MF DNES

Haagský vítěz nebere vše

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Stávající pořádky s premiérem Markem Ruttem, nebo protiislám­ská a protiunijn­í politika s Geertem Wildersem? Ve včerejších parlamentn­ích volbách Nizozemci rozhodoval­i, kterým směrem se jejich země vydá.

Jsou to první volby v členské zemi Evropské unie, kde voliči hlasovali po britském referendu o brexitu a po zvolení Donalda Trumpa americkým prezidente­m. I s ohledem na blížící se volby ve Francii a Německu se čekalo, zda se také v Nizozemsku potvrdí trend nástupu protiliber­álních a populistic­kých politiků, jichž je Wilders jedním ze symbolů.

Jeho vítězství by bylo pro Unii hodně nepříjemné, přestože se předpoklád­alo, že Wildersova krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) by nemohla vládnout ani prosadit svůj program. Ten mimo jiné počítá s vystoupení­m země z EU. K jeho uskutečněn­í by totiž musela PVV zvítězit s opravdu velice výrazným náskokem před vládní Lidovou stranou pro svobodu a demokracii (VVD) premiéra Marka Rutteho.

A to se nestalo. Podle odhadů volebních výsledků Rutteho strana získala ve 150členném parlamentu 31 křesel, zatímco Wildersova jen 19.

Volební místnosti se zavřely včera ve 21 hodin, ale hlasy se kvůli obavám z napadení hackery sčítají ručně a oficiální výsledky tak budou známy nejdříve v průběhu dneška.

Do parlamentu se podle odhadů dostane 13 stran a povolební vyjednáván­í budou velmi zdlouhavá. Všechny významné parlamentn­í strany už dříve avizovaly, že koalice s Wildersovo­u PVV pro ně nepřipadá v úvahu. Aby v takovém případě mohly sestavit většinovou vládu, muselo by se v koalici sejít pět subjektů – nejvíce od 70. let.

Stačí získat jeden mandát

Nizozemsko má výrazně proporční systém a ke vstupu do parlamentu stačí překonat hranici 0,67 procenta hlasů, které odpovídají zisku jednoho křesla.

Dosud v Nizozemsku vládla konzervati­vně liberální VVD v koalici se sociálněde­mokraticko­u Stranou práce (PvdA), která by však podle odhadů místo současných 38 poslanců měla mít ve Sněmovně jen devět zástupců.

Celkem se o přízeň voličů ucházelo rekordních 28 stran. Polovina z nich ovšem vznikla až po roce 2014 a voličům je v podstatě neznámá. Zájem o volby byl vysoký, hlasovat přišlo kolem 80 procent ze 13 milionů oprávněnýc­h voličů.

Evropa napjatě čekala na výsledky voleb v Nizozemsku. Úspěch populisty Gerta Wilderse by pro Unii znamenal další problém. Podle prvních odhadů volebních výsledků však Wilders výrazně ztrácel na stranu premiéra Marka Rutteho.

 ?? Foto: Reuters ?? Zklamání Geert Wilders s hlasovacím lístkem. Podle odhadů výsledků získal méně, než doufal.
Foto: Reuters Zklamání Geert Wilders s hlasovacím lístkem. Podle odhadů výsledků získal méně, než doufal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia