MF DNES

Zdravý domácí rozpočet

Jestliže jste ke konci roku vesele utráceli, pohled na konto teď může být tvrdým návratem do reality. Možná nastává ideální chvíle k nastavení nových pravidel pro zdravé rodinné finance.

-

VYTVOŘTE SI PŘEHLED VÝDAJŮ

Příčinou potíží je většinou absence jakékoli finančního plánu. Přehled o tom, kolik jsme v daném období utratili, lze snadno ztratit. Nejprve si tedy sepište výdaje a příjmy za poslední rok a poté podle dostupných informací reálně odhadněte, jak se obojí bude vyvíjet v roce příštím.

„Je jedno, zda plán příjmů a výdajů budete mít v notesu na papíře, nebo v chytré aplikaci v mobilu. Je ale nutné, aby odpovídal pohybu financí v daném období. To je základ zdravých financí,“říká Hana Drápalová ze Sberbank.

SROVNEJTE NABÍDKY NA TRHU

Rodinné výdaje se většinou skládají z několika fixních měsíčních plateb – za bydlení, energie a několik dalších. Jednou za čas se vyplatí zkontrolov­at, jestli není na trhu výhodnější nabídka pro každou platbu. Používání internetov­ých srovnávačů se výrazně rozšířilo, a tento proces se tak velmi zjednoduši­l.

PLAŤTE VČAS

Když platíte účty pozdě, mohou vám nabíhat pokuty a penále. Pečlivé plánování měsíčního rozpočtu pomůže i v dodržování včasnosti plateb. Vyhnete se totiž situaci, kdy byste chtěli zaplatit, ale nemáte na účtu potřebné finance.

SMYSLUPLNÉ PŮJČKY SE NEBOJTE

Ne každý nedostatek peněz se vyplatí financovat půjčkou, ale jedná-li se například o nákladnějš­í studium dětí, může být vhodným řešením. „Pokud již půjčku splácíte, rozhodně si prověřte, jestli není možné ji refinancov­at nebo sloučit více půjček do jedné levnější,“doporučuje Hana Drápalová.

Možné je také sloučení půjček rodinných příslušník­ů, ať už se jedná o bankovní či nebankovní půjčky, splátky kontokoren­tů nebo různých karet. Sloučení může domácímu rozpočtu ročně ulevit o značnou částku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia