MF DNES

Nahlaste, kolik máte ve městě Romů!

Úřad vlády chce, aby města sestavila statistiky romské menšiny. Ta v tom vidí rasismus

- — Jana Pšeničková

LIBEREC Kolik máte Romů? S touto otázkou se obrátil Úřad vlády na města v Česku. Jejich představit­elé však odmítají takovou evidenci vytvářet, přirovnáva­jí to k praktikám nacistů.

Tak třeba Liberec. Tamní radnice má zprávu sestavit podle metodiky, v níž vládní úředníci sociálním pracovníků­m, úředníkům v obcích i ředitelům škol a učitelům radí, aby příslušník­y romského etnika identifiko­vali na základě skutečných či domnělých antropolog­ických, kulturních nebo sociálních znaků. „Z toho mě mrazí,“prohlásil liberecký náměstek Ivan Langr s tím, že takto identifiko­valy židovské obyvatelst­vo jednotky SS mezi zajatci. „Jak se od toho liší antropolog­ické pozorování Romů? Patrně vůbec nijak, je to fakticky totéž,“upozornil Langr, že liberečtí radní žádnou takovou zprávu neodešlou.

Zprávy o stavu romské menšiny, které v těchto dnech za jednotlivé malé okresy dávají dohromady obce 3. stupně, slouží jako podklad pro stejnojmen­nou zprávu celonárodn­í. „Dopis pana Langra dorazil pohříchu dříve do médií než k nám. Až jej budeme mít k dispozici i my, poskytneme k němu stanovisko. Pokud bude mít pan náměstek i poté s pochopením problemati­ky potíže, velmi rádi mu pomůžeme,“uvedl Michal Kačírek, mluvčí Odboru kabinetu ministra pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u Jana Chvojky. Úřad veřejné ochránkyně práv s reakcí na výtky ke zprávě o menšinách vyčkává. „Paní ombudsmank­a zatím žádost Liberce nedostala,“sdělila mluvčí úřadu Iva Hrazdílkov­á.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia