MF DNES

Má čtyři ledviny, ale jen jednu funkční

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Obezita neznamená jen vysoký krevní tlak a riziko problémů se srdcem. Lidé s nadváhou by si měli hlídat i ledviny. To je poselství dnešního Světového dne ledvin. Lékaři při něm upozorňují na úzký vztah obezity, cukrovky druhého typu a nemocí ledvin.

Doporučují proto, aby si lidé trpící některým z rizikových faktorů nechali ledviny vyšetřit u nefrologa. A všem vzkazují jediné – dodržujte správnou životosprá­vu a hýbejte se. Podle lékařů dnes nějakým chronickým onemocnění­m ledvin trpí každý desátý Čech. Jde to ruku v ruce – obéznímu člověku hrozí, že bude mít cukrovku. U cukrovkáře je zase větší riziko, že mu časem selžou ledviny.

Podle přednostky Centra diabetolog­ie IKEM Terezie Pelikánové má diabetes druhého typu více než čtyřicet procent pacientů na dialýze. „Tito pacienti navíc umírají daleko rychleji a dříve než pacienti, kteří na dialýze jsou, ale cukrovku nemají,“podotýká lékařka. Na proceduru očišťující ledviny dnes chodí sedm tisíc lidí a další čtyři tisíce žijí s transplant­ovanou ledvinou. Jen loni kvůli tomu lékaři IKEM operovali ledviny 260 lidem.

Správnou váhu má polovina lidí

obézní. „To, že dostanou novou ledvinu, ještě neznamená, že zůstanou doma, budou koukat na televizi a nechávat se sanitním vozem vozit na kontroly. Naopak to znamená šanci pro návrat do života. Ten alespoň mladší pacienti mohou využít k tomu, že se resetují jejich zvyklosti,“podotýká přednosta Kliniky nefrologie Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) Ondřej Viklický.

Problém je, že ledviny nebolí a na nemoc se tak dlouho nepřijde. „Bolí jen tehdy, když máte akutní zánět pánvičky ledvinné. Ve většině případů, když pacienti řeknou, že je bolí ledviny, ve skutečnost­i je bolí záda,“říká Viklický. Že s ledvinami něco je, se tak často zjistí až ve chvíli, kdy selžou. Sledovat by člověk měl hlavně faktory, které k nemoci ledvin mohou vést – kromě vysoké váhy a cukrovky i vysoký krevní tlak, infekce moči nebo ledvinové kameny.

V menšině případů také na možnou nemoc mohou upozornit otékající nohy. „Nemusí to nutně souviset s ledvinami. V případě cukrovky je to však už velmi významné poškození ledvin nebo selhání srdce. To už se něco stalo. Každopádně to znamená jednu věc – organismus je dost nemocný a není schopný eliminovat přebytek tekutin. Každý, komu otékají nohy, by měl vědět, jakou má funkci ledvin,“míní Viklický.

Mladé dívky pijí příliš vody

Jedním z ukazatelů, které lékaři sledují, je výskyt bílkovin v moči. Ohrožené skupiny pacientů by pak měly svého lékaře požádat i o screeningo­vé

Osmapadesá­tiletému Zdeňku Valouchovi v mládí selhaly ledviny a po dvou letech na dialýze podstoupil první transplant­aci. Pak přišla druhá. Jedním z faktorů, které u něj k selhání ledvin přispěly, byla nadváha. Obézní byl už ve dvanácti letech. Později se přidala cukrovka. Technický úředník, který kontrolova­l měřidla při výrobě letadlovýc­h motorů, je tak typickým pacientem nefrologů, kteří upozorňují na vztah obezity a nemocí ledvin.

Jak se projevilo, že máte nemocné ledviny?

Vůbec nijak. Předtím, než na to lékaři přišli, jsem byl možná jen trochu spavější a unavenější. Přišel jsem za pět minut dvanáct.

Kolik let vám tehdy bylo?

vyšetření na nefrologii. To by se mělo uskutečnit jednou za čtyři roky. Důležité je podle něj i dostatečně pít, ovšem ne tak, jak se může z dnešního veřejného mínění zdát. „Pitný režim je dnes modla a přeceňuje se. Hlavně mladé dívky chodí s lahvemi plnými vody a vypijí za den třeba šest litrů tekutin. To už je určitě škodlivé,“varuje lékař. Zdravé je vypít zhruba dva litry vody denně. Více však musí pít právě pacienti s chronickým onemocnění­m ledvin. „Pokud pořádně nepijí, ledviny si ještě dál poškozují.“

Jak náročná byla dialýza?

Nejhorší je, že nesmíte během dialýzy pít. Vždy jsem pil hodně vody a dialýza je horší než nepití. Člověk chodí s permanentn­í žízní.

Máte za sebou dvě transplant­ace ledvin, jak to s vámi vypadá v současnost­i?

Obě mé původní ledviny mi lékaři nechali, a i tu předchozí transplant­ovanou. Takže mám teď čtyři ledviny, ale jen jedna je funkční.

Musel jste kvůli nemoci zhubnout nebo změnit životosprá­vu? Praha

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia