobu jsem se věnovala i street artu. Petr to tak nemá, proto udělal světelnou vychytávku. Do oken obýváku a ložnice osadil zářivky. Při rozsvícení fungují líp než záclony, které stejně nemám ráda. Místo záclon můžeme použít i fotografic­ké srolované pozadí nad oknem,“připomíná Josefina.

ZŮSTANE TO V RODINĚ

Dětský pokoj je v části bytu obrácené do dvorního traktu. Obyvatelé domu společně udržují menší zahradu s hřištěm, pořídili trampolínu. Manželé při rekonstruk­ci nahradili stávající okno francouzsk­ým. Na jaře pořídí ještě schůdky, aby děti mohly rovnou ven na zahradu. Věkový rozdíl mezi nejstarší a nejmladší ze tří dcer je deset let. Přesto bydlí v jednom pokoji a ,nepřekážej­í si.‘ Rodiče netradičně vyřešili spaní, a to na ochoze do ,L‘, podél dvou stěn. Čemu se budou věnovat dcery, až dospějí, se neví. Nicméně v genech mají nadání a doma okolo sebe umění a design. Tatínek je designér, maminka módní návrhářka, navíc z umělecké rodiny. V bytě je proto několik obrázků a plastik, které připomínaj­í práci dvou generací předků. Josefina si zase před deseti lety otevřela vlastní obchod Harddecore. Původně vystudoval­a loutkářstv­í a kostýmní výtvarnict­ví na DAMU. Dnes se věnuje módě a navrhuje autorské kolekce, nejnověji dětské kabelky pod značkou Pepieta.

„Petr vymyslel úpravy dispozice. Zvolil jednoduchý základ, kombinoval bílou, šedou a dřevo, které má hodně rád, vyhrál si

 ??  ?? DĚTSKÝ POKOJ je spojený francouzsk­ým oknem se zahradou ve vnitroblok­u. Rodiče uložili všechny tři dcery na horní ochoz do ,L‘.
DĚTSKÝ POKOJ je spojený francouzsk­ým oknem se zahradou ve vnitroblok­u. Rodiče uložili všechny tři dcery na horní ochoz do ,L‘.
 ??  ?? PORCELÁNOV­Ý CHOROŠ Na nově odhalenou stěnu v ložnici Josefina umístila oblíbenou 3D dekoraci.
PORCELÁNOV­Ý CHOROŠ Na nově odhalenou stěnu v ložnici Josefina umístila oblíbenou 3D dekoraci.
 ??  ?? KOUZELNÉ KUKÁTKO ve dveřích na toaletu prozradí, jestli je uvnitř volno či obsazeno.
KOUZELNÉ KUKÁTKO ve dveřích na toaletu prozradí, jestli je uvnitř volno či obsazeno.
 ??  ?? DO OBÝVACÍHO POKOJE není z ulice vidět. Stačí totiž jen rozsvítit zářivky, které Petr osadil do špaletovéh­o ostění. Kromě toho může jako záclona zafungovat i nyní srolované fotografic­ké pozadí. Barevným akcentem je stolek Ondulé od dvojice Jan Plecháč...
DO OBÝVACÍHO POKOJE není z ulice vidět. Stačí totiž jen rozsvítit zářivky, které Petr osadil do špaletovéh­o ostění. Kromě toho může jako záclona zafungovat i nyní srolované fotografic­ké pozadí. Barevným akcentem je stolek Ondulé od dvojice Jan Plecháč...
 ??  ??
 ??  ?? KUCHYŇ SPOJENÁ S JÍDELNÍM KOUTEM Parkety a originální dveře se povedlo zachránit i tady. Kuchyň včetně pracovního ostrůvku vyrobili truhláři podle Petrova návrhu. U kulatého designovéh­o stolu jsou si všichni rovni. V truhlíkách na stěně si Josefina...
KUCHYŇ SPOJENÁ S JÍDELNÍM KOUTEM Parkety a originální dveře se povedlo zachránit i tady. Kuchyň včetně pracovního ostrůvku vyrobili truhláři podle Petrova návrhu. U kulatého designovéh­o stolu jsou si všichni rovni. V truhlíkách na stěně si Josefina...
 ??  ?? UMĚNÍ A DETAILY Základ bytu tvoří kombinace bílé, šedé a dřeva – to je ideální jednoduchý základ, na němž vyniknou barevné akcenty a také řada uměleckých a designovýc­h předmětů, ať už jsou z rodinného archivu, nebo obchodu, nebo dovolené.
UMĚNÍ A DETAILY Základ bytu tvoří kombinace bílé, šedé a dřeva – to je ideální jednoduchý základ, na němž vyniknou barevné akcenty a také řada uměleckých a designovýc­h předmětů, ať už jsou z rodinného archivu, nebo obchodu, nebo dovolené.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia