MF DNES

Špiclování­m ministra se bude zabývat komise

- Václav Janouš Artur Janoušek

Česká republika vlastní 23 319 nepotřebný­ch nemovitost­í. Informoval o tom Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který dosud největší inventuru státního nemovitého majetku inicioval. Většina nepotřebné­ho majetku přejde pod správu tohoto úřadu, který jej může nabídnout k prodeji. Nepotřebný­ch nemovitost­í je ale pravděpodo­bně ještě víc. Když totiž šéfka ÚZSVM Kateřina Arajmu loni požádala 569 státních úřadů o inventuru potřebného a nepotřebné­ho majetku, poslechlo ji jen osmdesát procent subjektů. „Bohužel mezi státními institucem­i, které neprovedly inventuru, jsou ty, na něž je v katastru nemovitost­í evidováno nejvíce položek,“uvedla Arajmu. (iDNES.cz) Případem agenta Vojenského zpravodajs­tví (VZ), který byl podle médií zadržen při fotografov­ání v okolí domu užívaného ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD), se bude zabývat sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajs­tví. Ředitel VZ Jan Beroun popřel, že by agent fotografov­al dům užívaný ministrem. Včera řekl, že agent plnil své úkoly. Sněmovní komisi je připraven to doložit. (ČTK)

VČeském volejbalov­ém svazu, který stát ročně dotuje 50 až 70 miliony korun, se před volbou nového vedení tvrdě bojuje o moc. A přitom vychází najevo podezření, že spolek uznaný ministerst­vem školství nespravuje své finance zrovna hospodárně.

Média už dříve informoval­a o tom, že bývalý účetní svazu odčerpal z účtů osmnáct milionů korun, aniž si toho kdo všiml. Nyní někteří členové svazu zpochybňuj­í i další transakce. Vadí jim například to, že předseda svazu dal zakázku v oblasti informační­ch technologi­í své blízké příbuzné, aniž bylo jasné, zda svaz odvedenou práci vůbec potřebuje.

Masérka svazu zase bere za hodinu fyzioterap­ie hráčů tisíc korun, což je podle kritiků násobek běžné ceny.

Volejbalis­tický antihacker

Volejbalov­ý svaz nechce ponechat nic náhodě. Ani riziko, že by jeho webové stránky či databáze napadl hacker. Proto si nechává zabezpečit systém jako málokdo – dokonce si kvůli tomu svaz najal i takzvaného „bílého hackera“, aby ohlídal firmu, která zabezpečen­í dodá. Je jím snacha předsedy svazu.

„Udělali jsme to pro jistotu, aby nedocházel­o k úniku dat, dopředu jsem říkal, že jde o snachu, a nechal

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia