MF DNES

Ztroskotan­ec, alibista, paličák. Co bude s Wengerem?

- Jan Palička s přispěním Miloslava Nováka

Víte, jak se stupňuje slovo Arsenal? Trapný, trapnější a nejtrapněj­ší.

Internet zahltily přes noc ironické poznámky, které karikují slavný klub ze severu Londýna. Ale upřímně: co jiného si Arsenal zaslouží?

Než posedmé za sebou vypadl v osmifinále fotbalové Ligy mistrů, vydalo se několik stovek mrzutých fanoušků ze starého stadionu Highbury na nový Emirates Stadium. Cestou mávali transparen­ty, na kterých žádali odchod trenéra Wengera. „Už žádnou novou smlouvu.“„Je tvrdohlavý a bezradný. Už toho bylo dost.“

„Každý příběh jednou končí, Arsene.“

Všichni věděli, že mužstvo nemůže otočit ostudný výsledek 1:5 z Mnichova, jenže když Bayern vyhrál stejně dominantní­m skóre také londýnskou odvetu, nevraživos­t vůči trenérovi zesílila.

„Nemám k tomu co říct,“utrousil Arsene Wenger, když se dozvěděl o demonstran­tech.

Je pouze na Arsenalu, jak se zachová. Jestli si ponechá muže, který na lavičce sedí od roku 1996 a zprvu byl velebený za nádherný ofenzivní fotbal a hlavně tři triumfy v Premier League. Teď je pod těžkou kritickou palbou. Od roku 2004 získal s Arsenalem pouze dva Anglické poháry, nic víc.

I když nadále dokáže poskládat mužstvo, které často baví míčovou jistotou a vířivými kombinacem­i, pravidelně nezvládá těžké zápasy. Jak na domácí scéně, tak v Lize mistrů. „Samozřejmě bych byl rád, aby trenér zůstal. Dal mi šanci, uznávám ho. Celý tým za ním stojí,“vyjádřil se obránce Héctor Bellerín.

„Musíme zůstat jednotní,“přidal se Theo Walcott.

Kontrakt končí Wengerovi v červnu. Klubové vedení už s předstihem oznámilo, že chce, aby Francouz pokračoval. Zato fanoušci se zlobí a samotný Wenger nechává verdikt na závěr sezony. Váhá? Neví? Vyčkává? Arsenal klesl na páté místo v lize, elitní kanonýr Alexis Sánchez je rozhodnutý v létě přestoupit, originální špílmachr Mesut Özil přemýšlí o tomtéž, náhradní brankář Ospina se hněvá, že už nechce v ligových zápasech dělat dvojku Petru Čechovi. A do toho přišla osmifinálo­vá demolice 2:10 od Bayernu a Wengerovy výmluvy.

Úterní fiasko svedl na řeckého rozhodčího Sidiropulo­se, který v 54. minutě vyloučil stopera Koscielnéh­o. „Skandální. Penaltu jsme měli kopat my,“kroutil hlavou Wenger. Když upadl rychlík Walcott v souboji s Xabim Alonsem, rozhodčí pokutový kop chybně neviděl. Mohlo to být 2:0 pro Arsenal.

Zato když Koscielny, kapitán Arsenalu, zezadu strčil do útočníka Lewandowsk­ého těsně před střelou, píšťalka se ozvala. Pro někoho přísná penalta, protože Lewandowsk­i se svalil celkem ochotně a zvlášť na ostrovech se takové souboje nepískají. Jenže nedovolený zákrok to byl. Navíc v podání posledního bránícího hráče Arsenalu, takže pokutový kop (podle zbytečně přísných pravidel) doplnila červená karta. Arsenal zkolaboval. Z 1:0 to během půl hodiny bylo 1:5. „Je to pro Arsenal smutný den. Procházíme nejhorším obdobím, co pamatuju. Wenger vypadá jako ztroskotan­ec. Něco se asi chýlí ke konci,“hodnotil pro televizi BT Sport bývalý útočník Ian Wright.

Je to správná předpověď?

 ?? Foto: Reuters ?? Fanoušci Arsenalu mají jasno Trenéru Wengerovi by novou smlouvu nedali.
Foto: Reuters Fanoušci Arsenalu mají jasno Trenéru Wengerovi by novou smlouvu nedali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia