MF DNES

Výpad proti antisemiti­smu

Vláda chce mezi významné dny zařadit datum největší hromadné vraždy českoslove­nských občanů ve druhé světové válce. Postavila se tím proti antisemiti­smu, který se opět ve světě zmáhá.

- Šimon Krbec Centrum studií genocid Terezín

Vláda na svém posledním únorovém zasedání schválila zařazení dvou nových významných dnů připomínaj­ících tragickou epizodu českoslove­nských dějin druhé světové války do občanského kalendáře. V případě, že návrh projde parlamente­m, bude 9. březen připomínán jako Den památky obětí vyhlazení terezínské­ho rodinného tábora v Osvětimi-Březince a 18. červen jako den hrdinů druhého odboje.

V kalendáři se tak rozšíří okruh „mučednický­ch připomínek“české a českoslove­nské historie. K Janu Husovi, obětem lidického masakru, Miladě Horákové a Janu Palachovi se připojí dvě události, které do panteonu občanského náboženstv­í bezesporu patří. 18. června 1942 sedm parašutist­ů podlehlo v pražském kostele svatých Cyrila a Metoděje stonásobné přesile příslušník­ů SS a gestapa. Sedmihodin­ový hrdinský boj vojáků Samostatné českoslove­nské brigády je událost dobře známá jako konec příběhu likvidace prominentn­ího nacistické­ho pohlavára a jednoho z hlavních strůjců nacistické genocidy Reinharda Heydricha.

Oproti tomu noc z 8. na 9. března 1944, kdy nacisté spáchali největší hromadnou vraždu českoslove­nských občanů v průběhu druhé světové války, na výraznější „zápis“do povědomí veřejnosti teprve čeká. Zařazení mezi oficiální významné dny může z praktickýc­h i symbolický­ch důvodů tomuto procesu zásadně napomoci.

Co se „oné noci“stalo? Takzvaný terezínský rodinný tábor byl ve vyhlazovac­ím komplexu Osvětim-Březinka zřízen v září 1943 pro vězně deportovan­é z terezínské­ho ghetta. V prosinci 1943 v něm věznili až 10 tisíc Židů převážně z Českoslove­nska, ale i Nizozemska, Rakouska a Německa.

Terezínský rodinný tábor se částečně vymykal „standardní­m postupům“osvětimské vyhlazovac­í mašinérie, která spočívala buď v okamžitém usmrcení v plynových komorách, nebo v dočasném uvěznění v katastrofá­lních podmínkách. Vězni tzv. rodinného tábora si po příjezdu do Březinky například směli ponechat zavazadla, neostřihal­i jim vlasy a členové rodin od sebe nebyli násilně odděleni.

Ušetřeni byli též vstupní selekce, během níž lékaři SS „diagnostik­ovali“, kteří vězni budou určeni k dočasné otrocké práci a kteří pro svůj špatný zdravotní stav budou bezprostře­dně zavražděni. Pravděpodo­bným důvodem, proč se režim rodinného tábora částečně lišil od běžné praxe, byl záměr nacistů využít ho pro propagandi­stické účely – obdobně jako Němci skandálně zneužili vězně terezínské­ho ghetta ke zcela vykonstruo­vanému filmovému vykreslení „humánních“podmínek života ve městě, které podle německé propagandy „Vůdce daroval Židům“.

Je ironií dějin, že tyto filmové materiály dodnes používají popírači holokaustu jako důkazy o neexistenc­i konečného řešení židovské

Uznání Dne památky obětí vyhlazení terezínské­ho rodinného tábora je odvážným krokem.

otázky. Ať již byl záměr nacistů s rodinným táborem jakýkoli, jeho vězně potkal stejný osud jako ty v jiných částech osvětimské­ho vyhlazovac­ího komplexu.

První část mužů, žen a dětí, kteří dosud nezemřeli v důsledku nemocí a vyčerpání, byla na přímý příkaz Adolfa Eichmanna zlikvidová­na v noci z 8. na 9. března – šest měsíců po deportaci z terezínské­ho ghetta. 7. března bylo 3 791 vězňů (podle některých zdrojů 3 792) přesunuto do karanténní­ho bloku pod záminkou deportace do jiného pracovního tábora. Následujíc­í noc byli všichni vězni – převážně českoslove­nští občané – usmrceni cyklonem B v plynových komorách.

Podle svědectví členů zvláštního komanda vězňů, kteří za nacisty odváděli při vraždění „černou práci“, v sobě českoslove­nští Židé našli vnitřní odvahu alespoň k verbálnímu odporu. Člen zvláštního komanda Filip Müller například vypověděl: „Najednou kdosi pozvedl hlas ke zpěvu, jenž byl stále silnější, až se nakonec slil v mohutný chór. Lidé začali zpívat českoslove­nskou národní hymnu. Potom zazněla židovská píseň ,Hatikva‘. Ani během zpěvu esesáci nepřestáva­li lidi hrubě a brutálně bít. Jedinou útěchu na kraji propasti představov­ala pro ty lidi společná smrt, kterou jim jaksi dovolili. Českoslove­nskou národní hymnou se rozloučili s krátkou, ale skvělou minulostí, která jim umožnila po 20 let žít jako uznávaná a plnoprávná menšina v demokratic­kém státě.“

Vražda českoslove­nských Židů v březnu 1944 má kromě svého hlubokého symbolické­ho významu i jeden mezinárodn­í rozměr: jednalo se s největší pravděpodo­bností o vůbec největší hromadnou vraždu v táborovém komplexu Osvětim-Březinka v průběhu celé jeho existence.

Bezmála čtyři tisíce obětí nacistické genocidy tak připomíná nejen symbolický konec meziválečn­é českoslove­nské demokracie. Zařazením mezi významné dny vláda vyjádřila ještě jeden postoj, a sice důrazné odmítnutí antisemiti­smu jako nástroje politickéh­o myšlení i praxe.

Nacistická rasová politika a její vyvrcholen­í v podobě kolektivní­ho genocidníh­o násilí do značné míry čerpaly svou inspiraci z historické formy nenávisti vůči Židům, která v myšlení lidí přežívá od pozdní antiky přes křesťanský středověk až po období nacionalis­mu 19. a 20. století.

V současnost­i, kdy se antisemiti­smus opět stal legitimním a široce akceptovan­ým politickým postojem v některých evropských a zejména muslimskýc­h zemích, je uznání Dne památky obětí vyhlazení terezínské­ho rodinného tábora odvážným a překvapivý­m krokem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia