MF DNES

Na Srí Lance už vědí: široká čínská náruč může i dusit

Ostrov na jihu Asie otevřel dokořán dveře čínským investicím. Teď mají mnozí strach, že jejich země se potichu stává čínskou kolonií.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Začalo to slibně. Po roce 2005 se nově zvolený srílanský prezident Mahinda Radžapaksa – podobně jako později Miloš Zeman – zničehonic stal nekritický­m obdivovate­lem všeho čínského a usmyslel si, že právě čínské investice budou spásným nástrojem pro vzestup jeho země. Logiku to mělo, což o to. Chudý ostrov se v té době ještě potýkal s krvavým povstáním tamilských Tygrů (čínské zbraně následně silně přispěly k definitivn­í porážce separatist­ického hnutí) a peníze potřeboval jako sůl.

A finance skutečně začaly z Pekingu proudit. Z hlediska čínských ambicí to byla skvělá příležitos­t, jak se uhnízdit hned na prahu mohutné Indie, dlouhodobé­ho rivala říše středu.

Z velkého snu o prosperitě se však pomalu stává noční můra. Čínské velkopansk­é chování na Srí Lance totiž v mnohém připomíná někdejší západní kolonizáto­ry. Ruku v ruce s investicem­i sílí i čínský politický vliv a mnozí na ostrově pochopili, že široká čínská náruč může být i škrtící. Mohutná očekávání vystřídaly obavy z čínské dominance. „Už je to skoro sedmdesát let, co jsme získali nezávislos­t. Nechceme teď vyměnit naši svobodu za cizí peníze,“uvedl v místním tisku poslanec D. V. Čanaka, který pomáhá organizova­t protičínsk­é demonstrac­e.

Číňané v převážně buddhistic­ké zemi pomohli vybudovat leccos. Dálnici, mezinárodn­í letiště (mimochodem prý jedno z nejméně vytížených letišť na světě), přístav, kriketový stadion nebo kongresové centrum (kde se však mnoho kongresů neodehrává).

Čínské úvěry ovšem znamenaly, že dluh země vůči říši středu začal šplhat k deseti miliardám dolarů. Před dvěma lety pak Radžapaksa prohrál volby, do prezidents­kého křesla usedl Maithripal­a Sirisena a rozvojové projekty za účasti Číny značně zpomalil. Ostatně, dostal se k moci i proto, že svého předchůdce na mítincích kritizoval kvůli tomu, že si ho Číňané omotali kolem prstu.

Jakmile se však Číňané jednou zachytí drápkem, můžete je vyhodit dveřmi a oni vlezou zpátky oknem. Nyní se období masivního čínského budování znovu vrací v ještě megalomanš­tější podobě. Čína totiž mezitím získala na srílanské politiky pořádnou páku – dobře, ale jak nám splatíte svoje dluhy?

Propukly protesty

Na jihu ostrova, v okolí dosud poklidné Hambantoty, chce Čína nyní na šedesáti kilometrec­h čtverečníc­h postavit obří obchodní a průmyslovo­u zónu. Místní už jsou však přece jen poučenější. Letos v lednu poté, co vláda dohodu zveřejnila, propukly násilné protesty. Lidi nejvíce pobouřilo, že úředníci odsouhlasi­li pronájem přístavu v Hambantotě čínské státní firmě na devětadeva­desát let.

„Žádné zpátečnick­é síly nemohou ukončit spolupráci mezi Čínou a Srí Lankou,“pronesl na adresu protestují­cích čínský velvyslane­c v Kolombu I Sien-liang během ceremoniál­u, který zahajoval práce na nové průmyslové zóně. Během jeho projevu rozháněli policisté demonstruj­ící vesničany a buddhistic­ké mnichy. „Pokud vše půjde dobře, Čína by do pěti let měla investovat pět miliard dolarů a vytvořit sto tisíc pracovních míst,“dodal velvyslane­c.

Srílančané jsou zmatení a rozpolcení. Zatímco někteří lídři chtějí vidět dohodu jako velkou příležitos­t pro rozvoj místní ekonomiky, dosud do značné míry tažené jen čajem a turistikou, jiní v ní spatřují spíše negativa a chápou ji jako smlouvu s ďáblem. Zdaleka nejde jen o ekologické dopady. „Zdejší lidé se obávají, že čínská expanze v konečném důsledku povede k čínské kolonizaci naší země,“říká poslanec Čanaka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia