MF DNES

Vrátili prst mumii barona

- — Jan Pánek

jsem si to schválit správní radou,“vysvětluje předseda volejbalov­ého svazu Zdeněk Haník. A jako příklad úniku dat, který ohrožuje svaz, uvedl to, že se o smlouvě dozvěděla MF DNES.

Haníkova snacha Adéla vystudoval­a matematick­o-fyzikální fakultu a pracuje pro IT firmu. Podle svazu chtěla za své rady ohledně zabezpečen­í systému několikaná­sobně víc než deset tisíc korun, které jí potom organizace zaplatila.

Svaz její práci hájí tím, že nechtěl být vazalem odborné firmy a potřeboval mít jistotu, že vše bude funkční. „Nikdo z nás není odborník na IT, přitom v systému jsou i osobní data hráčů. Do konce dubna bude hotova závěrečná zpráva a protokol

Slavný dobrodruh František Trenck leží už téměř 270 let v brněnské kapucínské hrobce, víc než století mu však chyběl palec levé ruky. Ve středu se ukradený prst k tělu po dlouhých peripetiíc­h vrátil.

„Neznáme přesné okolnosti toho, jak byl prst oddělen od těla,“poznamenal ředitel Městského muzea v Brně Pavel Ciprian.

Zloděje mohl lákat růženec obtočený kolem palce, ale krádež mohla mít i mystický charakter, protože v 19. století se mumie pod vlivem egyptologi­ckých objevů těšily značné popularitě. Antropolož­ka Masarykovy univerzity Petra Urbanová sdělila, že se na prstu nachází řezná rána, nicméně od zbytku ruky jej někdo oddělil ukroucením. „Bezpochyby se jedná o prst barona Trencka,“potvrdila Urbanová.

Prst se po oddělení od těla dostal za nejasných okolností do dnešního Moravského zemského muzea, následně do Městského muzea v Brně. „Kapucíni, u kterých je uloženo tělo, nás kontaktova­li s žádostí o vrácení prstu barona Trencka, především z etických důvodů jsme přání vyhověli,“sdělil Ciprian. Kapucíni toho využili v nyní probíhajíc­ím projektu restaurová­ní těla barona o tom, zda firma na webových stránkách udělala všechno tak, jak měla, znovu od paní Haníkové,“popsal generální sekretář svazu Ivan Iro, který měl zakázku na starosti.

Svaz však musí kritikům vysvětlova­t i další smlouvy. Například tu o fyzioterap­eutických službách, kterou Trencka a prst podrobili výzkumu. Ve spojení s vědci z Masarykovy univerzity vytvořili 3D model prstu, který vytiskli na 3D tiskárně.

Vědci si stanovili ještě jeden náročnější úkol – sestavit otisk prstu. Na palci se dochovaly papilární linie, ale kůže se za léta v kobce scvrkla a pokroutila. „Normálně se v takových případech používají invazivní metody, jenže my jsme nemohli prst zničit,“řekla Urbanová. uzavřel s Michaelou Pachmanovo­u. Svaz podle ní platí za každou hodinu fyzioterap­ie hráčů tisíc korun, přičemž minulý měsíc si takto Pachmanová vydělala téměř 50 tisíc korun.

„Tisíc korun na hodinu není cena obvyklá. My v Kladně zaměstnává­me v ligovém oddílu fyzioterap­euta a maséry. Toto je trojnásobe­k či čtyřnásobe­k toho, co platíme my. A najímat si hackera je pro mě nesmysl, mně je dvaašedesá­t let a nezažil jsem, že by na volejbalov­ý svaz byl jakýkoliv útok,“míní člen hospodářsk­ého výboru svazu Jindřich Neumann.

Podle Haníka jsou peníze na masáže vynaloženy účelně. „Je to jeden z nejpracovi­tějších lidí tady, stačí se zeptat hráček,“říká Haník o Pachmanové. Oba popírají nařčení, že by výše plateb souvisela s jejich blízkými vztahy.

„Pan Haník mě do svazu nepřivedl, ukazuje se, že druhé skupině jde o převzetí moci, a nikoliv o věc. Dělám svou práci, jak nejlépe umím a nějak si ji cením,“říká Pachmanová.

Když mluví o „druhé skupině“, má na mysli křídlo, které si v blížící se volbě předsedy přeje změnu.

Právě lidé z „druhé skupiny“tvrdí, že odměny pro Pachmanovo­u jsou přemrštěné a svaz nepotřebov­al ani žádného „bílého hackera“.

Účtenky nemáme, ztratily se

Kromě toho, že z účtů svazu zmizelo osmnáct milionů korun, které zpronevěři­l jeden z účetních, k této třetinové sekeře v rozpočtu přibývá i dalších téměř osmatřicet milionů korun od státu, k jejichž použití a vyúčtování má ministerst­vo financí výhrady.

Inspekce ministerst­va zkoumala devět akcí z let 2011 až 2015. MF DNES má k dispozici zprávu o kontrole, v níž ministerst­vo popisuje, že svaz nevypisova­l veřejné zakázky, ačkoliv mu to nařizoval zákon, k některým platbám chybějí doklady či v účetnictví je jen prohlášení, že se dokumenty ztratily. Jindy se z dotací státu pro mladé talenty platily i účty za pohoštění a ubytování v hotelech pro zahraniční sportovce.

Zatím není jasné, jak bude vypadat příští vedení svazu. Před třemi dny kandidatur­u oznámil například bývalý hejtman Karlovarsk­ého kraje za ČSSD Josef Novotný.

„Dávají zakázky příbuzným.“Volejbalov­ým svazem, kde mizely miliony, hýbají ostré spory. „Dopředu jsem říkal, že jde o mou snachu, a nechal jsem si to schválit správní radou.“ Před sto lety někdo baronu Trenckovi ukroutil palec, teď je zpět

Proto vědci použili moderní skenovací postupy a nakonec se jim podařilo otisk prstu získat. V další fázi výzkumníci vytvoří Trenckovu podobiznu.

František Trenck se narodil v Itálii a bojoval v řadách ruské a rakouské armády, proslavil se ve válce Marie Terezie o rakouské dědictví. Byl však také krutý k nepřátelům a nezvladate­lný vůči nadřízeným.

 ??  ??
 ?? Foto: A. Vavríková ?? Mumie barona Trencka. Proslul svou krutostí.
Foto: A. Vavríková Mumie barona Trencka. Proslul svou krutostí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia