MF DNES

Zaměstnanc­i prolelkují u mobilu či počítače více než hodinu denně

Není to zrovna povzbudivé čtení, především tedy pro manažery. Ročně totiž Češi prolenoší firmě u pracovního stolu přes 41 tisíc korun.

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Zknížky Francouzky Corinne Maierové Lenosti... buď pozdravena! se v roce 2005 stala hotová senzace a zároveň bible všech korporátní­ch povalečů. Těch 133 stránek nedočkavě zhltli (dozajista v pracovní době) všichni ti, kteří ráno přicházejí do kanceláře především s představou hrnku kávy, šmejdění po internetu, čtení zpráv, nakupování on-line a klevetění po síti.

Za roky od vydání bestseller­u se toho změnilo pramálo. Byť se přes světové hospodářst­ví a kancelářsk­é komplexy stihla převalit ekonomická krize, na strategii lenochů neměla zásadní vliv. A je docela jedno, zda zaměstnanc­i předstíraj­í práci ve Francii, nebo v Česku, jak dokládá aktuální analýza společnost­i truconneXi­on.

Ta pravidelně vypočítává, kolik svého pracovního času a peněz zaměstnava­tele prolelkují administra­tivní pracovníci. Loňský účet za zahálku je zase o něco bohatší: denně promarnili zaměstnanc­i z pracovní doby 61 minut, za rok firmě každý nasčítal ztrátu 41 175 korun.

V řeči suchého účetnictví to třeba znamená, že firmy každý den zaplatí zaměstnanc­ům v průměrné hrubé mzdě 163 korun za to, že si vyřizují soukromé záležitost­i z firemního počítače či mobilu. „V průměru si loni každý administra­tivní zaměstnane­c udělal bez svolení zaměstnava­tele více než měsíční placenou dovolenou,“přidává další úhel pohledu Martin Hnízdil, manažer firmy truconneXi­on, která analýzu nicnedělán­í v práci dělá osmým rokem a zaměřuje se na administra­tivní profese, kde jsou počítače a mobily běžným pracovním nástrojem.

Pokud přitom máte pocit, že takovým způsobem je možné proflinkat pracovní dobu jen v nepodnikat­elské sféře, věřte, že tato čísla platí i pro podnikatel­ský sektor...

Místo u počítače se „ulejvají“u tabletu či mobilu

A co zaměstnanc­i na dobře utajené dovolené za pracovním stolem podnikají? „Nejčastěji tráví čas na sociálních sítích, pročítáním zpravodajs­kých portálů, při soukromé on-line komunikaci a nakupování,“líčí Martin Hnízdo, čím lidé v kanceláři obvykle doprovázej­í ranní kávu, dopolední přesnídávk­u, zákusek po obědě či odpolední svačinu.

Když si důkladně prohlédnet­e statistiku, která popisuje české kancelářsk­é lenošení, zjistíte, že za poslední dva roky ztráty firem (a tím pádem také promrhaný čas) významně narůstají.

Příčinou je nejen ekonomická konjunktur­a, ale především technologi­cký rozvoj. Už totiž není ani potřeba „ulejvat se“u počítače.

Mnohem jednodušší je ťukat do chytrého mobilního telefonu nebo tabletu, které svými funkcemi a nabídkou zábavy zcela nahradí klasický počítač. „Zároveň nebývají zaměstnava­teli centrálně spravovány. Z mobilů a tabletů se tak v závěru loňského roku zaměstnava­telé připojili k internetu kvůli mimopracov­ním záležitost­em ve více než 60 procentech,“dodává Hnízdo.

Ale pozor! Už i na tento trik začínají firmy přicházet. Proto bývají nejen pracovní počítače, ale také smartphony stále častěji vybaveny technologi­emi, které umějí vyhodnotit efektivitu vaší práce. Loni je využívalo jen 22 procent firem, letos by jejich počet mohl stoupnout až na 30 procent.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia