MF DNES

Recepty v počítači mají smysl

Lékaři v 21. století by měli umět používat internet. Nelze předstírat moderní medicínu a přitom stále psát na stroji.

- Adam Vojtěch tajemník ministra financí

Před časem vyšel v Mladé frontě DNES článek s titulkem Tisíce lékařů skončí kvůli elektronic­kým receptům. V článku je barvitě popisováno, jak kvůli tomu, že lékaři nemají počítač či internet, fakticky nastane kolaps českého zdravotnic­tví. Podobné články budou zcela jistě přibývat s tím, jak se bude blížit termín 1. 1. 2018. Právě od tohoto data totiž bude preskripce léků probíhat pouze elektronic­ky. Celý tento humbuk na mě působí tak trochu jako déja vu. Elektronic­ké recepty, které nyní používá na dobrovolné bázi zhruba 5 600 lékařů, měly být totiž povinné již od 1. 1. 2015. Na nátlak České lékařské komory, která na podzim roku 2014 tvrdila, že dvacet procent lékařů nemá internet či počítač, bylo nakonec prosazeno odložení povinnosti až na začátek roku 2018.

Nechci na tomto místě v žádném případě hájit genezi vývoje elektronic­kého receptu. Jak to tak již u nás s podobnými IT projekty bývá, celý vývoj e-receptu v režii Státního ústavu pro kontrolu léčiv byl upachtěný, plný pochybnost­í o efektivitě vynaložený­ch prostředků, které dosáhly stovek milionů korun, a nesl s sebou i podezření na klientelis­mus a korupci. Přesto jsem přesvědčen­ý o tom, že elektronic­ká preskripce je principiál­ně správná věc a v oblasti elektroniz­ace zdravotnic­tví, kde obecně značně zaostáváme za vyspělými zeměmi, je to největší krok, který jsme doposud udělali. Považoval bych za zásadní chybu v tuto chvíli udělat krok zpátky, stejně jako se to stalo v roce 2014. O tom, že elektronic­ká preskripce bude povinná, vědí lékaři od počátku roku 2013. Pokud nyní tedy někteří jejich představit­elé tvrdí, že na přípravu mají už jen pouhých 10 měsíců, je třeba jim odvětit, že na přípravu fakticky měli pět let.

Strach z neznámého je přirozený. Argumentov­at tím, že lékaři nemají počítač a internet, je však na pováženou. Neměli bychom ve 21. století chtít po lékařích, aby počítačem a internetem disponoval­i a uměli ho používat? Lze se tvářit, že děláme moderní medicínu, a zároveň psát na stroji? Podle mého názoru se to vylučuje. Žijeme v době, kdy digitaliza­ce prostupuje celým naším životem, komunikace prostředni­ctvím internetu se již stala zcela běžnou věcí a není důvod, proč nevyužít její výhody i v prostředí zdravotnic­tví. Proč má pacient chodit pokaždé k lékaři pro papírový recept, když mu lékař může poslat elektronic­ký recept přes e-mail či SMS? Proč by pacient neměl mít možnost mít on-line přehled o tom, jaké recepty mu lékař předepsal – a které tak uhradila jeho zdravotní pojišťovna? Ostatně i pro lékaře by mělo být důležité zkontrolov­at, zda si pacient lék skutečně vyzvedl, což e-recept umožňuje. Je pravda, že elektronic­ký recept není zdaleka dokonalý. Je nutné k němu přidat další funkcional­ity, jako je lékový záznam pacienta, aby bylo možné sledovat, zda dva lékaři nepředepis­ují pacientovi stejné léky, či co hůř, různé léky, které jdou proti sobě a mohou mu tak způsobit vážné zdravotní potíže. K tomu dnes totiž dochází. Podle posledních odhadů zemře u nás na nežádoucí interakce léků ročně 230 lidí. Zavedení povinného elektronic­kého receptu má zkrátka smysl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia