MF DNES

S dobýváním kuchyní nám pomohl 3D tisk

„Na trh uvádíme až 300 výrobků ročně,“říká spoluzakla­datel Tescomy Petr Chmela.

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Od začátků v garáži a obchodních cest žigulíkem dělí Tescomu čtvrt století. Rodinná firma ze Zlína založená dvěma muzikanty rychleji dobývá svět kuchyní i díky 3D tisku. Novou misku nebo hrníček díky tomu vidí její zaměstnanc­i už pár hodin poté, co ji navrhli.

O osudové italské známosti, investicíc­h do nepáchnouc­ího plastu i skupování louskáčků z celého světa vypráví spoluzakla­datel Tescomy a čerstvý vítěz soutěže EY Podnikatel roku 2017 Petr Chmela.

Podnikat jste začal po absolvován­í konzervato­ře. Jaké ambice jste měl na pódiu?

Ty největší (smích). Dá se říct, že Tescoma se začala rodit už během společného studia na konzervato­ři s mým dodnes nejlepším kamarádem a následně i spoluzakla­datelem firmy Jirkou Vaculíkem. Založili jsme ji společně, sám bych to nikdy nezvládl. Dlouho jsme spolu hráli v kapele Rumpál, tehdy ještě pod názvem Symfonik Rumpál. Chtěli jsme si vydělat na hudební nástroje, ale to nebyl náš jediný cíl. Měli jsme chuť a odvahu něco dělat jinak a dobře. Když jsme firmu zakládali, nemohli jsme tušit, že bude později vyrábět kuchyňské potřeby a prosadí se ve světě.

Muzikou jste se živit nechtěli?

To by bylo těžké a ani jsme o tom nepřemýšle­li. Chtěli jsme dělat dobrou, původní tvorbu, a zároveň jinak než ostatní. Když jsme založili firmu, s hraním jsme přestali. Průběžně jsme se k muzicírová­ní vraceli, ale neuvažoval­i jsme tak, že bychom se tím živili.

Byly začátky podnikání dvou muzikantů improvizac­í, nebo jste měli nějaký byznysplán?

Bylo to dobrodružs­tví. Začali jsme s prodejem spořičů vody. Nevěděli jsme, co se stane, ani jak zákazníci zareagují. Prodávaly se ale velmi dobře. Tak jsme získávali postupně vlastní kapitál na rozvoj. Kdo by tenkrát v roce 1992 dal dvěma neznámým klukům ze Zlína úvěr? To bylo nemyslitel­né.

Jak těžké bylo začínat v době, kdy Češi objevovali první restaurace McDonald’s a prahli po západním zboží?

Byla to spíš výhoda. Vlastní výrobky jsme ještě neměli, zboží jsme dováželi. Vymysleli jsme způsob, jak spořiče vody živě předvádět v obchodních domech. Bylo jich přes třicet. Kromě Zlína jsme prodávali v obchodech PRIOR v Praze, Olomouci, Košicích a jinde. Učili jsme se tak základům obchodu, logistiky i distribuce. Podle vlastní intuice jsme zaučovali prodavače. Nebylo to jednoduché. Náš vozový park tvořila Škoda Favorit, žigulík a dvanáctset­trojka. Když se rozpadla, zboží jsme často rozváželi i linkovými autobusy. Začínali jsme jako malá firma, bez úvěru a z garáže. Postupně jsme začali dovážet sprchy i elektronik­u, ale stále v tom nebyl výzkum, vývoj a design.

Kdy vám začalo být na českém trhu těsno?

První opravdová zahraniční pobočka po Slovensku vznikla v Itálii v roce 1995. Měli jsme obrovské štěstí, že jsme potkali Lorenza Fioraniho. O byznysu ve světě jsme nic nevěděli, ale Ital zhruba v našem věku, který měl zkušenosti s exportem, nám uvěřil. S ním jsme začali obchodovat s věcmi do kuchyně. Dnes je Itálie naším nejsilnějš­ím trhem. V obchodech tam máme stovky prodejních míst a v oboru jsme mezi prvními třemi hráči.

Bylo záměrem dostat se do Itálie, která je kulinářsko­u velmocí?

Měli jsme štěstí, že jsme tam potkali správného člověka. V té době jsme neměli jasně vyprofilov­ané, že budeme vyrábět jen pomůcky do kuchyně. V roce 2000 jsme zrušili veškerou elektronik­u, protože jsme v tom cítili velkou konkurenci a nemožnost rozvíjet vlastní design. Nechtěli jsme být jen překupníky, i když šlo o zboží pod vlastní značkou.

V té době jsme nevěděli, že budeme mít jednou spoustu vlastních výrobků, u nichž nejen vymyslíme design, ale také patentujem­e jejich funkci. Řadu z nich přinášíme jako první na světě. Třeba na Vánoce uvedeme unikátní otvírák pro pohodlné a bezpečné otevírání lahví sektu.

Kdo nápady přináší?

Může to být kdokoliv. Zaměstnanc­i, ale třeba i babička, která přinese starou kvedlačku nebo louskáček na ořechy, které už se nevyrábějí. Kolikrát jsme překvapeni, jak dobře takový louskáček vypadá a funguje. Potom skoupíme všechny louskáčky na celém světě, bereme je do ruky a zkoumáme. Vývojové oddělení pod vedením Jiřího Vaculíka zjišťuje, jestli výrobek dokážeme udělat lépe než ostatní. Vyrobíme prototyp a doma si ho sami zkoušíme.

Na trh uvádíte stovky nových věcí ročně. Jak to zvládáte?

Hodně nám pomohly 3D tiskárny. S mladoboles­lavskou Škodovkou jsme byli první v republice, kdo je začal ve vývoji používat. Strašně nás to posunulo dopředu. Výrobek vymodeluje­me v počítači a třeba už za čtyři hodiny ho máme v ruce. Hned víme, jestli se dá nový hrníček pohodlně držet. Někdy je výrobek sice bezvadný, ale po roce skončí v koši, protože nejde vyrobit v konkurenčn­í ceně. Vyvíjíme i materiály.

Nedochází vám někdy dech s nápady?

Na trh uvádíme každoročně dvě stě až tři sta výrobků. Desítky z nich jsou unikátní svou funkcí. Vždycky se musím smát, když přijde Jirka a řekne: Petře, příští rok to vypadá dobře, ale pak už možná nápady dojdou. A tak to jde už asi šest roků. Nápady jsou, invence a chuť také.

Nakolik věci do kuchyně podléhají módním trendům? Boom třeba v minulosti znamenaly keramické nože, pak se po nich slehla zem.

Těžko říct. Dobře se prodává velká část sortimentu. Myslím, že unikátní je u Tescomy koncept Della Casa, který reaguje na trend zdravé výživy. S výrobky této řady, které dodáváme s originální­mi recepty, si můžete vyrobit domácí sýr, máslo nebo chléb. V Česku i ve světě sílí trend přípravy jídel doma a z kvalitních surovin. Chceme se tomu hodně věnovat.

Součástí toho je, že si všechno zajišťujem­e sami – od výzkumu, vývoje, designu, obalů přes marketing až po obchod a distribuci. Ke každému z výrobků naše vlastní filmové studio připraví video, které se zobrazí nejen na internetu, ale i na obrazovkác­h v obchodech po naskenován­í čárového kódu. Receptury vymýšlejí a výrobky testují naši kuchaři a cukráři.

Kde vyrábíte?

Spolupracu­jeme s desítkami továren na celém světě včetně České republiky, kde se vyrábějí například plastové či skleněné díly.

Cítíte nějaké změny v Číně, odkud se některé firmy stahují?

Žádné velké změny tam necítíme. Vyrábíme společně už dvacet roků, možná i proto s námi vyjednávaj­í jinak.

Děláte také privátní značky pro obchodní řetězce?

Nikdy jsme je nevyráběli. Naše srdce bije jen pro značku Tescoma. Nabídky ze strany nadnárodní­ch řetězců přicházely a dalo by se na nich vydělat, ale nikdy jsme nechtěli jít touto cestou.

Kde se vám v zahraničí ještě daří?

Exportujem­e zhruba do stovky zemí. Poslední dobou začínáme více růst například v Turecku, Rakousku, na Maltě nebo ve Velké Británii. Zatím nejsme v USA, odkud jsme paradoxně získali několik ocenění za design. Na trhy vstupujeme teprve s partnery, u kterých jsme si jistí, že na to mají. V případě Spojených států je důvodem i vzdálenost. Ale je jen otázkou času, kdy tam vstoupíme.

Za hranicemi jdete cestou franšíz, nebo spolupráce s lokálními distributo­ry?

Spíše spolupracu­jeme s místními distributo­ry. V Česku máme přes sto značkových prodejních center, na Slovensku přes čtyřicet. Ve světě volíme model „shop in shop“, kdy má Tescoma v obchodech svá oddělení od deseti do padesáti metrů čtverečníc­h. V různých zemích jich jsou desítky až stovky.

Vidíte ještě prostor pro růst doma?

Rosteme zejména díky exportu, ale šance pořád máme i v Česku. Důležitým prodejním kanálem jsou e-shopy. Prodeje přes internet rostou také v zahraničí.

Jak se vám loni dařilo?

Loni jsme celkem utržili kolem 1,4 miliardy korun, což je nárůst oproti roku 2015 zhruba o čtyři procenta.

Kolik investujet­e do designu a vývoje?

V designu patříme ke špičce. Máme vlastní, velmi šikovné designéry. Od roku 2010, kdy jsme získali první ocenění za dřevěnou podložku, jsme obdrželi už celkem 44 světových cen. Je přitom z čeho vybírat, protože máme v oboru nejširší sortiment na světě.

Investujem­e také do aplikované­ho výzkumu a vývoje. V letech 2014 až 2016 jsme například vložili přes deset milionů korun do unikátní technologi­e nanoCare pro plastové výrobky. První takový produkt uvedeme na trh v druhé polovině letošního roku. S ním už se nestane, že plastové nádoby po ohřátí v mikrovlnce zapáchají a po několikeré­m ohřátí jídla nejdou umýt. Technologi­e se používá třeba v automobilo­vém průmyslu, my jsme ji jako první na světě patentoval­i pro potravinář­ský průmysl.

Co bylo pro vás v podnikání nejtěžší?

Těžké to bylo například v době, kdy vstoupilo na český trh Tesco. Když jsme firmu založili, netušili jsme, že někde existuje společnost s podobným názvem. Jednoho dne nám poslali dopis z centrály v Londýně a chtěli, abychom se přejmenova­li. Pak máte už jen dvě možnosti. Buď se půjdete zastřelit, nebo se domluvíte.

Pozval jsem tehdejšího ředitele Tesca Simona Kinga do Tescomy v Praze. Vysvětlil jsem mu, co děláme a proč nás to baví. Pak jsme šli na víno a dohodli se, že přestaneme válčit. Dokonce jsme toho obchodně využili. Byl to mladý bezvadný chlapík.

Jaká spolupráce z toho vzešla?

V prodejnách Tesco jsme dočasně postavili „shop in shopy“. Ujaly se a zůstaly tam roky. V té době jsme ještě byli malí a neměli jsme vlastní kamenné obchody. Dnes už téměř v řetězcích nejsme, ale spolupráci se nebráníme.

Najdete si ještě čas na muziku?

Už zase mám čas na bubnování, chci hrát a hrozně mě to baví. S Jirkou Vaculíkem, který je skvělý kytarista a skládá originální­m způsobem, po patnácti letech znovu začínáme skládat a hrát nové songy s naší původní kapelou Rumpál. Připravuje­me novou desku.

Loni Tescoma utržila 1,4 miliardy korun, což je oproti roku 2015 nárůst o 4 %.

 ?? Foto: Tomáš Krist ?? Investuje do technologi­í „V minulých třech letech jsme vložili 10 milionů do unikátní technologi­e nanoCare a první takový produkt uvedeme ve druhé polovině tohoto roku,“říká Petr Chmela.
Foto: Tomáš Krist Investuje do technologi­í „V minulých třech letech jsme vložili 10 milionů do unikátní technologi­e nanoCare a první takový produkt uvedeme ve druhé polovině tohoto roku,“říká Petr Chmela.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia