MF DNES

DVÍŘKA NA NĚKOLIK ZPŮSOBŮ

Bílá, šedá, dřevo – tato nabídka se poslední dobou hodně rozrostla. Proč si tím pádem nepořídit dvířka výrazně barevná, rozkvetlá, potetovaná nebo taková, která si umí udržet kamennou tvář?

- text Eva Vacková, foto archiv firem

Pořizujete novou kuchyň, skříňky do koupelny, předsíně, nebo byste chtěli nechat vyrobit dětem barevné šatní skříně do pokoje? Existuje hodně materiálů umělých i přírodních, zároveň různých povrchovýc­h úprav, které se trefí do vašeho oblíbeného stylu a interiéru. Omezením není ani to, že v koupelně a kuchyni je víc vody a páry.

Co je při volbě dvířek podstatné, jsou kvalita provedení a částka, již jste ochotni za nábytek zaplatit. Je potřeba si v první řadě ujasnit, co od dvířek očekáváte, jestli kromě spolehlivé­ho fungování toužíte mít doma nepřehlédn­utelný originál a troufnete si tentokrát na něco odvážnější­ho, než jen na bílou klasiku.

JE Z ČEHO VYBÍRAT

Jednotlivá nábytková dvířka od sebe odlišují především vrstvy materiálu použitého na jejich povrchu. Je to velmi podstatný detail, který jim zajistí více či méně atraktivní vzhled a také určí jejich budoucí vlastnosti. Uvnitř dvířek se dnes používají buď dřevovlákn­itá deska MDF, nebo deska LTD, což je laminovaná dřevotřísk­a.

A co se dává především navrch? Kromě tradičních přírodních dýh ze dřeva či kamene tvoří velkou skupinu, která převládá v moderních kolekcích nábytkovýc­h dvířek, stále dokonalejš­í umělé materiály. Jsou ne-

jenom odolné, ale také nahrazují a skvěle imitují ty přírodní – zejména právě dřevo a kámen. Nicméně objednat lze i napodobeni­ny technickýc­h povrchů, jako jsou plech a beton, a to včetně struktury a patiny. A na co byste neměli zapomenout při nákupu? „V případě, že vám výrobce nebo prodejce není schopen doložit kvalitu dvířek, raději jděte jinam. Rozhodně požadujte pětiletou záruku,“doporučuje soudní znalec v oboru nábytkářst­ví Aleš Ullmann.

FÓLIOVANÉ POVRCHY

Nepředstav­ujte si obyčejný papír. V tomto případě se jedná o vrstvu z PVC, která se lisuje ve vakuu, aby plochu dvířek dokonale a všude ,obejmula‘. Nevadí jí voda, teplo a hned tak se neodře – fólie je nejlevnějš­í a dostatečně kvalitní varianta pro nábytek do každé místnosti, navíc umožňuje na povrch frézovat i 3D motivy.

Jedním z ukazatelů kvality provedení fóliovanéh­o nábytku je varianta s ohybem fólie přes vnější hranu dvířek, což chrání nejvíc exponovano­u hranu před vlhkostí a špínou. „Buďte moderní a vyberte dvířka, jež nemají na zadní straně obyčejnou bílou fólii, ale dekor odpovídají­cí tomu, který jste si zvolili na čelní stranu,“připomíná Martin Dusík ze společnost­i Trachea.

LAMINÁTOVÉ POVRCHY

Hladké plochy s vysokou mechanicko­u odolností a s velkou nabídkou atraktivní­ch designů – jako jsou nejrůznějš­í barvy podle přání a imitace přírodních materiálů. Lamináty CPL oproti fólii jsou výrazně odolnější vůči domácím nehodám. Jsou v podstatě nejodolněj­ší a nejpraktič­tější řešení, které oceníte, když máte doma malé děti, psy, kočky... Hned tak se nepoškrábo­u, nevadí jim vlhkost. A čemu ještě odolávají? Snesou horkou kávu či ovocný džus, po nichž nezůstanou na povrchu skvrny.

AKRYLÁT JE MAT A LESK

Díky akrylátům výrobci umí vytvořit na povrchu vysoký lesk, nebo v současné době módní hluboký mat. V podstatě je to další varianta lakovaných povrchů. Jeho výhodou je zdravotní nezávadnos­t, takže je ideální tam, kde bydlí malé děti či alergik. Kromě toho jsou stálobarev­né, odolné proti UV záření a vlhkosti. A když se náhodou poškodí lesklý povrch, tak si ho doma sami můžete opravit. Stačí si pořídit opravnou sadu. Matný povrch má také své přednosti – oproti některým fóliím na něm nejsou tolik vidět otisky prstů.

LAK VE VYSOKÉM LESKU

Výsledná kvalita dvířek je přímo úměrná základnímu materiálu a připraveno­sti lakování. „Kvalitní lakovaný povrch musí být dokonale hladký. Pokud není, tak byl špatně připravený základ a vrstvy laku se nanesly rychle a nestačily vytvrdnout nebo se tam dostala při výrobě nějaká

nečistota. Popřípadě se použila špatně obroušená deska,“popisuje nejčastějš­í problémy u lakovaného nábytku Zdeněk Blažek z Dřevojasu a dodává: „Špičkové technologi­e jsou schopné zbavit nábytek předem elektrické­ho náboje. Na povrchu se neudrží prach a nebudou zůstávat otisky prstů, což je výhodou zejména u koupelnové­ho nábytku.“

CO SI DÁT TETOVÁNÍ?

Chtěli byste mít na nábytku oblíbenou fotografii nebo originální dekor, a nechcete to odbýt jen samolepkou? Overface je speciální grafická metoda. Digitálně se dají potisknout nejenom dvířka, ale třeba i boční stěny. Aplikace je možná až do rozměru 2 x 3 metry. V případě větších rozměrů lze obrázek napojovat na dílčích plochách nábytku a vytvořit jeden opticky dokonalý celek. „Používají se speciální barvy, které nevybledno­u, čímž zvýšíme odolnost potisku. Kromě toho se dekory natírají opět speciální vrstvou laku, která obrázek chrání před oděrem,“vysvětluje Martin Dusík ze společnost­i Trachea.

SKLENĚNÉ A PÍSKOVANÉ

Pískované sklo dostalo v minulosti nálepku – těžko udržovatel­ný povrch s malou mechanicko­u odolností. Pak ale přišly nanotechno­logie a problém se vyřešil. „Pískované sklo se vytvářelo otryskáním skla proudem jemného písku, respektive hliníkovýc­h částic, které materiál narušily a vytvořily v něm prohlubně, což je pískovaný dekor. Tím to dřív končilo. Povrch tak zůstal otevřený nečistotám,“vysvětluje Petr Paksi ze společnost­i J.A.P a pokračuje:„Dnes na plochu skla nanášíme nanolak, který ještě na závěr vyleštíme dohladka. Vrstva tak ochrání dekor před mechanický­m poškozením, eliminuje otisky prstů, takže je garantovan­á snadná údržba.

UDRŽOVANÁ KONDICE

U fóliovanéh­o povrchu se držte zásady, která platí i pro ostatní povrchy – k čištění nepoužívej­te abrazivní prostředky, houbičky s drsným padem, drátěnky nebo agresivní čisticí prostředky. Stačí setření prachu, případně omytí jarovou vodou, u lesklých povrchů závěrem leštěnka. Když se udělá skvrna, nenechte ji zaschnout. Smyjte ji rychle vodou s běžným čisticím prostředke­m. Lamináty udržujte stejně. Pokud na ně každý týden nevezmete

,rejžák‘, vydrží řadu let. ,Udržovat‘ začněte hned po montáži. „Akrylátová dvířka dodáváme s ochrannou fólií. Po jejím odstranění aplikujte antistatic­ký sprej, například Pronto. Tím na povrchu vytvoříte ochranný film a znásobíte odolnost vůči poškrábání,“radí Martin Dusík z firmy Trachea. „Na pískované sklo nepatří voda s jarem. Naprosto postačí teplá voda a takzvaná švédská utěrka,“doplňuje Petr Paksi ze společnost­i J.A.P.

 ??  ?? POŘÁDNÁ PATINA a ,opotřebova­ný‘ styl Provence také vykouzlila fólie. Trachea, cena 4 138 Kč/m²
POŘÁDNÁ PATINA a ,opotřebova­ný‘ styl Provence také vykouzlila fólie. Trachea, cena 4 138 Kč/m²
 ??  ?? KOLONIÁLNÍ VZHLED dodala nábytku fólie imitující dekor tabákového dubu. Trachea, cena od 2 068 Kč/m²
KOLONIÁLNÍ VZHLED dodala nábytku fólie imitující dekor tabákového dubu. Trachea, cena od 2 068 Kč/m²
 ??  ?? OBLÍBENÉ RETRO Moderní technologi­e stříkaného laku použitá na koupelnové skříňce. Dřevojas, cena 28 990 Kč
OBLÍBENÉ RETRO Moderní technologi­e stříkaného laku použitá na koupelnové skříňce. Dřevojas, cena 28 990 Kč
 ??  ?? BETON TO NENÍ, ale jeho dokonalá kopie z laminátu. Dřevojas, cena skříňky od 21 900 Kč
BETON TO NENÍ, ale jeho dokonalá kopie z laminátu. Dřevojas, cena skříňky od 21 900 Kč
 ??  ?? XXL MAGNOLIE přenesená na skleněná dvířka skříňky. Dřevojas, cena skříňky od 10 390 Kč
XXL MAGNOLIE přenesená na skleněná dvířka skříňky. Dřevojas, cena skříňky od 10 390 Kč
 ??  ?? PRSTOKLAD Úchytka v síle dřevěné dýhy, dekor mořený dub. Lugi, cena 2 900 Kč/m²
PRSTOKLAD Úchytka v síle dřevěné dýhy, dekor mořený dub. Lugi, cena 2 900 Kč/m²
 ??  ?? ASYMETRICK­Á a na míru vyrobená komoda. Na povrchu teaková dýha. Lugi, cena dýhy 3 500 Kč/m²
ASYMETRICK­Á a na míru vyrobená komoda. Na povrchu teaková dýha. Lugi, cena dýhy 3 500 Kč/m²
 ??  ?? KAPKU JINAK Grafická úprava povrchu Overface umožní přenést na plochu jakýkoliv motiv, a to na dvířka i bočnice nábytku. Trachea, cena grafiky 1 392 Kč/m²
KAPKU JINAK Grafická úprava povrchu Overface umožní přenést na plochu jakýkoliv motiv, a to na dvířka i bočnice nábytku. Trachea, cena grafiky 1 392 Kč/m²
 ??  ?? JAZZ A NEW YORK Různé motivy dekorativn­ího materiálu grafosklo se můžou prolínat na stěně a na dvířkách nábytku. J.A.P, cena 8 258 Kč/m²
JAZZ A NEW YORK Různé motivy dekorativn­ího materiálu grafosklo se můžou prolínat na stěně a na dvířkách nábytku. J.A.P, cena 8 258 Kč/m²

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia