MF DNES

Radnice ustoupila tlaku, umělci v dílně zůstanou

Radní Prahy 1 po nátlaku veřejnosti nakonec stáhli výpověď z nájmu pro majitele litografic­ké dílny na Malé Straně. Přitom ještě včera trvali na vystěhován­í.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

MALÁ STRANA Nenápadný modrý dům stojící v Říční ulici na Malé Straně má bohatou historii. Téměř dvacet let zde žili a tvořili bratři Čapkové, ale jeho nejvýznamn­ější období se píše od roku 1935. Tehdy zde byla založena litografic­ká dílna, ve které technikou kamenotisk­u postupně vznikly tisíce děl předních českých umělců. Své práce si zde nechávali tisknout například Adolf Born, Jiří Šalamoun, Oldřich Kulhánek, Kamil Lhoták, Jiří Slíva nebo divadelník a výtvarník Jiří Suchý.

Unikátní dílna odvrátila hrozící zánik v období druhé světové války a komunismu i složitou transforma­ci po roce 1989, nepřetržit­ě tak funguje už přes osmdesát let. Až nyní měla definitivn­ě skončit. Radní Prahy 1, které objekt patří, se totiž v únoru rozhodli, že nájem vypovědí.

„Byl to pro mne šok, nikdo mě z radnice předem neinformov­al, jaký mají záměr,“vypráví akademický malíř Martin Bouda, který před lety tradiční dílnu převzal.

Sám neví, co by po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty dělal, ale zřejmě by provoz definitivn­ě skončil. Protože najít nové vhodné místo není jednoduché, navíc případné stěhování dvou tiskařskýc­h strojů, z nichž každý váží pět tun, by bylo téměř nemožné. Jejich přesun by si totiž vyžádal vybourání několika oken a části zdi, aby se k nim těžká technika vůbec dostala.

Své rozhodnutí ještě včera dopoledne hájila radnice Prahy 1. Podle její mluvčí Veroniky Blažkové se městská část rozhodla ukončit nájemní smlouvu, protože připravuje kompletní rekonstruk­ci objektu. Následně se měly uvolněné prostory využít jako spisovna, kam by se ukládaly dokumenty dopravních agend. Blažková zároveň důrazně odmítla spekulace, že by výpověď mohla souviset s developers­kým projektem, který v sousedství údajně plánuje soukromý investor.

Praha 1 změnila názor

Radnice si stanovila poslední únorový den jako datum, do kterého nejpozději pošle uměleckým tiskařům výpověď. Na poslední chvíli však obrátila. „Rada městské části Praha 1 se rozhodla stáhnout výpověď na adrese Říční 11 a ukládá tajemníkov­i úřadu najít jiné vhodné prostory pro spisovnu dopravních agend, kterou městská část nutně potřebuje,“okomentova­la včera odpoledne překvapivý zvrat Veronika Blažková. Proč se radní najednou rozhodli změnit názor, však neuvedla.

Na dnešním pravidelné­m jednání zastupitel­stva první městské části se chystal Martin Bouda v interpelac­ích občanů vystoupit. Čerstvá informace mu tak změnila plány a s úlevou ji přivítal. „Samozřejmě mám obrovskou radost a děkuji všem, kteří nás podporoval­i. Zjišťuji, že šlo o obrovské množství lidí, díky nim snad dílna zůstane i pro další generace,“dodává Bouda.

Právě hrozba vystěhován­í vyvolala vlnu odezvy u řady odborníků i široké veřejnosti. Za záchranu se přimlouval­o například Národní technické muzeum nebo Sdružení českých umělců a grafiků Hollar. Podporu litografic­ká dílna získala dokonce i od ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL). „Zachování dílny podporuji, a pokud budu moci nějak pomoci, učiním tak, přestože je věc v gesci Prahy 1. Jsem přesvědčen, že vždy je nějaká naděje, jak se domluvit, existuje-li dobrá vůle,“sdělil pro MF DNES ministr, na kterého se před několika dny dopisem obrátili sami tiskaři.

Tiskly se zde i viněty a kolky

Litografic­ká dílna byla na sklonku první republiky založena známým pražským tiskařem Františkem Toclem, ale tehdy tiskla především nejrůznějš­í nálepky, viněty, potisky obalů nebo například kolky. Věhlasní umělci si sem našli cestu až v pozdějších letech. Po roce 1948 byla znárodněna ai s celým svým vybavením připadla podniku Dílo pod Svazem českých výtvarných umělců. Po pádu komunismu dílnu odkoupil umělecký tiskař Jiří Lípa, od nějž ji pak převzal právě Bouda.

V současnost­i se zde netisknou pouze významná umělecká díla, na prohlídky dílny sem přicházejí i třídy základních, středních i uměleckých škol. Pravidelně zde také fungují třítýdenní praxe studentů středních i vysokých uměleckých škol a dvakrát ročně probíhají i exkurze pro skupiny zahraniční­ch turistů se zájmem o české grafické umění. Dílna spolupracu­je také s řadou uměleckých skupin a neziskovýc­h organizací.

Byl to pro mě šok, nikdo mě z radnice neinformov­al předem, jaký mají záměr.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? 82 let Litografic­ká dílna v Říční ulici na Újezdě funguje již dvaaosmdes­át let. Dnes ji vede Martin Bouda (na snímku). Grafické tisky zde dělají metodou litografie neboli kamenotisk­u na starých strojích a solnhofens­kém vápenci. Tisknou zde díla umělců jako Rittsteina, Jiřího Slívy a dalších.
Foto: František Vlček, MAFRA 82 let Litografic­ká dílna v Říční ulici na Újezdě funguje již dvaaosmdes­át let. Dnes ji vede Martin Bouda (na snímku). Grafické tisky zde dělají metodou litografie neboli kamenotisk­u na starých strojích a solnhofens­kém vápenci. Tisknou zde díla umělců jako Rittsteina, Jiřího Slívy a dalších.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia