MF DNES

Policie míří do aut Hyundai

Škoda Auto neuspěla se stížností na nízkou cenu, se kterou šla do soutěže konkurence

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Tuzemské policisty čeká s velkou pravděpodo­bností přestup k jiné značce aut. Po letech škodovek mají policisté jezdit vozy Hyundai. Automobilk­a Hyundai nabídla v soutěži na dodávku 616 aut v policejním provedení nejlepší podmínky, hlavně zabodovala cenou.

Tendr, který policie vyhlásila už loni v dubnu, sice stále není dokončený, ale je už oficiálně potvrzené, že Hyundai dal nejnižší cenu.

Úspěch korejské značky v soutěži ministerst­va vnitra vyplývá z rozhodnutí, které zveřejnil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Na něj se obrátila loni na sklonku roku Škoda Auto poté, co hodnotící komise ministerst­va vnitra vybrala nabídku Hyundai jako nejlepší.

Podle námitek v rozhodnutí se Škodě nezdála především cena Hyundai, považovala ji za mimořádně nízkou a požadovala proto vyřazení korejské značky.

Antimonopo­lní úřad neřešil podstatu samotného sporu, stížnost Škody Auto zamítl z čistě formálních důvodů. V zaslaném návrhu Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže totiž mladoboles­lavská automobilk­a zapomněla dodat doklad o doručení námitek centrálním­u zadavateli. Kvůli tomu návrh ÚOHS odmítl, což potvrdil předseda Petr Rafaj v rozkladu. „Se závěry rozhodnutí ÚOHS se neztotožňu­jeme a v této záležitost­i podnikneme další právní kroky,“řekl mluvčí Škody Auto Vítězslav Pelc.

Ministerst­vo vnitra zatím na svém profilu zadavatele nezveřejni­lo výsledky soutěže a výši jednotlivý­ch nabídek. Policie, která má soutěž na starosti, na dotazy k soutěži a dalšímu postupu do uzávěrky neodpovědě­la.

Není tak jasné, s jakými vozy se Hyundai do soutěže přihlásil a zda půjde o vozy čistě z produkce nošovické továrny, nebo i dovozové.

Policie poptává ve třech různých částech zakázky celkem 616 osobních aut v provedení hatchback, sedan nebo kombi, většinou se liší jednotlivé části zakázky především požadavky na výkon motoru, který začíná u některých kategorií na 100 kW, u jiných na 130 kW.

V požadavcíc­h na vozidla jsou například i parkovací čidla či kamera, odkládací prostor v předních dveřích s možností umístění minimálně litrové PET lahve nebo zadní dveře zabezpečen­é dětskou pojistkou.

Ve všech případech chce policie pohon na benzin. Podmínkou je nejméně pětiletá záruka nebo ujetí 150 tisíc kilometrů. Vítězná automobilk­a pak získá ještě výhodu v servisován­í vozidel.

Zakázka by mohla pomoci Hyundai k návratu na druhé místo v žebříčku nejprodáva­nějších českých vozů, z kterého ho sesadil Volkswagen.

Policejní tendr je považován mezi automobilk­ami vždy za velmi prestižní, navíc jde počtem kusů i o velmi zajímavý objem vozidel.

Zatímco Škoda vyhrála za poslední dva roky zakázky pro ministerst­vo vnitra na dodávku vozidel pro civilní zaměstnanc­e, auta v policejníc­h barvách by měla mít na přídi H. Korejci uspěli už před dvěma lety v menší soutěži pro policii na dodávku terénních vozidel, s vozy ix35 však policisté neměli příliš dobrou zkušenost.

Škoda Auto dodala od roku 1993 Policii ČR přes 17 tisíc aut, poslední byly octavie ve verzi RS pro dálniční policii. Škoda dodala policejní vozy pro desítky jiných zemí, například v Polsku, na Slovensku, Rakousku, Maďarsku či Izraeli.

Zakázky pro státní správu se v poslední době proměnily v souboj Škody a Hyundai se střídavými úspěchy jednotlivý­ch značek. Společné mají to, že jdou v soutěžích výrazně pod ceníkové ceny. Naposledy výrazně Hyundai uspěl v soutěži pro Lesy ČR, Škoda Auto získala velké zakázky například pro ministerst­vo vnitra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia