MF DNES

My chceme ty nejlepší soudce, aby to byli ti nejlepší právníci v Česku.

-

upravoval zákon a ne jen připravova­né vnitřní předpisy Nejvyššího soudu. A aby byla jasná pravidla výběru konkrétníc­h lidí. „Jakýkoliv další předseda soudu, který přijde, může interní pravidla soudu zrušit,“dodala Zemanová.

Půl roku před volbami už však takový zákon, který by upravil kariérní řád soudců, přes poslance neprojde. Přitom se o něm mluví už mnoho let. „Není zde moc silná vůle po nějakých pravidlech, protože ta svazují,“podotkl soudce Ústavního soudu a expreziden­t soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Novináře si včera nesvolalo jen sdružení soudců, ale právě i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal.

„Mrzí mě, že se situace tak vyhrotila. Nejvyšší soud funguje velmi dobře. Všichni, kteří to komentují, by měli ctít zákon,“reagoval Šámal. Podle něj nedojde k rychlému jmenování konkrétníc­h soudců zvenčí. Šámal se dušuje, že nejdříve vznikne právě systém vnitřních předpisů. Ty by měly projít schvalován­ím na Nejvyšším soudě do několika týdnů. „My chceme ty nejlepší soudce, aby to byli ti nejlepší právníci v České republice,“uvedl Šámal s tím, že akademici či advokáti by měli tvořit v budoucnu jen menší část „jeho“soudců.

Situaci vyhrotilo, že mezi soudy v Praze i v Brně už kolují jména konkrétníc­h kandidátů, i když je Šámal odmítá komentovat. MF DNES poukázala, že se mluví o Petru Lavickém z Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Mohou to být také Filip Melzer, Petr Tégl a Milan Hulmák z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. Nikdo z nich nikdy nesoudil. Mimo jiné se podíleli na

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia