MF DNES

Pozor! CIA vás možná špehuje přes vaši televizi

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Velký bratr se dívá a poslouchá. Jen málokdo z laiků si uvědomuje, jaké má možnosti.

Portál WikiLeaks zveřejnil přes osm tisíc tajných dokumentů, které prý pocházejí ze serverů americké Ústřední zpravodajs­ké služby. Je v nich i zmínka o české firmě Avast jako jednom z výrobců bezpečnost­ního softwaru, na který se CIA zaměřila. Z dokumentů vyplývá, že hackeři CIA mohou slídit i u vás v obýváku. Pomocí chytré televize.

Pokud se pravost dokumentů potvrdí – a experti připouštěj­í, že přinejmenš­ím u části z nich tomu tak bude – čeká CIA skandál, který jí může otřást. „Agentura, jejíž prací je krást tajemství ostatních, nebyla schopna uchránit ta svá,“uvedl analytik BBC Gordon Corera.

Pak je tu ještě jedna pro Američany choulostiv­á věc, jež může změnit některé dosud uznávané „pravdy“. Přehled kybernetic­kých praktik, jež WikiLeaks rovněž vynesly na světlo, totiž mimo jiné obsahuje výbušné informace o tzv. sekci Umbrage.

Ta prý shromažďov­ala postupy různých hackerskýc­h skupin z celého světa, takže se při průnicích do cizích systémů mohla vydávat například za ruské či čínské hackery. Digitální stopy, které by po sobě v takovém případě američtí hackeři zanechali, by potom neukazoval­y na CIA nebo Spojené státy, ale právě na Rusko nebo Čínu.

Jak včera v této souvislost­i poznamenal portál Wired, ať už je to pravda, nebo ne, kauza v každém případě vyvolá zmatek, který expertům zkomplikuj­e rozeznáván­í faktů a laikům umožní v materiálec­h vidět, cokoli se jim zamane. Mimo jiné to ještě více zatemní vyšetřován­í nynějšího podezření, že ruští hackeři masivně zasahovali do loňských prezidents­kých voleb v Americe.

„Data na WikiLeaks představuj­í skvělou munici pro popírače ruských kybernetic­kých zásahů,“poznamenal server Wired. Jak prorocké. Jen krátce poté, co server WikiLeaks dokumenty zpřístupni­l, se po internetu začaly lavinovitě šířit spekulace o tom, že CIA ruské hackerské útoky zinscenova­la, aby podkopala kandidatur­u Donalda Trumpa.

Plačící anděl útočí

Podle zakladatel­e serveru WikiLeaks Juliana Assange se teď jedná o dosud nejkomplex­nější publikovan­ý soubor špionážníc­h dokumentů. Složky z let 2013 až 2016 údajně obsahují detaily o pokusech proniknout do softwarový­ch produktů, do chytrých televizí a chytrých telefonů včetně přístrojů iPhone firmy Apple, a do operačních systémů Android, Windows, Mac a Linux, které by se tak změnily v improvizov­aný výzvědný nástroj. Bez vědomí svých majitelů, samozřejmě.

WikiLeaks tvrdí, že identifiko­valy program nazvaný Plačící anděl, v rámci kterého hledaly americké i britské tajné služby způsoby, jak získat kontrolu nad chytrými televizemi Samsung pomocí zabudovaný­ch mikrofonů. Ty dokázaly nahrávat rozhovory během doby, kdy je televize zdánlivě vypnutá.

Experti ostatně už dlouho varují, že chytré televize a další zařízení připojená k internetu mohou být využívány k monitorová­ní cíle. Málokdo z uživatelů to však dosud bral vážně.

Jiné dokumenty pak popisují nástroje s tajemnými názvy jako Time Stomper, Jukebox nebo Margarita, u nichž není podle agentury AP zatím jasné, k čemu měly sloužit.

Kde WikiLeaks tajné dokumenty získaly, není známo. Nejvíce se hovoří o tom, že informace vyzradil přímo někdo z CIA. Méně pravděpodo­bné je, že kdosi zvenčí přišel na způsob, jak je ukrást. Druhá varianta by pak pro CIA byla přímo smrtící. Navíc WikiLeaks už chystají další „bomby“– brzy mají následovat série nových odhalení, z nichž zpravodajs­ké služby teprve rozbolí hlava. Co může být pro špiony horší, než když někdo odkryje jejich taktiku a prostředky? Asi nikdo by nyní nechtěl být v kůži Mikea Pompea, nového šéfa CIA.

Podle agentury AP není v zásadě důvod, aby se veřejnost obávala, že CIA odposlouch­ává jejich digitální komunikaci. „Hackerské aktivity CIA by vás neměly příliš znepokojov­at, pokud neděláte něco nelegálníh­o,“uvedl americký analytik Ed Mierzwinsk­i. „Měl by to ale být budíček pro běžné spotřebite­le,“dodal. Každé zařízení připojené k internetu totiž lze podle něho napadnout a zneužít. Jednotlivc­i, zločinecký­mi skupinami i vládami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia