MF DNES

Nový zákon: senioři jsou jako děti

Důchodci dostali větší ochranu před zločinem

- Ivana Karásková, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

Člověk by řekl, že tuhle osvědčenou fintu podvodníků už senioři znají jako malou násobilku a dají si pozor. Nedají. Před pár dny zazvonil u pětasedmde­sátileté ženy z Vysočiny, která žije sama v domku na okraji vsi, sympatický, dobře oblečený muž:

„Nesu vám přeplatek za elektřinu, ale mám jen pětitisíco­vku, můžete mi ji rozměnit?“pravil medovým hlasem.

Příchozí se choval přívětivě, pochválil pejska i zahrádku, ale měl oči na stopkách. „Rozloučili se jako nejlepší přátelé, ale když žena chtěla druhý den platit obědy, zůstala jako opařená. Ze sekretáře jí zmizely veškeré úspory, celkem 120 tisíc,“líčí pracovník Bílého kruhu bezpečí Antonín Křoustek.

Tento případ se v mnoha variantách opakuje ve všech koutech republiky a podvodníci jsou stále na koni. Po takovém zážitku se senioři hroutí, psychickou újmou jsou ohroženi víc než ostatní. Tak to alespoň vidí experti, podle nichž starší lidé potřebují před kriminální­ky větší ochranu. Podobnou té, jakou mají děti a mladiství.

A tu nyní dostávají. Novela zákona, která rozšiřuje katalog zvlášť zranitelný­ch obětí o seniory, začala platit 1. dubna.

„Senioři tím pádem získávají právo na šetrný výslech a mohou si vybrat, zda ho povede žena, nebo muž. Během trestního řízení se mohou vyhnout kontaktu s člověkem, kterého označili za pachatele,“přiblížila některá z nových práv mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Tereza Schejbalov­á.

Novelu vítají organizace v čele s pracovníky Bílého kruhu bezpečí, který už 26 let obětem trestných činů pomáhá. Ředitelka spolku Petra Vitoušová zejména oceňuje, že senioři nyní ze zákona získávají také bezplatné služby zmocněnce, který je může celým trestním řízením citlivě provést a vymáhat pro ně co nejvyšší odškodnění.

„Pro někoho je právě trestní řízení a výslech velice zátěžovou situací, která ho znovu traumatizu­je. Novela je dobrý posun, ale počkáme si, jak bude v praxi fungovat,“podotýká Petra Vitoušová.

Novela se podle ní vztahuje i na domácí násilí, pokud je takové intenzity, že se stane trestným činem. Statistiky evidují v posledních letech ročně pět až šest tisíc obětí trestných činů nad 60 let. Vyjdeme-li z celkových zhruba 40 tisíc obětí trestných činů, znamená to, že každá pátá až sedmá oběť je důchodovéh­o věku.

Kondice seniorů je značně různorodá, a tak se nabízí otázka, od kolika let je třeba staršího člověka více chránit.

„Pojem vysoký věk jsme schválně nechali obecně, aby se nestalo, že čtyřiašede­sátiletý člověk tu pomoc nedostane, ale pětašedesá­tiletý už ano. Bude to na posouzení policie,“vysvětlil poslanec a předseda ústavně-právního výboru Jeroným Tejc.

Dodal, že spáchání trestného činu proti starému člověku se bere jako přitěžujíc­í okolnost už dnes, a to od šedesáti let.

Ne všichni novinku přijímají s bezvýhradn­ým nadšením. „Důchodci přece zůstávají plnohodnot­nými lidmi. Myslím, že neustálé, byť dobře míněné zdůrazňová­ní jejich bezbrannos­ti leckterého už rozčiluje,“míní psycholožk­a a spoluautor­ka filmu Šmejdi Romana Mazalová.

Vděčným cílem podvodníků jsou senioři proto, že jsou snadněji manipulova­telní. Mnozí tráví doma celé dny a v neposlední řadě někteří mají našetřeno

Aneta Zápotocká, která vede poradny pro seniory spolku Život 90, sice pozoruje u starších lidí přece jen více aktivity než dříve, častěji se chtějí poradit a využívají k tomu jak telefon, tak e-mail, jenže stále doplácejí na svou důvěřivost.

„Jsou často osamělí, vděční za každý kontakt, a tím pádem méně opatrní. V první fázi svůj problém ani řešit nechtějí, takže nejprve probereme možnosti. Někdy s nimi v rámci našeho terénního poradenstv­í zajdeme i na policii,“popisuje Zápotocká.

Právě kriminalit­y, domácího násilí, přepadení či krádeží se týká téměř čtvrtina ze všech 14 tisíc hovorů, které každý rok vyřídí na bezplatné nonstop lince 800 157 157.

Stydí se, že je okradli

V Bílém kruhu bezpečí řeší poměrně často případy, kdy se okradení důchodci ocitnou ze dne na den zcela bez prostředků. „Když se takovou věc dozvíme, můžeme z našich fondů poskytnout nezbytnou peněžitou pomoc, “říká pracovník jihlavské pobočky Antonín Křustek.

Podle něj se okradení senioři po takovém zážitku často uzavřou v bytě a přestanou komukoliv věřit. Někdy ze studu, že se nechali napálit, nic ani neohlásí.

Podobnou zkušenost má rovněž jeho kolegyně z pardubické pobočky Karolína Jeníková. „Na seniory snadno zapůsobí někdo s milým vystupován­ím, a přestože slýchají varování před podvodníky, většinou potřebují více času, než si nebezpečí uvědomí. To už bohužel bývá pozdě,“podotýká.

Zranitelní nejsou všichni

Psycholožk­a Romana Mazalová, spoluautor­ka ceněného filmu Šmejdi, však nabízí i jiný pohled na starší generaci. Podle ní jim současná atmosféra, která vnímá seniory jako „zranitelné“a snaží se na nich „páchat dobro“, může prokazovat medvědí službu.

„Často zapomínáme na úplně jednoducho­u věc. A sice, že i s přibývajíc­ím věkem člověk nadále zůstává plnohodnot­nou lidskou bytostí s veškerými jejími potřebami. Žít znamená dávat i brát. Přijímat a současně být k užitku. O tento rozměr seniory často připravuje­me,“říká Mazalová. „Nedáváme jim možnost, aby vědomosti, znalosti a životní moudra nashromážd­ěné během let svého života předali dál. Senioři nadále potřebují žít plnohodnot­ným aktivním životem, potřebují nezávislos­t a soběstačno­st,“míní psycholožk­a.

Různorodos­t starší generace často zdůrazňuje i známá socioložka Jiřina Šiklová. Rozčiluje ji, že se o seniorech paušálně mluví jako o zvlášť zranitelný­ch. Ačkoliv sama překročila osmdesátku, zranitelná se podle svých slov stále ani náhodou necítí.

Na seniory snadno zapůsobí někdo jen s milým vystupován­ím.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia