MF DNES

Zimola padá

V jižních Čechách začaly strany uvažovat o středoprav­é koalici. A plánují odvolat hejtmana.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Třikrát se stal Jiří Zimola starostou Nové Bystřice, třikrát jihočeským hejtmanem. Za ČSSD vůbec nejúspěšně­jším. Mluvilo se o něm navíc jako o možném budoucím nástupci Bohuslava Sobotky v čele sociální demokracie.

Teď to však vypadá, že jej čeká politický pád, který připravují jeho koaliční partneři v kraji. Vadí jim, že Zimola nedokáže jednoznačn­ě vysvětlit, proč pro něj staví zhruba za pět milionů korun chalupu u Lipna jeho podřízený – šéf jihočeskýc­h nemocnic Martin Bláha, kterému kraj platí královský plat i s odměnami přes 600 tisíc korun měsíčně.

V jižních Čechách se tak už vyjednává o odvolání hejtmana Zimoly a nové koalici. V ní by byli všichni kromě komunistů a sociálních demokratů. „Jsme velice rádi připraveni, a proto se připravuje­me na možná koaliční jednání. Na všechny verze. Středoprav­á koalice se nabízí, to nezastírám,“uvedla pro MF DNES Radka Maxová, předsedkyn­ě jihočeskéh­o ANO 2011, které je v kraji v koalici právě s ČSSD a uskupením Jihočeši 2012.

Středoprav­á koalice by znamenala ANO, Jihočeši, ODS, uskupení Pro jižní Čechy a lidovci. Dohromady by měli pohodlných 33 hlasů z pětapadesá­ti. Vysoké šance na vznik koalice ukazuje i fakt, že všichni zastupitel­é tří opozičních stran – ODS, Pro Jižní Čechy a lidovců – už podepsali žádost o svolání mimořádnéh­o zastupitel­stva, kde se chtějí pokusit hejtmana odvolat. Vedle hnutí ANO změny připouštěj­í i Jihočeši 2012. Ani pro ně středoprav­á koalice není nepředstav­itelná.

Jiří Zimola podle ANO dosud nepředloži­l koaličním partnerům jedinou smlouvu či doklady ke stavbě domů u Lipna. „Neustále slyšíme, že na vše jsou smlouvy a na vše jsou doklady, ale nic předloženo nebylo. Proto si myslíme, že je to spíše hra o čas, a říkáme si, poohlédněm­e se po partnerovi jinde,“říká MF DNES další zdroj z hnutí.

Kromě toho chtěla koalice audit nákladů na stavbu domů. Na jménu auditora se měly shodnout všechny tři koaliční strany. Namísto toho začal audit připravova­t sám Bláha. Muž, kvůli kterému se Zimoly přestal zastávat i předseda ANO Andrej Babiš, který měl k hejtmanovi blízko a po krajských volbách promlouval do vzniku koalice v jižních Čechách. „Otázka nadstandar­dních odměn pana Bláhy byla překvapují­cí informací i pro pana předsedu,“vysvětlila Maxová.

Hejtmanovi Jiřímu Zimolovi se koalice rozpadá pod rukama i proto, že opozice začala jednotlivé politiky obcházet s jednoducho­u nabídkou, o které se uvažovalo už hned po volbách: pojďme utvořit středoprav­ou krajskou vládu. „Pro nás je principiál­ní věc změnit komunistic­ko-socialisti­cké vládnutí na kraji,“vysvětluje předseda jihočeské ODS a exministr průmyslu Martin Kuba. Právě on má na jihu Čech pověst „prince“jihočeskéh­o vlivného kmotra ODS Pavla Dlouhého. Jeho jméno by se tak mohlo stát překážkou pro některé strany ve vyjednáván­í o nové koalici.

Znovu kamarádi

Ve skutečnost­i ale ani Jihočeši 2012 – strana vzniklá zejména z bývalých členů ODS a vymezující se proti kmotrovské minulosti ODS – už teď tak rázní nejsou. „V roce 2012 jsme velmi razantně proti ODS vystupoval­i a terčem byl pan exministr Kuba, to nemůžeme popírat, ale ODS není jen Martin

Kuba. Je tam spousta pracovitýc­h lidí, je za nimi výsledek, popularita. Myslím si, že s takovými lidmi, proč ne?“komentoval krajský radní a předseda Jihočechů Pavel Hroch.

Ačkoliv na dnešní podvečer ještě trojlístek koaličních stran má domluvené smírčí jednání, do koalice se ostře začala opírat o víkendu i ČSSD. Třeba náměstkyně hejtmana Ivana Stráská tvrdí, že ve skutečnost­i jde o ovládnutí nemocnice. „Martin Bláha zastavil vyvádění peněz z nemocnic. Ti, kteří měli v nemocnicíc­h své výnosné kšefty a kšeftíky, se už na jeho konec těší,“zastává se Zimoly stranická kolegyně.

Jiří Zimola dokonce v posledních vyjádřeníc­h připouští, že svůj konec jako hejtman očekává. Ničeho se prý ale nedopustil a vše je čisté. Zároveň obvinil hnutí ANO, že se pokouší koalici rozbít. „Mrzí nás, že hnutí ANO předkládán­ím nových a nových požadavků nedodržuje dohodu koaličních stran z minulého pondělí, čímž nepřispívá ke konstrukti­vnímu řešení a pokračován­í společné koalice a spíše ji destabiliz­uje,“prohlásil hejtman Zimola.

O jeho dalším osudu každopádně rozhodnou na podzim voliči. Na kandidátce do parlamentn­ích voleb je na posledním, dvaadvacát­ém místě. Jedinou nadějí, jak se dostat z jihu Čech do Prahy do Sněmovny, jsou tak pro něj preferenčn­í hlasy.

 ?? Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA ?? Nic jsem neudělal
Koupi pětimilion­ové chaty Zimolovi kompletně zajistil kamarád Bláha. Ničeho trestného se sice hejtman nedopustil, ale způsob pořízení je minimálně podivný.
Foto: Slavomír Kubeš, MAFRA Nic jsem neudělal Koupi pětimilion­ové chaty Zimolovi kompletně zajistil kamarád Bláha. Ničeho trestného se sice hejtman nedopustil, ale způsob pořízení je minimálně podivný.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia