MF DNES

Valachová domácí úkol plní, ale...

- Bohumil Kartous vzdělávací think-tank EDUin

Ministerst­vo školství už několik let připravuje novou koncepci financován­í českých mateřských, základních a středních škol. Mluvili o tom předchozí šéfové resortu, ale dílem zapříčiněn­o alibismem, dílem vysokou „úmrtností“ministrů se žádnému nepodařilo tento domácí úkol splnit. Kateřina Valachová může být první, které se podaří změnit zavedený zlozvyk.

Nese to s sebou několik zásadních problémů. Koncept změny financován­í regionální­ho školství měl být původně, na základě příslibu ministryně, představen do konce roku 2016. Ministerst­vo sice postupně odhaluje nový model, ale až nyní dostává místo proklamací o cílech nějaké reálné parametry. Tedy více než s ročním zpožděním.

Když se člověk zahloubá nad tím, co chce ministerst­vo uvést v život, neubrání se rozporupln­ým pocitům. Na jedné straně jsou jistě legitimní cíle učinit financován­í předvídate­lnější a zejména narovnat rozdíly ve financován­í škol, do nichž dnes vstupují nevyžádano­u kreativito­u kraje a vytvářejí tak reálnou nerovnost v tom, s jakými rozpočty mohou školy hospodařit. To je žádoucí.

Návrh však vzbuzuje řadu pochybnost­í. Předně, celá myšlenka je postavena na tom, že místo financován­í „na hlavu“budou školy dostávat peníze podle optima stanovenéh­o pro různé typy škol, tzv. maximálníh­o rozsahu výuky. Člověk by očekával, že optimum bude založeno na důkladném zkoumání systému, na datech o něm. Jenže v oficiálním dokumentu je uvedeno, že bude stanoveno na „názoru ministerst­va“.

S přihlédnut­ím k tomu, že ve věci odmítání vzniku dalších neveřejnýc­h škol je často „názor ministerst­va“v příkrém rozporu se zájmem rodičů a rozvojovým­i záměry obcí a krajů, se lze důvodně obávat důsledků. Navíc budoucí volatilita, kterou tím ministerst­vo způsobuje, otevírá dveře manipulaci s financován­ím škol čistě na základě jednoduché­ho konstatová­ní, že se názor ministerst­va změnil. Možná i proto je návrh na změnu financován­í připraven tak, aby byl domácí úkol odevzdán, nicméně aby k jeho zhodnocení došlo až v okamžiku, kdy současné vedení ministerst­va budou připomínat už jen dobové fotografie a pár dokumentů, na které postupně usedne digitální prach. Nový systém má totiž začít platit až příští rok, tedy po parlamentn­ích volbách...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia