MF DNES

Nizozemské volby: Wilders posílil, ale prohrál

-

Parlamentn­í volby v Nizozemsku podle odhadů vyhrála Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho před nacionalis­tickou Stranou pro svobodu Geerta Wilderse.

Rutteho strana podle odhadů získala ve 150členném parlamentu 31 křesel, zatímco Wildersova jen 19 a tím značně zaostala za očekáváním, že svede s lidovci těsný boj.

Přesto Rutteho vládnoucí lidovci ztratili zhruba 10 křesel, zatímco Wildersova strana oproti minulým volbám o několik poslanecký­ch mandátů posílila.

„Získali jsme nová křesla!“tweetoval Wilders.

Klaas Dijkhoof, lidovecký ministr pro migraci, byl přes ztrátu mandátů spokojený. „Byly to těžké roky a těší nás, že zůstáváme nejsilnějš­í stranou,“prohlásil.

Na odhady výsledků voleb reagoval i šéf úřadu německé kancléřky Angely Merkelové Peter Altmaier. „Nizozemsko, jsi šampion!“napsal Altmaier na Twitteru. „Srdečné gratulace ke skvělému výsledku,“dodal.

Stejný počet 19 mandátů jako Wildersova strana získaly podle odhadů ještě další dvě strany – Křesťansko­demokratic­ká výzva (CDA) a Demokraté 66 (D66). Výrazně si podle očekávání pohoršil dosavadní koaliční partner lidovců Strana práce (PvdA). Ta by měla mít místo současných 38 poslanců ve Sněmovně jen devět zástupců.

Podle odhadů by se do zákonodárn­ého sboru mělo dostat celkem 13 politickýc­h stran. Volební účast překročila 80 procent. (red)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia