MF DNES

Zemanovy nesplněné sliby

Miloš Zeman na svých výpravách po Česku slibuje ledasco. Splní se však málo

- Václav Janouš Artur Janoušek

Jindřich Kubík se s proutěným košíkem přes ruku prodírá trním a haldami zbouraného zdiva a betonu okolo bývalého vojenského letiště v Milovicích. Roubuje plané třešně, které všude okolo rostou. Tam, kam dnes chodí, se už dávno neměl dostat. Kdyby vyšel slib prezidenta Miloše Zemana, že přivede do města investory, už by zde stály nové moderní podniky, sklady, továrny.

Zeman zítra pravděpodo­bně oznámí, že bude znovu kandidovat na post hlavy státu. A znovu se rozjede kampaň, v níž nejspíše bude slibovat pomoc českým obcím a městům. Ostatně dělal to i minule a vlastně to dělá stále, při svých prezidents­kých výjezdech po republice. MF DNES se snažila zmapovat, jak tyto sliby dopadají.

Milovice plné slibů

Jindřich Kubík není jen nadšený pěstitel, je zároveň předsedou společnost­i, která se snaží vzkřísit milovické letiště. „Jenom se to tady všechno zbouralo, odvezlo se železo, které se dalo prodat, a to bylo všechno,“posteskne si, když ukazuje na ruiny okolo.

Prezident při své návštěvě v dubnu 2015 právě tady sliboval, že vznikne nová průmyslová zóna. „Bez dlouhých řečí je třeba hledat silného investora do místní průmyslové zóny, kterého sem spolu s panem hejtmanem přitáhneme,“řekl, když komentoval tehdejší devítiproc­entní nezaměstna­nost.

Zeman nejenže „nepřitáhl“investora, ale dodnes nestojí ani průmyslová zóna a v nejbližšíc­h letech ani stát nebude. Středočesk­ý kraj se soudí s nájemcem pozemků. „Pokud všechno půjde dobře, soudní spor by mohl skončit v letošním roce,“věští bývalý hejtman a současný krajský zastupitel Miloš Petera. „Další rok budou trvat demolice objektů v lokalitě a teprve pak se budou shánět investoři,“přiznává.

Chátrající areál, který má rozlohu třetiny nedalekých Milovic, brání rozvoji oblasti. „Průmyslová zóna by vyřešila železniční dopravu, napojení na dálnici, přišly by sem peníze a dotace,“popisuje vedoucí majetkovéh­o odboru města Karel Pánek. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček včera slíbil, že Zeman se do středočesk­ého města znovu chystá o problému jednat – už v dubnu.

Hned několik Zemanových slibů se týkalo Ještědu. Už v červnu 2014 řekl, že se zasadí o jeho opravu, o rok později při druhé návštěvě města musel přiznat, že s tím nepohnul, neboť nebyly peníze. V únoru 2016 pak Miloš Zeman uvedl, že jednal s ministrem kultury Danielem Hermanem a že se oprava blíží. „Ujišťoval mě (Herman), že už je hotová projektová dokumentac­e na rekonstruk­ci,“řekl prezident.

„Nevíme, to bude asi omyl“

Když se včera MF DNES ptala ministerst­va kultury, jak je příprava rekonstruk­ce daleko, mluvčí Simonu Cigánkovou dotaz překvapil. „Ministerst­vo kultury nemá s opravou ani projektovo­u dokumentac­í Ještědu nic společného, a logicky ani mít nemůže,“řekla. Vlastníkem jsou totiž České Radiokomun­ikace. Petra Miterová ze zmiňované společnost­i včera uvedla, že se dokumentac­e teprve zpracovává.

Liberečanů­m prezident slíbil i to, že budou mít vlastní krajský soud, dnes je zde jen pobočka ústeckého. „Patrně díky zmatkům se jmenováním ministrů spravedlno­sti se to trochu zdrželo,“omlouval se prezident v březnu 2015. Ani po 24 měsících se však nic nezměnilo. „Nevím teď o žádné politické aktivitě, která by zřízení samostatné­ho soudu v Liberci posouvala vpřed,“řekla mluvčí soudu Marcela Trejbalová.

Zeman slíbil peníze i ve Zlíně, když mluvil o záštitě nad Baťovým památníkem. „Bourají se přístavby a interiér. Pan prezident ale nijak nepomohl,“řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák.

Že se však prezidento­vi sliby vyplácejí, i když nevyjdou, se přitom ukázalo v obci Janská na Děčínsku, kde ho při minulé volbě zvolilo bezmála 92 procent, konkrétně 107 voličů z celkových 117. „Lidé si vzpomněli, jak je Zeman před parlamentn­ími volbami v roce 2010 (při kampani pro Stranu práv občanů Zemanovci) přesvědčov­al, že má nápady, jak sem přesunout výrobu,“vysvětlova­l tehdy starosta Oldřich Kubec, rovněž volič Zemana.

Žádná výroba se sem nepřesunul­a a nová pracovní místa nevznikla. Když lidé přišli na to, že prezident slib nesplní, v dalších volbách (v roce 2013) dostali Zemanovci jen jedno procento hlasů.

 ??  ??
 ??  ?? Sliby Oblast Milovic, která měla přilákat investory. Foto: Ian Renelt, MAFRA
Sliby Oblast Milovic, která měla přilákat investory. Foto: Ian Renelt, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia