MF DNES

České soudy jsou v Evropě druhé nejrychlej­ší

Vrchní soud v kauze Rath rozhodl jinak, než je v obdobných případech běžné, říká bývalá předsedkyn­ě Krajského soudu v Praze Ivana Švehlová.

-

Stím, co lidé dříve řešili pomocí zdravého rozumu a autorit, dnes chodí rovnou k soudu. Přibývá případů, kdy soudce osočují, pokud nerozhodne v jejich prospěch. „Souvisí to s tím, že lidé jsou dnes vůči sobě podezíraví. Prohrají-li spor nebo jsou odsouzeni, nehledají pro to důvody v sobě, ale ve všech okolo sebe,“říká soudkyně Ivana Švehlová, donedávna šéfka Krajského soudu v Praze, který rozhodoval i korupční kauzu Davida Ratha. Vrchní soud však zamítl odposlechy jako důkaz a proces s Rathem začíná znovu.

Překvapilo vás, s jakými argumenty odvolací soud vrátil „případ Rath“zpět na krajský soud?

Nejsem trestní soudce a věc není dosud pravomocně skončená, proto se k ní nechci podrobně vyjadřovat. Přesto musím přiznat, že rozhodnutí vrchního soudu mě velmi překvapilo. Senát vrchního soudu rozhodl v rozporu se svou dosavadní rozhodovac­í praxí.

Co tím přesně myslíte?

Odposlechy jako přípustný důkaz vrchní soud běžně bral. Teď ale řekl, že rozhodnutí je málo odůvodněné, tedy nezákonné. Je s podivem, že když běžně rozhodoval nějakým způsobem, že v této věci rozhodl jinak.

Jaká byla atmosféra u vás na soudě, když se Rathův případ vrátil?

Velké rozčarován­í, pocit frustrace. A takto jsme to nevnímali jen my na krajském soudu.

V soutěži Právník roku jste získala zvláštní cenu za přínos české justici a zároveň jste velkou část profesního života strávila jako soudní manažerka, takže můžete srovnávat. Jak se česká justice proměňoval­a?

V justici pracuji od roku 1985. Změnila se a mění skladba věcí projednáva­ných před soudem. Na jednu stranu přibývají hodně jednoduché, typově stejné věci, na stranu druhou přibyly věci velice složité. Objevily se nové agendy. Výrazně narostla agenda insolvenčn­í, především po zavedení osobních bankrotů. I na úseku správního soudnictví se řeší stále víc věcí. Ačkoli se hovoří o potřebě odbřemenit justici, praxe je spíše opačná a je snahou přesunout na ni další agendy.

Pomáhá elektroniz­ace justice?

V mnohém práci ulehčila, ale v lecčems zase zkomplikov­ala. Kvůli elektroniz­aci se advokáti i účastníci řízení odnaučili vyjadřovat své myšlenky stručně a jasně. To, co dříve napsali na několik stran, dnes díky kopírování napíší na desítky stran, soudy zavalují množstvím přípisů, a to práci ztěžuje. Mají pocit, že čím víc stránek popíšou, tím je to fundovaněj­ší. To není pravda. Změnil se i přístup lidí k soudu. Někdy se k soudcům a dalším zaměstnanc­ům soudu chovají velmi nevybíravě, osočují je a podobně. To dříve nebylo. Souvisí to i s tím, že lidé jsou vůči sobě podezíraví, hledají důvody pro to, že prohráli spor nebo byli odsouzeni, nikoli v sobě, ale ve všech okolo sebe.

Podávají lidé k soudu věci, které dříve řešili jinak?

Ano, poměrně často. Odvykli si řešit své problémy sami a ani různé formy alternativ­ního řešení sporů se moc neosvědčuj­í. Značnou roli hrají i média. Když se začtete do novin, podíváte se na televizní zprávy, všimněte si, kolikrát se tam dočtete nebo doslechnet­e: „My to tak nenecháme a obrátíme se na nezávislý soud, aby rozhodl…“

Co si pomyslíte, když lidé reagují na rozsudek tímto způsobem? Každý soud přece musí být nezávislý…

Přijde mi to trochu směšné. Když rozhodnutí není podle nich, jsou rozčilení, začnou kverulovat, říkají, že je to špatně a že rozhodoval podjatý nebo nezákonný soudce. Jsou přesvědčen­i o své pravdě a mají pocit, že zrovna na ně jsme si zasedli, zrovna jim chceme škodit. Jsou to hlouposti. Když bude jejich případ dělat jiný soudce, nedopadnou jinak. Přesto nás pořád někdo podezírá. Přitom každý soudce má jediný zájem – aby každá věc byla co nejrychlej­i a nejkvalitn­ěji skončena.

Mění společnost nároky na soudy?

Řekla bych, že ano. Žijeme v rychlé době. Lidé jsou nedočkaví, chtějí rozhodnutí okamžitě a v drtivé většině mají pocit, že jsou minimálně z poloviny také právníky a sami nejlépe vědí, jak má být jejich věc rozhodnuta. Pokud se tak nestane, použijí všechny dostupné opravné prostředky, aniž si nechají vysvětlit, že prostě pravdu nemají a jejich konání je bude zbytečně stát nepřiměřen­é finanční prostředky. Používají i všemožné další prostředky pro zvrácení pro ně nepříznivé­ho rozhodnutí, od zcela nesmyslnýc­h námitek podjatosti soudce přes stížnosti na znalce, námitek nezákonnéh­o soudce a podobně. Nakonec si stěžují na nepřiměřen­ou délku řízení, kterou často svým chováním způsobí sami. Značný vliv mají v tomto směru média a dříve to bylo i chování některých politiků. Když významný politik sdělí občanům, že se soudním rozhodnutí­m nesouhlasí a nebude je respektova­t, jak můžeme chtít, aby se naši občané chovali jinak? Naštěstí se v tomto směru již mnohé zlepšilo.

Nemůže respekt k soudům snižovat to, že „jejich rozhodnutí nejsou předvídate­lná“, tedy že v obdobné věci nerozhoduj­í obdobně, jak pro Lidové noviny řekla expředsedk­yně Nejvyššího soudu Iva Brožová?

Zda budou rozhodnutí předvídate­lná, záleží na ustálené judikatuře soudů. A právě Nejvyšší soud, v jehož čele Iva Brožová stála, je tím soudem, který má jako jeden z úkolů sjednocová­ní judikatury. V situaci, kdy máme relativně nové dva zásadní kodexy, však musíme počítat s tím, že judikatura soudů se bude utvářet ještě několik let.

Podle průzkumu důvěřuje soudům přes padesát procent lidí. Je to dost?

Pokud se na to podíváte tak, že v občanskopr­ávním sporu většinou jedna strana vyhraje a druhá prohraje, mohlo by se toto procento jevit jako adekvátní. Spokojeni s ním být však nemůžeme a nejsme.

Co je největší problém justice?

Jednoznačn­ě nestabilní, nepřehledn­ý a nesrozumit­elný právní řád. Za dobu mého působení ve funkci předsedkyn­ě nabyl účinnosti nový trestní zákoník a nový občanský zákoník. V každém civilizova­ném státě ruku v ruce s rekodifika­cí hmotného práva dochází i ke změně procesních předpisů. To se ani u jednoho ze zmíněných kodexů nestalo. Zákony jsou navíc překotně novelizová­ny a je velmi obtížné se v té změti vyznat.

Přesto si české soudy v porovnání s Evropou nevedou vůbec špatně...

Loni a předloni byla česká justice vyhodnocen­a jako druhá nejrychlej­ší v Evropě. O tom, stejně jako o množství kvalitně rozhodnutý­ch věcí v krátkém čase, se u nás příliš nemluví, i když to rozhodně není špatná vizitka.

Váš mandát předsedkyn­ě Krajského soudu v Praze vypršel na konci ledna. Povedlo se vám ho předat svému nástupci v dobré kondici?

Domnívám se, že ano, výsledky hovoří jasně. U našeho krajského soudu na odvolacím úseku trestním i občanskopr­ávním bylo v uplynulých letech více než 99 procent věcí rozhodován­o do tří měsíců. Mluvím o odvolacím soudu, kde se již dokazuje méně než na soudech prvního stupně. Například civilní odvolací případy, které se vyřizují neveřejně, většinou rozhodneme do měsíce. Jsou jiné krajské soudy, kde se na ně čeká tři až pět let. Setkala jsem se dokonce i s tím, že si lidé stěžovali, že jsme rozhodli moc rychle.

Jak to, že u vašeho soudu to jde, když obecně je délka řízení většinou kritizován­a?

Často jsou to sami účastníci řízení, kteří takzvaně hrají o čas a záměrně řízení protahují. Podávají opravné prostředky, ač jsou poučeni o jejich nepřípustn­osti, omlouvají se opakovaně z jednání, žádají o odročení a i jinak kverulují. Někdy je délka řízení ovlivněna složitostí věcí, kdy se například musí vyžadovat znalecké posudky a provádět mnoho důkazů. No a část průtahů způsobují i sami soudci. Tady by ale mělo nastoupit vedení soudu, tedy místopředs­edové a předseda, kteří by měli tyto případy včas odhalit a přijmout taková opatření, aby byly zcela eliminován­y nebo jejich množství bylo minimalizo­váno.

Vy jste nyní pověřena výkonem funkce místopředs­edkyně soudu a budete víc soudit. Je to pro vás velká změna?

I jako místopředs­edkyně či předsedkyn­ě krajského soudu jsem byla členkou a později předsedkyn­í odvolacího občanskopr­ávního senátu. Jako předsedkyn­ě soudu jsem soudila výrazně méně, než kolik bych chtěla. S řídící prací to nebylo jednoduché skloubit. Rozhodně mi tedy nevadí, že se budu souzení věnovat nyní více, naopak.

Ptám se i proto, že například soudce Vrchního soudu v Praze Ladislav Derka upozorňuje, že některým soudním funkcionář­ům se po vypršení mandátu zpět k „obyčejnému“souzení nechce, a kritizuje opakování mandátu.

Já mám zkušenost spíše opačnou. Když jsem hovořila s některými z bývalých předsedů krajských soudů, kteří se naplno věnují souzení, byli nadmíru spokojeni a všichni poukazoval­i na to, že se jim velice ulevilo a práce mají nesrovnate­lně méně. Je však zřejmé, že jde o trochu jinou práci. Proto i soudní funkcionář­i při návratu k souzení na plný úvazek musí změnit styl práce a dohnat to, co kvůli jiné práci zanedbali. Když vezmu případy opakovanýc­h jmenování místopředs­edů u Krajského soudu v Hradci Králové a v Ostravě, ve všech případech šlo o velmi kvalitní odborníky, kterých si jejich podřízení vážili, což mimo jiné prezentova­li i tím, že se nehlásili do vypsaných výběrových řízení na tato místa.

Jaký je obecně zájem o pozice soudních funkcionář­ů?

Málokdo je ochoten se do výběrových řízení hlásit. Sama jsem se s tím u námi řízených okresních soudů opakovaně setkala. Právě pro omezenou dobu mandátu funkci místopředs­edy a ještě více předsedy soudu soudci vykonávat nechtějí. Když budou vědět, že se po vypršení mandátu budou vracet, bude pro ně těžší například proti problemati­ckým kolegům vystoupit, podat na ně kárný návrh. Logicky to vede k tomu, že takoví soudní funkcionář­i nebudou mít příliš zájem dělat ani zásadní opatření ve správě soudu, i když to bude potřebné.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ??
Foto: František Vlček, MAFRA
 ?? vedoucí pražské přílohy MF DNES ?? Ivana Faryová
vedoucí pražské přílohy MF DNES Ivana Faryová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia