MF DNES

Vzkříšení Růžičkovy party nezastavil ani Třinec

- Jana Paličky reportéra MF DNES — Robert Sára — Tomáš Macek

Zvedněte ruku, pokud nevidíte, že se Plzeň trápí. Pokud ruku zvedáte, máme pro vás rýpanec: buď nerozumíte fotbalu, nebo jste zaslepeným­i příznivci Viktorie.

Chce-li Plzeň ke třetímu titulu v řadě doklopýtat, tak budiž, ale pravděpodo­bnost takového úspěchu je celkem nízká, protože do cíle zbývá ještě 10 kol.

Úřadující šampioni vyhráli dohrávku na hřišti Bohemians 1:0, na vedoucí Slavii ztrácejí jediný bod, ale jejich aktuální forma je divná. Nepřesvědč­ivá. Za celý zápas Plzeň nekopala jediný roh, což je unikát. Výrazně prohrála na střelecké pokusy. Méně držela míč. Zato víc faulovala. Jedinou elegantní příležitos­t si vypracoval­a až ve 3. minutě nastavení, Kopic ji zakončil střelou do brankáře.

„Cením si toho, že jsme zápas dotáhli do vítězného konce,“prohlásil trenér Roman Pivarník.

Ano, Plzeň si v agresivním utkání připsala důležité tři body, ale měla by si přiznat, že jediné, co ji v jarní fázi drží nad vodou, je výtečná defenzivní práce. Výsledky jsou vypovídají­cí. 1:0 s poslední Příbrami. 0:0 ve Zlíně, neboli šťastný bod. 0:1 na Slavii. Zasloužená prohra. 1:0 s Libercem. Gól byl vlastní. 1:0 na Bohemians. Trefil se slovenský

Vzkříšení snad až zmrtvýchvs­tání hokejového Chomutova nekončí. Poté, co mužstvo kouče Vladimíra Růžičky otočilo bídně rozjetou sérii předkola proti Mladé Boleslavi, včera v úvodním čtvrtfinál­e zaskočilo i Třinec. Druhý celek základní části se jen marně snažil zastavit tým, který se během pár dní proměnil z otloukánka v postrach. A který v prvních dvou zápasech play-off schytal 13 gólů, aby v dalších čtyřech inkasoval jen třikrát. Včera dokonce ani jednou! Dokonalá metamorfóz­a. „Máme vnitřní sílu. Po těch dvou zápasech to byla ostuda, sedli jsme si a snažili se s tím něco udělat. Vyšlo to. Kluci, kteří doteď play-off nehráli, získávají ohromné zkušenosti. Poznávají, že když věříte, tak to jde,“říkal po včerejší výhře 2:0 chomutovsk­ý kapitán Michal Vondrka. „Nechci to úplně velebit, abych to nezakřikl, ale když ráno přijdu do kabiny, vidím, že tam sedíme jako jedna rodina. A z toho to vychází.“

Zatímco Třinec jako favorit zůstal zaskočen, Liberec coby vítěz základní části vstoupil do čtvrtfinál­e proti Plzni vítězně. Po 12 minutách vedl útočník Marek Bakoš, který ještě před pár týdny musel jako přebytečný zůstat na tribuně.

Co by bylo s Plzní, kdyby neměla pevnou obranu a staré pušky?

Zaprvé Kozáčika v brance. Všechny nebezpečné pokusy Bohemians ztlumil a ještě urputným křikem upozorňova­l na chyby v defenzivě. Vychytal desátou nulu v sezoně. 2:0, a když se soupeř ve třetí třetině přiblížil, reagoval a přidal i třetí gól.

„Zápas ukázal, že se s Libercem můžeme měřit. Jen s ním nemůžeme hrát otevřenou partii a lítat s ním nahoru dolů,“řekl obránce Petr Kadlec, který nastoupil k 1 210. utkání v lize, což je nový rekord.

A tak zatímco Indiáni (z Plzně) nezkrotili Bílé Tygry (z Liberce), Chomutovu včera v Třinci především v první třetině pomohlo držet se svého jména. Tedy chovat se jako Piráti. Hostující hráči byli zalezlí, schovaní, pak znenadání získali kořist. Ke dvěma gólům jim pomohly dvě přesilovky, v obou případech pykal třinecký Rákos a v obou případech pomohlo i štěstí.

Při první trefě se pokoušel domácí bek Linhart rukou zachytit centr chomutovsk­ého Rutty, jenže puk mu odskočil přímo na hokejku Vondrky, který rázem osamocen pálil na branku Hrubce. A nemýlil se!

Při druhé trefě zase stačilo vyhrát vhazování, Rutta od modré vystřelil a puk šikovně tečoval Poletín. Domácí na sebe jen nechápavě hleděli. Po první třetině, kterou odehráli v tempu, působili mátožně. „Důležité

Zadruhé kapitána Hubníka, jenž byl znovu jako stožár. Vyhrával vzdušné souboje, dobře četl hru a zarputilos­ti burcoval ostatní. Jedinkrát nechal riskantně propadnout kolmý pas a hned byl problém.

Zatřetí srdcaře Bakoše, který v osmé minutě zařídil jediný gól. Skóroval poprvé od září. Využil adresné přihrávky od Hořavovy hlavy a sám hlavičkova­l k pravé tyči.

Zatímco Sparta se ledabylým přístupem dostala ke zbytečným porážkám a pondělnímu odvolání trenérů, Plzeň si drží tříbodové zisky. Někdo tomu říká profesorsk­ý fotbal, ale nutno podotknout, že profesoři obvykle mají situaci pod kontrolou. To se u Viktorie říct nedá. Kolikrát se včera zelený klokan, legendární maskot Bohemians, držel v zámezí za protáhlý čenich. Byl přesvědčen­ý, že minimálně remíza je na spadnutí.

Proč vlastně Plzeň uspěla? Z velké části kvůli tomu, že hráčům Bohemians proklatě chybí účinná finální fáze. Už 716 minut nedali gól! Poslední výhru si připsali na konci října.

Abychom nezapomněl­i, zápas byl odložený z prosince, protože Bohemians včas nezapnuli vyhřívání pod trávníkem. Hřiště bylo příliš tvrdé, za což následoval­a pokuta 350 tisíc. A také proto se Plzeň dostala pod tlak, protože musela utkání vyhrát, aby se udržela na dostřel Slavii. Zvládla to a do poslední třetiny sezony jde v nadějném postavení. Nikoli v nadějné fazoně.

Bílí Tygři Liberec HC Škoda Plzeň

● ● ●

HC Oceláři Třinec Piráti Chomutov

bylo, že jsme ustáli první třetinu. Lítalo to tam, oni mají silné mužstvo. My musíme být trpěliví a snažit se to hrát na 0:0,“souhlasil i brankář Ján Laco, strůjce včerejšího chomutovsk­ého vítězství. „Že je to nula? O to nejde. My potřebujem­e čtyřikrát vyhrát, takže musíme urvat další zápasy.“

Mimochodem i v Liberci zářil v brance Slovák jménem Ján. Jen s příjmením Lašák.

Zpět ale do Třince. Když se při přesilovce 5 na 3, kterou domácí hráli v polovině zápasu, ani neusadili v pásmu, ozval z hlediště pískot i marné zvolání: „Budíček.“

Třinec přitom do play-off vstoupil se speciálním­i dresy. Na tradiční bílé jsou malým písmem napsaná slova jako vůle, vítězit, výdrž, vášeň... Ovšem včera zůstalo jen u napsaných slov. Jako by ve Slezsku platilo, že týmy na prvním a druhém místě, které čekají 11 dní na soutěžní mač, zatímco jejich sok se musí prokousat předkolem, jsou v úvodu nerozehran­í, bezkrevní. I když Liberec ukázal opak. Co tedy přinese dnešek?

Loni chtěla na kole startovat na olympiádě v Riu. Jenže nesměla. Roztrpčená a v depresi pak tvrdila, že si není jistá, zda ještě někdy chce na kole závodit.

Letos rychlobrus­lařská královna Martina Sáblíková dost možná vynechá celou cyklistick­ou sezonu.

Ne však proto, že by nadále pociťovala zášť vůči funkcionář­ům Českého cyklistick­ého svazu kvůli loňské olympijské nominační frašce.

„Ne, zášť už tam není. Co se stalo, stalo se,“tvrdí devětadvac­etiletá žena.

Důvod je jiný. Obává se o stav vlastního těla, v posledních měsících tolik porouchané­ho. Vždyť z minulé rychlobrus­lařské zimy naskočila loni v dubnu hned do cyklistick­é sezony. A okamžitě po ní zase zahájila přípravu na ledě.

„Pak jsem celou zimu laborovala s úpony v koleně. Také má hlava už byla hrozně unavená a chtěla vypnout,“vypráví. „Neumím si představit, že bych tohle měla absolvovat znovu. Vím, jak jsem se cítila letos v únoru. Příští rok chci stát na startu olympiády s tím, že se na závody stoprocent­ně těším.“

Zimním hrám v Koreji, čtvrtým v kariéře, nyní míní podřídit vše. Včetně cyklistiky. Tři zlaté olympijské medaile už má. Ale proč končit u tří, že?

Kouč Petr Novák, který ji v minulosti dokázal přemluvit k lecčemu, proto tentokrát slibuje: „Pokud Martina řekne, že na kole závodit nechce, nutit a přemlouvat ji nebudu. Byl jsem celou sezonu u toho, jak s přetíženým­i úpony trpěla.“

A co kdybys jela do Norska?

Přesto jí trenér vzápětí připomene: „Na mistrovstv­í světa v Norsku je v září časovka, která má poslední dva kilometry do kopce. Na té bys měla velkou šanci, i kdyby ses na ni speciálně nepřipravo­vala.“

Sáblíková na něj pohlédne: „Jo, ten dojezd je krásný. Ale to je teď všechno, co k tomu řeknu.“

Novák věří, že by kvůli nominaci ani nemusela plnit podmínku startu na mistrovstv­í republiky.

„Mám se sejít s Miroslavem Pochem, šéfem úseku silniční cyklistiky na svazu. Budeme se domlouvat, jak dál,“říká trenér. „On pochopil, že co se stalo loni, byla chyba svazu. Vzal si to za své. Zachoval se korektně a chce nám pomoci.“

Svůj letní olympijský sen si Sáblíková stále může splnit v Tokiu 2020. Pokud tou dobou ještě bude aktivní vrcholovou sportovkyn­í.

„Ale třeba už příští rok po olympiádě v Koreji skončím,“naznačí.

Ta slova nejsou planá, s touto myšlenkou si usilovně pohrává.

„Nebude to tak horké,“je nicméně přesvědčen Novák.

Příští rok chci stát na startu olympiády s tím, že se na závody stoprocent­ně těším.

 ?? Foto: ČTK ?? Boj Se srdnatě hrajícími Bohemians měla Plzeň velké problémy. Vyhrála 1:0. Na fotce v souboji domácí Daniel Krch s Michaelem Krmenčíkem.
Foto: ČTK Boj Se srdnatě hrajícími Bohemians měla Plzeň velké problémy. Vyhrála 1:0. Na fotce v souboji domácí Daniel Krch s Michaelem Krmenčíkem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia