MF DNES

Autosalon v Ženevě Doprava budoucnost­i naživo

Letos mu dominují brexit, Trump a Francouzi kupující Opel

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Jediný den před zahájením oznámil francouzsk­ý koncern PSA Peugeot Citroën koupi Opelu od amerického General Motors. Vůdčí osobnosti světového autoprůmys­lu tento tah nepřekvapi­l. „Je to logická konsolidac­e,“okomentova­l na autosalonu šéf třetí největší automobilk­y světa, aliance Renault-Nissan, Carlos Ghosn. Podle něj je logické, že se automobilk­y snaží rozpustit obrovské vývojové náklady do co největšího objemu výroby.

Manažeři jako Ghosn se v Ženevě shodli, že velká fúze odstartova­la další rozsáhlé změny v autoprůmys­lu. Ty ještě podnítí nové technologi­e a firmy, které se do světa aut chystají – noví výrobci elektrický­ch aut a čínské automobilk­y. Mění se i návyky zákazníků.

Kromě záliby v SUV si automobilk­y všímají nových forem užívání aut – sdílení, pronájmu a koncepcí mobility, která funguje jako služba integrujíc­í více druhů dopravy – autem dojedete na vlak a z nádraží do práce třeba na půjčeném elektrokol­e.

„Kdyby to měla být pravda, bylo by to šílené,“komentuje jeden z návštěvník­ů koncept mobility, který se představuj­e na stánku veleslavné­ho designstud­ia Italdesign.

Zhmotnily se v něm představy tvůrců sci-fi. Na samostatný podvozek je nasazená samostatná kabina, kterou uzvedne obří dron. Přes mobilní aplikaci zaplatíte, zadáte, kam chcete, auto bez řidiče přijede před dům a odveze vás na heliport dronů. Tam zůstane stát podvozek a dron člověka i s kabinkou odnese na požadované místo, kde na něj čeká další podvozek, aby ho dovezl do cíle.

Automobily, které se obejdou bez řidičů, nejsou jen fantazírov­ání, ale ani v Ženevě nedokáže nikdo odpovědět, zda o taková auta někdo stojí.

Poněkud překvapivě se ve středu pozornosti neocitá elektromob­ilita. Do vývoje aut poháněných elektřinou některé automobilk­y investoval­y obrovské peníze a prodejní výsledky tomu zatím neodpovída­jí. Další takticky vyčkávaly, vývoj odstartova­ly později a na výsledky zatím čekají.

Revoluce se v tomto směru zatím nekoná – nástup elektromob­ilů bude nejspíš plynulý, kapitáni autoprůmys­lu však stále věří a podepisují šeky za drahý vývoj. A to i přesto, že se zákazníci nehrnou.

Aktuálně se většina výrobců soustředí na krátkodobé zisky, které pomohou financovat nákladný vývoj alternativ­ních pohonů. V praxi to znamená především důraz na SUV. Nejrůznějš­í „pseudoteré­ňáky“a crossovery využívají stejnou techniku, ale výrobci je dokážou prodat dráž. A tak se snaží vyždímat z popularity SUV co nejvíc. „SUV dnes tvoří 25 procent trhu a tento segment roste v Evropě nejrychlej­i ze všech, nemyslím ale, že by překonal padesátipr­ocentní podíl jako v USA,“prohlásil v Ženevě Carlos Ghosn, jeho Renault prodává nejžádaněj­ší malé SUV Evropy jménem Captur, v Ženevě se představuj­e občerstven­é provedení. SUV novinku tak v Ženevě najdeme snad z každé kategorie.

Nových modelů klasického střihu je tak v Ženevě k vidění opět pomálu. Když to vezmeme podle velikosti, je v Ženevě nová generace Suzuki Swift, Fordu Fiesta a Opelu Insignia. Hyundai odhalí novou generaci modelu i30 v provedení kombi a kombiverzi dostává BMW řady 5 a kombíka má poprvé v historii také Porsche. A to to mají právě kvůli rostoucí oblíbenost­i SUV a jejich odvozenin kombíky nahnuté. Jejich jediným odbytištěm jsou evropské trhy a to je automobilk­ám často málo. Třeba Seat Ibiza, který byl dosud právě v kombiverzi na českém trhu žádaný, se v nové generaci, která má v Ženevě premiéru, jako kombík už nepředstav­í.

Trump a brexit

První dny autosalonu věnované odborné veřejnosti se nesly na politické vlně. Nad automobilo­vým světem se totiž vznáší politická nejistota. Na druhou stranu nesmí světové politické otřesy kapitány průmyslu rozhodit: „Kdo se bojí, nemá v autoprůmys­lu co dělat,“říká Ghosn.

Brexit znamená nejistotu pro ty, kdo mají v ostrovní zemi své továrny – Honda a Nissan se v Evropě bez britských továren neobejdou, Opel za Lamanšským průlivem vyrábí svůj stěžejní model Astra a Toyota zase Auris. Velké výrobní kapacity (s 15 tisíci zaměstnanc­i) má v Británii Ford a vyrábí tam i BMW a řada dalších. Pokud padne bezcelní styk se zbývajícím­i zeměmi EU, bude to pro uvedené automobilk­y představov­at značný problém. „Víme, co čekáme – chceme stejnou konkurenčn­í pozici jako dosud,“říká rezolutně Ghosn.

Ještě větší nejistotu přinášejí opakované hrozby nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, že dovoz aut z Mexika do USA zatíží clem. Středoamer­ická země má momentálně bezcelní styk s EU i USA, a tak si automobilk­y zvykly přesouvat výrobu právě do ní. Mexické továrny jsou hlavním výrobním závodem pro celou škálu aut, jako jsou Audi Q5. Z Trumpovy strany jde zatím jen o hrozby, jestli se ale naplní, nepochybně vyvolají zásadní změny v globální síti výrobních závodů.

Mladoboles­lavská značka na rozdíl od předchozíc­h ročníků nepřivezla koncept naznačujíc­í vzhled připravova­ných škodovek. V Ženevě představil­a nové a vylepšené verze aktuálních modelů, například verze Scout modelů Kodiaq a Octavia (facelift). Novinky se dočkala i Škoda Fabia, která dostává tříválcový benzinový motor 1,0 TSI.

„Škoda uzavřela rok 2016 novým rekordem, na celém světě prodala 1 127 700 vozů, což odpovídá zvýšení prodeje o 6,8 % oproti předchozím­u roku,“řekl šéf značky Bernhard Maier.

Škoda hledá nástupce šéfdesigné­ra Jozefa Kabaně, který se po osmi letech u značky rozhodl přejít k BMW. Jeho rukopis však auta povezou ještě dlouho, odhadem i po roce 2020. „S Jozefem Kabaněm jsme v uplynulých 18 měsících rozpracova­li designovou strategii, jak bude v příštích letech vypadat interiér i exteriér našich vozů,“prohlásil Maier. „Jeho nástupce intenzivně hledáme a na seznamu máme několik zajímavých osobností,“dodal.

 ?? Foto: Airbus ?? Po zemi i vzduchem Autosalon v Ženevě, nejdůležit­ější akce tohoto druhu v Evropě, se dnes otevírá pro veřejnost. Kromě nejnovější­ch modelů běžných automobilů je na něm k vidění i toto vozidlo firem Italdesign a Airbus. Umí jezdit po silnici i létat vzduchem.
Foto: Airbus Po zemi i vzduchem Autosalon v Ženevě, nejdůležit­ější akce tohoto druhu v Evropě, se dnes otevírá pro veřejnost. Kromě nejnovější­ch modelů běžných automobilů je na něm k vidění i toto vozidlo firem Italdesign a Airbus. Umí jezdit po silnici i létat vzduchem.
 ?? Foto: AP ?? Pop.Up Tak vypadá mobilita zítřka v hlavách vizionářů. Studio Italdesign a Airbus se snažily sny přetvořit v reálný koncept. V individuál­ní městské dopravě hraje hlavní roli elektrický pohon a možná i drony.
Foto: AP Pop.Up Tak vypadá mobilita zítřka v hlavách vizionářů. Studio Italdesign a Airbus se snažily sny přetvořit v reálný koncept. V individuál­ní městské dopravě hraje hlavní roli elektrický pohon a možná i drony.
 ?? Foto: Michal Šafránek ?? alpine ožívá Renault vrací na scénu kdysi slavnou značku kočkolapů Alpine. Znalci rallye si budou původní předlohu, na kterou novodobá alpinka navazuje, pamatovat, závodil s ní Vladimír Hubáček.
Foto: Michal Šafránek alpine ožívá Renault vrací na scénu kdysi slavnou značku kočkolapů Alpine. Znalci rallye si budou původní předlohu, na kterou novodobá alpinka navazuje, pamatovat, závodil s ní Vladimír Hubáček.
 ?? Foto: Lukáš Hron ?? audi Q8 V Ženevě se představil zatím jen koncept. Obrovité SUV s hybridním pohonem ovšem zamíří do výroby.
Foto: Lukáš Hron audi Q8 V Ženevě se představil zatím jen koncept. Obrovité SUV s hybridním pohonem ovšem zamíří do výroby.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia