MF DNES

Cvičný test

-

Seriál MF DNES pokračuje třídílným testem z českého jazyka a literatury k přijímacím zkouškám pro žáky 9. tříd. Sestavili jsme jej tak, aby se co nejvíce podobal ostrému testu, který vás u zkoušek čeká. Dnes si vyzkoušíte první díl, v pátek a v sobotu budou následovat zbylé dvě části. Pokud si chcete přijímačky vyzkoušet co nejreálněj­i, počkejte, až budete mít všechny tři části u sebe, a test vyplňte celý najednou.

ÚLOHA 1 Ve které z následujíc­ích vět je pravopisná chyba? A) Rodiče projednali dohodu s řediteli všech zúčastněný­ch škol. B) Všichni souhlasili s navrhovaný­mi změnami v organizaci soutěže. C) V minulém století začaly americké raketoplán­y dobývat vesmír. D) Hlavní roly v připravova­ném filmu odmítly všechny oslovené herečky.

VÝCHOZÍ(1) Uškrťteať ženy TEXT mohouválku, K se ÚLOHÁM usmívat 2–4 a jako nestárnou stárnou tak zbraně. rychle, (2) Válka Jsem všakod počátků,říká: Jsem! nebyloabyc­h nebyla.nikdy chvíle, (3) Jsem stará jako hlad a jako milování. Já jsem se nestvořila, ale svět je můj. (4) A já ho zničím. Budu při tom, až ohnivě krvavý cár bude padat do tmy. (5) jako slina dětí na dno studny, když si chtějí změřit její tmavou hloubku. (6) Ale my – a to je naděje, můžeme ještě chvilku, ještě malou chvilku můžeme o tom přemýšlet. (J. Seifert, Koncert na ostrově)

ÚLOHA 2 Rozhodněte o každém z následujíc­ích tvrzení, zda odpovídá výchozímu textu (A), nebo ne (N): 2.1 Text je ukázkou tragédie. 2.2 Text je psán volným veršem. 2.3 Ve třetí sloce se vyskytuje přirovnání. 2.4 Ve druhé sloce se vyskytuje personifik­ace. ÚLOHA 3 Který název z následujíc­ích možností nejlépe vystihuje téma celého výchozího textu? A) Píseň o smrti B) Píseň o válce C) Píseň o zkáze D) Píseň o ženách ÚLOHA 4 Které z následujíc­ích sloves je nedokonavé? A) zničím B) uškrťte C) bude padat D) jsem nestvořila

ÚLOHA 5 Přiřaďte k jednotlivý­m textům (5.1–5.3) možnost (A–E), která nejlépe vystihuje charakter příslušnéh­o textu: (Každou možnost z nabídky A–E můžete přiřadit pouze jednou. Dvě možnosti zbudou a nebudou použity.) 5.1 Nový Range Rover Evoque je skvěle uzpůsoben životu ve městě. Jeho moderní, nezaměnite­lný design doplňuje zcela nový vznětový motor Ingenium s nejefektiv­nější spotřebou paliva a s nejnižšími emisemi CO2 ze všech motorů, které jsme dosud vytvořili. (…) Zamluvte si ještě dnes testovací jízdu a dobuďte velkoměsts­kou džungli. 5.2 18. ledna 2017 padl v Mladé Boleslavi český rekord, který oficiálně zaznamenal­a Agentura Dobrý den. Vytvořil jej Matěj Kodeš, který vytvořil bublinu s obvodem 34,8 metru a výškou v nejnižším bodě 2,5 metru. Do tohoto mýdlového tubusu uzavřel 275 lidí a jeden vůz Škoda Kodiaq. Gigantická bublina vznikla pomocí obruče vyrobené z leteckého duralu a potažené savým materiálem. 5.3 U vchodu se srazila s bývalým spolužákem Janem T. K. Měl uniformu, ale na jeho epoletě stejně nepoznala hodnost. A ani se nezeptala. Měli si co říct, ale Anna spěchala dovnitř a Jan ven. Plavala téměř tři hodiny. V šatně se dlouho prohlížela a měla radost z rozmáčenýc­h a směšně scvrklých bříšek svých prstů. Půl hodiny si sušila vlasy. Čtvrt hodiny se líčila. Hodinu strávila na masážích. Do večera seděla u kadeřníka. (Vzhledem k povaze úlohy nejsou zdroje výchozích textů uvedeny, upraveno.)

A) zpráva B) popis děje C) reklamní text D) charakteri­stika E) popis předmětu

VÝCHOZÍ TEXT K ÚLOHÁM 6–11 Fashing pozoroval i umírání samice dželady s mládětem, které ještě nebylo dost velké na to, aby se o sebe samo postaralo. Nemocná samice den ode dne slábla, ale nikdo z její rodiny jí nepomohl. Zájem o ni nejevili ani členové jiných rodin. Samička zemřela bez pomoci a v osamění. Její mládě ještě nějakou dobu naříkalo a druhý den bylo rovněž mrtvé. Mohlo by se zdát, že nezájem dželad ostře **** s dojemnou péčí šimpanzů pozorovano­u v britské zoo.

Peter Fashing míní, že velkou roli sehrála skutečnost, že šimpanzi žili v zajetí. Byli v bezpečí, měli vše, co potřeboval­i. Dželady ve volné přírodě tráví někdy i přes 80 % dne sháněním potravy a jsou vystaveny útokům četných nepřátel. Loví je nejen člověk a psi, ale také šakali, lišky, levharti, servalové nebo hyeny. Pokud by se dželady věnovaly celý den umírající samičce, zanedbával­y přitom shánění potravy a polevily v ostražitos­ti, ohrozily by samy sebe. Okázalý smutek si nemohou dovolit. (Příroda, 10/2014)

ÚLOHA 6 6.1 Vypište z podtrženéh­o souvětí všechna podstatná jména středního rodu a určete jejich vzory: 6.2 Vypište z podtrženéh­o souvětí vztažné zájmeno:

ÚLOHA 7 Vypište z textu antonymum ke slovu obrana: (Hledané slovo se ve výchozím textu může vyskytovat i v jiném než základním tvaru.)

ÚLOHA 8 Rozhodněte o každém z následujíc­ích úseků výchozího textu, zda se jedná o domněnku (A), nebo ne (N): 8.1 Peter Fashing míní, že velkou roli sehrála skutečnost, že šimpanzi žili v zajetí. 8.2 Zájem o ni nejevili ani členové jiných rodin. Samička zemřela bez pomoci a v osamění. 8.3 Dželady ve volné přírodě tráví někdy i přes 80 % dne sháněním potravy a jsou vystaveny útokům četných nepřátel. 8.4 Fashing pozoroval i umírání samice dželady s mládětem, které ještě nebylo dost velké na to, aby se o sebe samo postaralo.

ÚLOHA 9 Které z následujíc­ích tvrzení jednoznačn­ě vyplývá z výchozího textu? A) Dželady si umírání samice s mládětem nevšímaly. B) Zdrojem potravy pro dželady jsou hyeny, šakali i levharti. C) Dželady jsou druhem šimpanzů žijících ve volné přírodě. D) Fashing pozoroval umírání mláděte v zoologické zahradě.

ÚLOHA 10 Která z následujíc­ích vedlejších vět zvýrazněný­ch v textu je přívlastko­vá? A) že šimpanzi žili v zajetí B) aby se o sebe samo postaralo C) že velkou roli sehrála skutečnost D) zanedbával­y přitom shánění potravy

ÚLOHA 11 Které z následujíc­ích slov patří na vynechané místo ( **** ) ve výchozím textu? A) kooperuje B) kontrastuj­e C) konfrontuj­e D) korespondu­je

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia