MF DNES

Šampion se zlatým příborem

Kultovní boxer Floyd Mayweather v sobotu přiletí do Prahy. Noc bude dlouhá...

- Jan Palička s přispěním Antonína Vavrdy

Kdy? V sobotu večer. Kde? V pražské hale Královka. Za kolik? Za devět tisíc korun koupíte nejlepší VIP lístky, se kterými se nejprve posadíte k ringu a ještě s nimi můžete pokračovat na následnou party do Klubu Lávka.

Proč? Protože přiletí Floyd Mayweather.

Jeden z nejlepších boxerů všech dob, továrna na peníze, provokatér, prostopášn­ík, vášnivý sázkař, milovník striptýzu, nejdražšíc­h sportovníc­h aut a blyštivých šperků. Teď i čerstvý čtyřicátní­k a sportovní důchodce.

Pro svět bojových sportů je to unikátní událost. Vidět Mayweather­a v Praze, to už se vám nikdy nemusí poštěstit. Americký bijec, který za devatenáct let v profesioná­lním ringu neprohrál jediný souboj (bilance 49–0), se dal zlákat na galavečer Box Live.

„Cože? Nejbohatší sportovec světa v hale Královka? To určitě... Když jsem to slyšel poprvé, myslel jsem, že to je vtip,“vypráví Daniel Táborský, pětinásobn­ý český mistr mezi amatéry. Jenže ta chvíle se blíží. „Floyd je legenda a jeho návštěva je pro český box velká věc.“

Když před dvěma týdny dorazil tenisový superman Roger Federer, bylo z toho haló. Švýcarský sympaťák si pinkal na lodi pod Karlovým mostem, rozdával úsměvy, autogramy a odpovídal novinářům, protože propagoval Laver Cup čili premiérový souboj mezi Evropou a zbytkem světa.

Mayweather bude propagovat především sám sebe a box. O jeho programu se zatím nic moc neví. Záleží na náladě. Když je dobrá, Američan se dokáže rozparádit tak, že za den utratí víc peněz než obyčejný člověk za celý život. V tom případě by se noční Praha měla na co těšit.

Třeba minulý týden se v Birmingham­u rozjel dost. Během evropského turné s názvem Neporažený si pronajal soukromý salonek v nočním klubu, kam pozval přes dvacet krásek. A než se nad ránem vrátil do hotelu, kdosi hodil do jeho dodávky zápalnou lahev. To byla spoušť. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění.

„Co se stalo v Birmingham­u, rozladilo všechny a tlak na Floydovu bezpečnost se ještě zvýšil,“vypráví Miloš Veselý z pořádající společnost­i Qwert Boxing. Prominentn­í host přiletí v sobotu kolem oběda soukromým tryskáčem, vyžaduje přistavení auta přímo na letištní plochu, bude mít kolem sebe osm nabušených bodyguardů. „Floyd má obrovský strach z únosu, ale není to nic, co by náš tým nezvládl a nedokázal si poradit,“slibuje Veselý.

Mayweather je kontroverz­ní týpek i globální obchodní značka, která si dokázala vydupat šílené peníze. Za předposled­ní bitvu proti Filipínci Pacquiaovi inkasoval předloni 4,4 miliardy korun. Ano, čtete správně. Čili dva miliony za každou vteřinu! To se pak nedivte, že se se svázanými balíčky dolarů nechá vyfotit v posteli.

Během kariéry získal patnáct světových titulů v pěti váhových kategoriíc­h a pro svět bojových sportů je nesmrtelno­u kultovní postavou. Kdo by si nepřál, aby ještě jednou pořádně potrénoval a rozdal si to s potetovaný­m irským surovcem Conorem McGregorem, ikonou divokého sportu MMA, ve kterém se v kleci využívají všechny bojové techniky. „Je to poslední zápas, který by mě zajímal. Nakopal bych tomu cucákovi zadek,“vyjádřil se Mayweather před časem.

Jenže teď je ticho. Mayweather létá po světě a rýžuje peníze od promotérů. Dál se každý den zbavuje včerejšího oblečení, protože ho nosívá jen jednou, a všude si s sebou vozí vlastní zlatý příbor, protože se děsí špíny. Zřejmě vzpomínka na dětství v nuzotě a problémech. Chce navždy zapomenout, jak před domem v New Jersey nacházel použité injekční stříkačky. Táta, bývalý skvělý boxer, byl drogový dealer a podvodník, na pět let ho zavřeli. Máma bojovala se závislostí na heroinu, teta zemřela na AIDS. „Nikdo neví, jakým peklem jsem si musel projít.“

Nad vodou ho držela rada babičky: „Boxuj, chlapče, to ti jde nejlíp.“

Nikdo neví, jakým peklem jsem si v dětství musel projít. Floyd Mayweather

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Praho, třes se Floyd Mayweather přiletí v sobotu soukromým tryskáčem. Co všechno tu bývalý boxer bude chtít prožít?
Foto: Profimedia.cz Praho, třes se Floyd Mayweather přiletí v sobotu soukromým tryskáčem. Co všechno tu bývalý boxer bude chtít prožít?
 ??  ?? V balíku
Provokatér Mayweather rád dává najevo, jak moc je bohatý. Žádný boxer nikdy nevydělal víc. S balíky dolarů se rád fotí, klidně se jimi obklopí v letadle nebo v posteli. Foto: Instagram
V balíku Provokatér Mayweather rád dává najevo, jak moc je bohatý. Žádný boxer nikdy nevydělal víc. S balíky dolarů se rád fotí, klidně se jimi obklopí v letadle nebo v posteli. Foto: Instagram
 ?? Foto: Instagram ?? Striptýz, prosím Floyd Mayweather se rád a často pohybuje ve společnost­i krásných dívek. Miluje striptýz.
Foto: Instagram Striptýz, prosím Floyd Mayweather se rád a často pohybuje ve společnost­i krásných dívek. Miluje striptýz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia