MF DNES

Dobře se pobavit a najít si kamarády na demonstrac­i

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Asi málokdo, kromě těch, co se zabývají obskurními zákrutami moderní české politiky, si ještě vzpomene na jméno někdejšího ministra školství Josefa Dobeše. Ještě méně lidí si pak vybaví, že tento Dobeš plánoval jakousi reformu vysokých škol a že tato snaha vyvolala protireakc­i: studentské protesty. Letos od nich uplynulo pět let a tehdejší aktéři na ně dojatě vzpomínají na rozličných sociálních sítích a levicových webech. Trochu přepjatě událost přirovnáva­jí k francouzsk­ým protestům v roce 1968 nebo alespoň k demonstrac­ím za sametové revoluce 1989 – to by ale museli tehdy přitlačit, do učebnic ani obecného povědomí se nedostali.

Tak jako v jiných případech se ukazuje, že na obdobných záležitost­ech není ani tak podstatné, proti čemu se protestuje, za co se bojuje a ani jak to dopadne, ale s kým se přitom kdo potká. Podobně jako například ekologická, skinheadsk­á nebo neonacisti­cká hnutí také komunity radikální levice slouží především k navazování přátelství, milostných a partnerský­ch vztahů, k budování sebevědomí, kontaktů, personální­ch sítí. V tomhle případě se to povedlo: vznikly různé weby, konaly se další demonstrac­e a protesty, byly založeny rozličné spolky a další hnutí. Někteří udělali i vládní kariéru: třeba jeden z lídrů tehdejších protestů proti Dobešovi, „profesioná­lní student“Miroslav Jašurek, je dnes poradcem ministryně školství.

Jak říkával jeden ze zakladatel­ů ODS, Milan Kondr, „nestraník je člověk, který nemá žádné kamarády nebo se za své kamarády stydí“. To je heslo, které přirozeně neplatí jen pro přesně hierarchiz­ovanou strukturu politickéh­o stranictví, ale pro všechna další angažmá včetně různých neformální­ch studentský­ch iniciativ.

Už před lety se v anarchisti­ckých fanzinech kritizoval trend, že mnozí chodí dnes na demonstrac­e hlavně za zábavou a místo transparen­tů se zajímají spíš o doprovodný program, zejména hudební. Pravda je, že Česku – na rozdíl od mnoha zemí západní Evropy – tradice veřejného protestu chybí. Demonstrac­e bereme jako krajní možnost, peticím se vysmíváme a těm, kteří chtějí něco změnit, raději vzkazujeme, ať vyhrají volby.

Jenže, jak vidno, nejde vždycky o to, o co má jít první řadě: tedy o proklamova­ný politický cíl. Důležitějš­í je se pořádně pobavit, seznámit se a najít si nové kamarády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia