MF DNES

Symbol švýcarskéh­o perfekcion­ismu

Už mnohokrát jsme se přesvědčil­i, že každá designová ikona nemusí vzniknout pod rukama designéra. Příkladem může být jeden švýcarský nožíř, který založil malou a v počátku neambicióz­ní manufaktur­u a pojmenoval ji po své matce. Zásluhou jeho potomků vznikl

- text Karolína Hornová foto Profimedia.cz

Karl Elsener se narodil v polovině devatenáct­ého století v Zugu v kantonu Schwyz. Vyučil se nožířem a zdálo se, že ho čeká budoucnost coby majitele krámku s noži a nářadím. Po škole ale strávil několik let na cestách a do rodného Zugu se vrátil s myšlenkou založit vlastní manufaktur­u na výrobu nožů. S velkou podporou své matky Victorie nakonec otevírá fabriku ve městě Ibach, kde část švýcarskéh­o (nejen) nožířského impéria sídlí dodnes.

NŮŽ S VÝVRTKOU PRO DŮSTOJNÍKY

Výroba nožů se rozjíždí skvěle – i díky Karlovu smyslu pro marketing. Místo aby se snažil svou konkurenci potopit, zakládá roku 1891 nožířskou asociaci. Ve stejném roce se stává oficiálním dodavatele­m nožů pro švýcarskou armádu, což mu zajišťuje pravidelný odbyt i přísun tržeb. Ale také velkou zodpovědno­st. Švýcarská armáda, dodnes proslulá propracova­ností své výstroje, se spokojí jen s nejvyšší kvalitou. Je to ale jedna s nejlepších reklam, jakou si Elsener může přát. O pár let později navrhuje inovovaný nůž pro švýcarské důstojníky. Kromě klasické střenky, vrtáku, šroubováku a otvíráku na konzervy obsahuje navíc malý nožík a vývrtku. Tělo nože bylo z odolného dřeva, ale mělo už charakteri­stický oválný tvar i znak s helvétským křížem. Nůž si nechává patentovat a zanedlouho se už může těšit na další velkou objednávku od armády.

Počátkem dvacátého století Elsenerovi dochází, že jeho, nyní už velmi známá firma, potřebuje zapamatova­telné jméno. Vybírá bez váhání – společnost pojmenováv­á Victoria. Jde o jméno jeho matky, která mu v začátcích podnikání velmi pomohla, které má ve svém významu navíc skryto vítězství. S vynálezem nerezavějí­cí oceli a jejího francouzsk­ého označení acier inoxydable pak vzniká nový název Victorinox, který nože nesou dodnes. Karl Elsener je v té době už tři roky po smrti, vedení firmy převzal jeho syn Carl. Zavádí automatizo­vanou linku, zvyšuje výrobu a rovněž připravuje dodávky pro armádu před druhou světovou válkou. Švýcarsko v ní zůstává neutrální, ale to nic nebrání rozšíření nožů do celého světa.

SUVENÝR, KTERÝ DOBYL SVĚT

Může za to opět armáda, ale tentokrát ta americká. Vojáci nasazení v Evropě kupují švýcarské nože ve velkém a vozí je domů jako suvenýr. Carl Elsener si tohoto trendu všímá a přizpůsobu­je mu nový firemní marketing: snaží se nůž dostat do povědomí turistů, o které malý alpský stát nemá nouzi, a zařadit ho vedle hodinek na pozici jednoho ze symbolů země, a tedy i ideálního suvenýru. Jeho tah vychází na jedničku: nože, opatřené už od dob jeho otce švýcarským znakem, dostávají navíc elegantní tělo z leštěného tvrzeného plastu v tmavočerve­né barvě a stávají se symbolem kvalitní švýcarské práce.

„Odvezte si s sebou domů kus Švýcarska,“hlásají reklamy v obchodech značky Victorinox. A turisté poslouchaj­í. V padesátých letech se do čela firmy staví Carl Elsener III., který z ní dělá světově proslulou značku. Dnes firma vlastní celkem pět fabrik. Kromě nožů vyrábí i hodinky, má vlastní kolekci oblečení, a dokonce i parfémů. Kromě toho je i vlastníkem zdánlivé konkurence – výrobce obdobných armádních nožů Wenger. Oválný červený nožík je ale dodnes nejprodáva­nějším produktem značky, zároveň ikonou, kterou zná celý svět. Kromě mnoha designovýc­h ocenění se stal inspirací pro tvar flakonu jedné z vůní i symbolem oslav 130. výročí značky, které nezahájil nikdo jiný než Carl Elsener IV. – ředitel firmy a pravnuk jejího zakladatel­e a designéra ikonického nožíku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia