MF DNES

Průvan v partajní kase

Většina politickýc­h stran vloni skončila ve ztrátě. Až na ODS, té vypomohl člověk od Kellnera

- Adéla Paclíková Ondřej Leinert S přispěním Vojtěcha Srnky

Občanským demokratům mohou jeho dary připomínat staré časy, kdy na účtu strany rychle přibývaly miliony. Olomoucký podnikatel, někdejší majitel hokejové Slavie a spolupraco­vník nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera Richard Benýšek za loňský rok poslal ODS tři miliony korun.

A podle finančních zpráv za rok 2016, které strany odevzdaly v posledních dnech ve Sněmovně, je po hazardním bossovi a senátorovi Ivo Valentovi nejštědřej­ším dárcem politickýc­h stran v Česku. Kromě ODS totiž Benýšek přispěl ještě dvěma miliony Starostům a nezávislým.

„Starostové dělají rozumnou politiku na bázi zdravého rozumu, a proto jsem je podpořil,“vysvětlil muž, který je přitom dlouhodobý­m sponzorem i voličem ODS. Tím prý zůstane. Starostové mají spíš jeho sympatie. Ale ne ve všem. „Nad jejich spojením s lidovci rozhodně nekřepčím nadšením kolem ohně,“poznamenal ke vznikající koalici.

Vedle Benýška či senátora Valenty získali Starostové přes milion také od podnikatel­e Josefa Janíčka, který působil ve firmě společně s Petrem Redlem. I on dal straně půl milionu korun. Jeho jméno nedávno zaznělo, když se europoslan­ec Stanislav Polčák (STAN) snažil vysvětlit případ, na který upozornil Radiožurná­l – že se radil o obsazení pozic v městských firmách s Redlovým synem Michalem. Ten byl v minulosti stíhán v kauzách Radovana Krejčíře. Polčák se hájil, že jen sháněl tipy na odborníky se znalostí ve vodárenstv­í či energetice. A Michal Redl byl prý prostřední­kem k předání e-mailu pro jeho otce.

„Petr Redl je vážený občan Zlína. Je to bohatý člověk, který měl zájem, aby ze Zlína odešla zkorumpova­ná velká koalice, a proto nás v několika volbách podporoval, jiný vztah nemáme. Kolega Polčák uznal, že takové věci nemá posílat kdekomu, a navíc se rozhodl nekandidov­at na žádnou volenou funkci, byť nic neprovedl,“říká šéf STAN Petr Gazdík. Jeho Starostové si za loňský rok jen na darech „vydělali“necelých 33 milionů korun.

To u sociálních demokratů se projevilo, jaké problémy straně způsobil loňský zvrat ve sporu s již zesnulým advokátem Zdeňkem Altnerem. Tomu má ČSSD podle loňského verdiktu Nejvyššího soudu vyplatit 337 milionů korun za to, že jí vysoudil Lidový dům. Sociální demokracie musela propouštět, odešlo deset procent zaměstnanc­ů. I tak skončila ve ztrátě více než 180 milionů, kterou z necelých dvou třetin tvoří právě odhad ČSSD, kolik ji bude spor s Altnerem stát.

Doma z toho byli smutní

Ve finanční zprávě se tak objevují početné dary od straníků. Považovat si v ČSSD mohou třeba poslance Jiřího Zemánka. Zatímco premiér Bohuslav Sobotka nebo ministr vnitra Milan Chovanec dali po padesáti tisíci korunách, Zemánek, který byl loni lídrem strany v Olomouckém kraji, přispěl 350 tisíci.

„V Olomouckém kraji jsme na tom po různých kauzách byli dost složitě, tak jsme o sobě museli dát vědět. Jako lídr jsem byl zodpovědný za výsledek voleb,“vysvětluje Zemánek. Že lídr je zodpovědný za výsledek voleb, si vzal k srdci i Josef Bernard v Plzeňském kraji, který ČSSD loni přispěl přes 900 tisíc korun. Mohl si to však dovolit, pět let byl totiž generálním ředitelem společnost­i Škoda Transporta­tion. To Zemánek před vstupem do Sněmovny působil jako komunální politik. „To víte, že doma se na to nedívali s nadšením. Ale jsem ve Sněmovně sedm let, tak už taky něco mám našetřeno,“přiznal.

Přes minus čtyřicet milionů korun skončilo i ANO. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek, jeho hlavní tváře, přitom na darech hnutí poslali každý asi 50 tisíc. Zdaleka nejštědřej­ším dárcem byl roudnický radní Pavel Elias, který přispěl milionem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia