MF DNES

Zastupitel si pomohl k zakázce

-

JaBLONEC NaD NISOU Zastupitel­é v Jablonci odhlasoval­i, že město za 8,1 milionu korun koupí funkcional­istickou Kantorovu vilu v sousedství přehrady. Ruku pro koupi zvedl i zastupitel za ANO Jan Zeman. Jenže Zeman je přitom jednatelem realitní kanceláře Centrum, jež prodej domu zprostředk­ovává. Z prodeje domu měla realitní kancelář obdržet provizi 121 tisíc korun. Zastupitel ovšem neoznámil, že může být ve střetu zájmů.

Zákon zastupitel­ům v takových případech hlasování nezakazuje, jen je nutné možný střet oznámit předem. Žádná poznámka před hlasováním však není ani v zápisu z jednání, ani na zvukovém záznamu z něj. Nadační fond proti korupci Zemanovo chování jako střet zájmu vidí a na jablonecký magistrát v úterý zaslal podnět k prošetření. „Jsem přesvědčen, že pan Zeman měl povinnost nahlásit svůj konflikt zájmů, neboť je zároveň jednatelem a spolumajit­elem společnost­i realitní kancelář Centrum, která z tohoto prodeje inkasovala provizi,“vysvětlova­l Janusz Konieczny, analytik Nadačního fondu proti korupci. „Z tohoto důvodu jsme podali podnět s podezřením na nesplnění této povinnosti při hlasování o prodeji Kantorovy vily. Zastupitel města prostě vždy nejpozději před hlasováním musí oznámit svůj vztah k projednáva­né věci, pokud má nebo může mít na výsledku hlasování osobní zájem,“dodal.

Jan Zeman uvedl, že o žádný střet zájmů nejde, jelikož se realitní kancelář dohodla, že se peněz za zprostředk­ování prodeje vily vzdá. „Mně ani naší realitní kanceláři nebude vyplacena ani koruna. Byli jsme předem domluveni, že se těchto peněz vzdám, a proto jsem se úmyslně hlasování nezdržel. Střet zájmů tady tudíž žádný nevznikl. I když jsme na prodeji vily odpracoval­i spoustu hodin práce, nebudeme z toho mít ani korunu,“uvedl Zeman. V materiálu, který byl schválen zastupitel­i, však stojí tato pasáž: „Další část kupní ceny ve výši 121 000 korun (za zprostředk­ování prodeje) bude uhrazena přímo Realitní kanceláři Centrum s.r.o., zastoupené Mgr. Janem Zemanem...“

Jablonec koupí dům prostředni­ctvím firmy zastupitel­e. Ten pro obchod sám hlasoval

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia